linke

Φάλαγγες” αναδύονται εντός του κεντροδεξιού κόμματος, της Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της υποστήριξης ή μη της συμφωνίας. Παράλληλα διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε 14 πόλεις κατά του πακέτου λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Ο Josie Le Blond στο Βερολίνο

 

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε 14 πόλεις της Γερμανίας για να δείξουν το θυμό τους στην κυβέρνησή τους για τους χειρισμούς της στο θέμα της ελληνικής κρίσης, ενώ οι αντιθέσεις στην συμφωνία διάσωσης φαίνεται να μεγαλώνουν μέσα στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

Διαδηλώσεις κατά της λιτότητας από μια ηχηρή μειονότητα των Γερμανών πραγματοποιήθηκε σε πόλεις όπως το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και το Αμβούργο, με την ριζοσπαστική αριστερά της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της ΕΕ να διακηρύσσει την αλληλεγγύη της με τους λαούς του κόσμου, που είναι έξαλλος με το Βερολίνο για το ρόλο του στη διαμόρφωση της συμφωνίας της Δευτέρας .

«Είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στην αντιδημοκρατική πολιτική της Ευρώπης”, δήλωσε ο Marek Polgesek, ένας 25χρονος φοιτητής από τη δυτική Γερμανία. “Η Γερμανία δεν είναι η μόνη υπεύθυνη, αλλά έχει μια εξαιρετική ιστορία, που την οδηγεί στην υπευθυνότητα, στην οποία η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί αντάξια”.

Στο Βερολίνο, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Oranienplatz στο Kreuzberg ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες και πανό δηλώνοντας απλώς «ΟΧΙ» ή #thisisacoup. Η Βασιλία Φωτιάδου κρατούσε ένα σπιτικό πλακάτ καλώντας: “όχι άλλα εγκλήματα από τη Γερμανία”. «Είμαι έξαλλη με αυτούς τους εγκληματίες», δήλωσε η Φωτιάδου, 56 ετών, μια Ελληνίδα εκπαιδευτικός που ζει στη Γερμανία όλη τη ζωή της. “Δεν θέλω οι φόροι μου να υποστηρίζουν αυτό το εγκληματικό πραξικόπημα.”Η Sabine Feuer, 23 ετών, φοιτήτρια, δήλωσε: «Έχουμε την ευθύνη εδώ στη Γερμανία, να κάνουμε κάτι για να διαμαρτυρηθούμε εναντίον αυτής της κυβέρνησης. Αυτή είναι μόνο η αρχή”. Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από το Bundestag και κάθε Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Aaron Bruckmiller, τοπικός εκπρόσωπος των διοργανωτών των διαδηλώσεων (Blockupy) στην Φρανκφούρτη, δήλωσε: ‘’Είμαστε έξω για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους γενναίους Έλληνες ψηφοφόρους του «ΟΧΙ» . Για να διαμαρτυρηθούμε έντονα κατά του πραξικοπήματος της Γερμανικής κυβέρνησης. Στεκόμαστε για την αναβίωση της ελπίδας για ένα αξιοπρεπές μέλλον για τους Έλληνες’’.

 

Σε, μια από τις χειρότερες εβδομάδες στην πρόσφατη ιστορία, για την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό, συντάκτες από το Παρίσι μέχρι την Ρώμη επιτέθηκαν με άρθρα τους στη Γερμανική κυβέρνηση ως αυταρχική και εγωιστική, και την κατηγόρησαν ότι ποδοπατεί την Ελληνική κυριαρχία. Εξοργισμένοι χρήστες του Twitter από όλο τον κόσμο δημοσίευσαν φωτογραφίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στολισμένες με σβάστικες και εικόνες από τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα στα πλαίσια του hashtag #Thisisacoup. Άλλοι ζήτησαν μποϊκοτάζ των Γερμανικών προϊόντων. “Εμείς ποτέ δεν θα αποκαλούσαμε Ναζί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών», δήλωσε ο Marlies Sommer, εκπρόσωπος της TOP Berlin , μιας αντι-καπιταλιστικής ομάδας. “Αλλά με δεδομένη την απόλυτη κυριαρχία την οποία η Γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει στην Ελλάδα, οι αναλογίες είναι κάπως εντυπωσιακές”.

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Γερμανών μιλούν ανοιχτά για το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα. Η εναντίωση στην συμφωνία χτίζεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, όχι μόνο από την άκρα αριστερά, αλλά και από ένα ανερχόμενο στρατόπεδο ανταρτών που τάσσονται κατά της τρέχουσας πορείας της Μέρκελ, από το ίδιο της το κόμμα. Γράφοντας στην εφημερίδα Bild την Τετάρτη, διάφοροι πολιτικοί του συντηρητικού CDU, δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τις τελευταίες διαπραγματεύσεις διάσωσης, όταν η πρόταση τεθεί στο κοινοβούλιο στο τέλος της εβδομάδας. Ανώνυμη πηγή εντός του CDU αναφέρει πως υπάρχουν τουλάχιστον 50 πιθανοί αντάρτες, ένας αριθμός που ο Guardian δεν μπορεί να επιβεβαιώσει.

Ορισμένοι βουλευτές δήλωσαν ότι έχουν χάσει την συμπάθεια προς την Ελλάδα. «Ψήφισα τα πρώτα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης, γιατί είχα ακόμη την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει», έγραψε η Erika Steinbach, βουλευτής του CDU. ”Αλλά αυτή τη φορά λέω όχι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις”. ”Σίγουρα θα καταψηφίσω την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, έτσι ώστε ο [Γιάνης] Βαρουφάκης να μην αποδειχθεί σωστός τελικά ” έγραψε για τον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών ο Klaus-Peter Willsch του CDU. ” Οι Γερμανοί βουλευτές δεν είναι μαριονέτες που πρέπει να σηκώνουν τα χέρια τους, όταν το ζητάει ο αφέντης τους”. Η Μέρκελ έχει πει ότι θα ανακαλέσει τους βουλευτές της από τις θερινές διακοπές τους για να ψηφίσουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης μόνο εάν το Ελληνικό κοινοβούλιο περάσει την συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ. Εάν αυτό ισχύσει μέχρι την Παρασκευή, θα είναι η έκτη φορά που το Γερμανικό κοινοβούλιο ψηφίζει επί των δανείων προς την Ελλάδα από το 2010.

Αλλά ακόμα και Σόιμπλε έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την Γερμανική δέσμευση για την Ελληνική συμφωνία λέγοντας ότι ακόμα πιστεύει στο σχέδιο του για προσωρινό Grexit και ισχυρίστηκε ότι έχει την υποστήριξη πολλών στη Γερμανική κυβέρνηση. “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, επίσης στη Γερμανική κυβέρνηση, οι οποίοι είναι αρκετά πεπεισμένοι ότι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού το [σχέδιο Grexit] θα ήταν η καλύτερη επιλογή,” δήλωσε ο ετοιμοπόλεμος υπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Ήταν ένα σχόλιο που προκάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίρους της Μέρκελ στον μεγάλο συνασπισμό,να της ζητήσουν να τραβήξει τα ηνία. “Η Μέρκελ πρέπει να αντιμετωπίσει τον υπουργό Οικονομικών της” δήλωσε στο Der Spiegel ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ralf Stegner. «Η συμφωνία του περασμένου Σαββατοκύριακου απευθύνεται στο σύνολο της κυβέρνησης.”

Και η καγκελάριος εξακολουθεί να απολαμβάνει την υποστήριξη των περισσότερων Γερμανών. Μια δημοσκόπηση του ARD-Deutschlandtrend μετά τη συμφωνία της Δευτέρας έδωσε στην Μέρκελ την υποστήριξη του 62% των ψηφοφόρων.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο