eidomeni2

«Ανοίξτε τα σύνορα, θέλουμε να φύγουμε»

Update από kar.org: Mόλις πέρασαν το ποτάμι και συνεχίζουν προς τα σύνορα ενώ συνελήφθησαν οι δημοσιογράφοι και οι αλληλέγγυοι που τους ακολουθούσαν. Στα σύνορα περίμεναν τους πρόσφυγες στρατιώτες και αστυνομικοί της ΠΓΔΜ, οι οποίοι τους έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.

eidomeni8

Αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα εμφανίζονται εκατοντάδες πρόσφυγες που έφυγαν νωρίτερα από την Ειδομένη. Πρόκειται για πάνω από 1000 ανθρώπους που έφυγαν από τον καταυλισμό, φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους, αποφασισμένοι να βρουν κάποιο αφύλακτο σημείο για να εισέλθουν στη γειτονική χώρα. Οι πρόσφυγες μπήκαν στο χωριό της Ειδομένης και συνέχισαν να περπατούν από αγροτικούς δρόμους, φτάνοντας μέχρι το χωριό Χαμηλό, απ΄ όπου συνεχίζουν την πορεία τους. Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή προσπαθούν να περάσουν τον Αξιό, ενώ λίγοι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους σταματήσουν, χωρίς, όμως επιτυχία.

Δείτε την ζωντανή κάλυψη από το Russian Today πατώντας εδώ

eidomeni7

Το ιστορικό της μέρας (efsyn):

Μεγάλη ομάδα προσφύγων αναζητάει μέσα από μονοπάτια σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνης Ελλάδας- ΠΓΔΜ προκειμένου να περάσει στη γειτονική χώρα και να συνεχίσει το ταξίδι. Αν και γνωρίζουν ότι απαγορεύεται η είσοδος στα Σκόπια, ξεκίνησαν απελπισμένοι από τον καταυλισμό της Ειδομένης έχοντας φορτωθεί τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αρχικά, μια ομάδα 500 ατόμων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό, φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε».

eidomeni9

Ορισμένοι πρόσφυγες κρατώντας ένα σχοινί προσπάθησαν, ο ένας πίσω από τον άλλο, να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θασυλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι δεν ισχύουν πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

eidomeni1

Έχουν περάσει 1.000, μαζεύονται κι άλλοι

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.

Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

eidomeni3

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

eidomeni6

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο