Επιστήμη

Γερμανικό εργαστήριο έλυσε το μυστήριο των θρομβώσεων

By N.

May 27, 2021

Επιστήμονες στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι έλυσαν το μυστήριο με τις σπάνιες θρομβώσεις που σχετίζονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, εκτιμώντας ότι τα εμβόλια με μία μικρή τροποποίηση μπορούν οριστικά να σταματήσουν αυτές τις παρενέργειες.

Ο καθηγητής Ρολφ Μάρσαλεκ του Ινστιτούτου Γκέτε στη Φρανκφούρτη και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας δήλωσε ότι η μελέτη του κατέδειξε πως το πρόβλημα βρίσκεται στον αδενοϊό που χρησιμοποιούν αμφότερα τα εμβόλια για να μεταδώσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού στον οργανισμό.

Όπως ανάφερε ο καθηγητής, σύμφωνα με τους Financial Times, ο μηχανισμός μετάδοσης με τα εν λόγω εμβόλια στέλνει την πρωτεΐνη-ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στην κυτοσόλη, το υγρό που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες.

Μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας διασπώνται, δημιουργώντας παραλλάξεις, που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η διαδικασία ανοσοποίησης. Αντ’ αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, προσθέτει ο καθηγητής.

Αντίθετα, τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA, όπως αυτά των Pfizer και Moderna, παρέχουν το γενετικό υλικό απευθείας στο κυτταρικό υγρό και δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα.

“Όταν αυτά τα γονίδια ιών βρίσκονται στον πυρήνα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα”, δήλωσε ο Μάρσαλεκ.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει λύση στο πρόβλημα, εάν οι φαρμακευτικές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της πρωτεΐνης-ακίδας για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Η J&J είχε ήδη επικοινωνήσει με το γερμανικό εργαστήριο, ζητώντας τρόπους για να προσαρμόσει το εμβόλιο της ώστε να αποτρέψει τη διάσπαση, όπως είπε ο ίδιος.

News247