Γεωργία Νικολακοπούλου
Tο παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση της Πέμπτης 13/9/2018 για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο κηπακι του Τσαμαδού.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 η μελέτη του forensic architecture παρουσιάζεται στο δικαστήριο του Κορυδαλλού πάρα τις ενστάσεις της υπεράσπισης της χρυσής αυγής. Κατατέθηκε στη δικογραφία έτσι ώστε να ερευνηθεί η στάση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ λίγο πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Καθώς οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων έρχονται σε αντίθεση με αυτές των αστυνομικών η μελέτη έρχεται να εξετάσει την αξιοπιστία των μαρτυριών. Αυτό που προκύπτει είναι πως η στάση ταν και παρόντες στα γεγονότα, δεν παρενέβησαν (δείτε το σχετικό θέμα του Goldendawnwatch).
Η Ελευθερία Κουμαντου τοποθετείται αναλυτικά πάνω στο ζήτημα της αστυνομικής ολιγωρίας. Υπενθυμίζει πως την ημέρα της δολοφονίας βρισκόταν σε εξέλιξη 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων. Οι πρώτες πληροφορίες στηρίχτηκαν στο γραφείο τύπου της αστυνομίας. Η είδηση «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο» άλλαξε μετά από συνομιλίες των δημοσιογράφων με τον πατέρα του Παύλου Φύσσα.
Η τοποθέτηση της Ελευθερίας Κουμάντου:
«Ό,τι συνέβη στο Κερατσίνι μεταξύ της παρέας του Π. Φύσσα και των Χρυσαυγιτών διήρκησε ελάχιστα λεπτά, και σε αυτό επικεντρώθηκαν οι ερωτήσεις των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής προς τους αστυνομικούς στο δικαστήριο. Στην ώρα εκπομπής του σήματος από το Κέντρο και στο χρόνο άφιξης τους στο σημείο.
Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, σε αντίθεση με όσα έχουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί καταθέσει, τους τοποθετούν χρονικά νωρίτερα στην Κεφαλληνίας και μάλιστα τους θέλουν να είναι παρόντες από την αρχή στην επίθεση στον Παύλο Φύσσα και τους φίλους του. Μάλιστα ένας εκ των μαρτύρων , ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, Δημήτρης Χατζησταμάτης, που το βράδυ της δολοφονίας, εμφανίζεται να έχει παίξει το ρόλο του “μεσολαβητή” μεταξύ της ομάδας των Χρυσαυγιτών και της παρέας του Παύλου, μετά από διευκρινιστική ερώτηση του Αναπληρωτή εισαγγελέα, κατέθεσε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι “το μαχαίρωμα έγινε υπό την εποπτεία των αστυνομικών”.
Σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις του Κέντρου της ομάδας ΔΙΑΣ, το σήμα που έκανε λόγω για 50 άτομα που κατευθύνονται στην καφετέρια Κοράλλι με ρόπαλα, έχει σταλεί στις ομάδες ΔΙΑΣ στις 23.55.
Τα ερωτήματα σχετικά με τη στάση των αστυνομικών αρχίζουν να διατυπώνονται όταν όλοι τους είτε στις προανακριτικές καταθέσεις τους, είτε στις ανακριτικές, είτε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών μιλούν για ώρα λήψης του σήματος στις 23.59.
Όπως κατέθεσε στο ακροατήριο, η αστυνομικός Αγγελική Λεγάτου -η βραβευμένη Αγγελική Λεγάτου- τις επόμενες μέρες από τη δολοφονία, συναντήθηκαν όλοι μαζί (των ομάδων ΔΙΑΣ) και συζήτησαν την ώρα που θα αναφέρουν στα ημερήσια δελτία τα οποία συντάσσουν οι αστυνομικοί.
Ως τώρα οι αστυνομικοί (ΔΙΑΣ) που έσπευσαν στο σημείο, 8 τον αριθμό, δυο ομάδες των 4 ατόμων, έχουν καταθέσει ότι την ώρα που έφτασαν ένα άτομο (ο Χατζησταμάτης), τους πλησίασε και τους είπε ότι “τσακώθηκαν Χρυσαυγίτες με άτομα του “γνωστού χώρου”, και ότι πλέον ο καυγάς είχε λήξει”. Ο επικεφαλής τους, αστυνομικός Τσολακίδης, ασχολήθηκε με το να σημειώσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ατόμου. Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις, οι αστυνομικοί άρχισαν να τρέχουν πίσω από τους περίπου 30 (ο αριθμός τους κυμαίνεται από 30-50) Χρυσαυγίτες, κάποιοι πέταξαν τα κράνη τους, μόνο η Λεγάτου το έχει καταθέσει αυτό (και ίσως έχει τη σημασία του, σε σχέση με το τι φαίνεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας) και όταν έφταναν στην Τσαλδάρη, είδαν δυο άντρες να “συμπλεκονται” μεταξύ τους. Και μετά τον έναν (Ρουπακια) να αποχωρεί και να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο που ήταν λοξά αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας, παρκαρισμένο επί της Τσαλδάρη
Το μαχαίρωμα δεν το είδε κανείς, όπως λένε, και συνέλαβαν τον Ρουπακιά μετά την υπόδειξη των φίλων του Φύσσα, και τις φωνές του ίδιου “αυτός ο καριόλης με μαχαίρωσε”.
Στο κυνηγητό που περιγράφουν οι αστυνομικοί, δεν συμμετείχαν και οι 8 παρόντες καθώς ένας (Κολιούσης) έμεινε πίσω να προσέχει τις μηχανές και άλλος ένας (Μπάγιος) έμεινε επίσης πίσω για να μην αφήσει μόνο του τον συνοδό του (Μπιάγκη) που έκεινο το βραδυ έφερε βαρύ οπλισμό, καθώς φοβήθηκαν μην τους τον αποσπάσουν οι Χρυσαυγίτες. Επίσης, άλλος ένας (Τζουβάρας) δεν φαίνεται πουθενά.
Σύμφωνα με βίντεο από κάμερες ασφαλείας που περιέχονται στην ογκώδη δικογραφία, και χρησιμοποιήθηκαν και για τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, φαίνονται οι μηχανές ΔΙΑΣ να κάνουν επί της ουσίας τον κύκλο του τετραγώνου και όχι να σταθμεύουν άμεσα στο Κοράλλι όπως έχουν καταθέσει, με αποτέλεσμα να μην επέμβουν στην συγκρότηση του τάγματος εφόδου που έστριψε στην Κεφαλληνίας.
Επίσης, όλοι έχουν καταθέσει ότι τρέχουν πίσω από τους Χρυσαυγίτες αλλά από απόσταση γιατί φοβήθηκαν, ήταν 8 αντιμέτωποι με 50 άτομα, ενώ ο Χατζησταμάτης κατέθεσε ότι πήραν τις μηχανές τους για να πάνε στην Τσαλδάρη. Οι φίλοι του Π. Φύσσα, Μελαχρινόπουλος και Κοντονικόλας, που το βράδυ της δολοφονίας δέχθηκαν και αυτοί επίθεση από τους Χρυσαυγίτες, έχουν καταθέσει ότι δεν υπήρξε καμία συμπλοκή μεταξύ του Φύσσα και του Ρουπακιά και ότι 4-5 άτομα, Χρυσαυγίτες από αυτούς που τους έβριζαν και τους κυνηγούσαν από την Κεφαλληνίας χτυπούσαν τον Παύλο, ενώ κρατούσαν τους ίδιους καθηλωμένους στο έδαφος, αφού πρώτα τους ειχαν χτυπήσει και τους ίδιους.
Όταν οι Χρυσαυγίτες είδαν τον Ρουπακιά να κατεβαίνει από το αυτοκίνητο άνοιξαν τον κλοιό, του έκαναν χώρο, όπως κατέθεσαν χαρακτηριστικά, και περίμεναν να κάνει τα ελάχιστα βήματα που τον χώριζαν από τον Παύλο και να τον μαχαιρώσει. Μάλιστα ο Κοντονικόλας, είπε ότι όταν δεχόταν την επίθεση, αστυνομικοί ήταν στο διάζωμα της νησίδας της Τσαλδάρη, και όταν ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Φύσσα ήταν ακριβώς πριν το πεζοδρόμιο. Αντίστοιχη εικόνα έχουν περιγράψει και οι δυο νεαρές φοιτήτριες, αυτόπτες μάρτυρες που τυχαία βρέθηκαν στο σημείο, οι Ζώρζου και Καραγιαννίδου,οι οποίες έχουν κάνει λόγο και για “κύματα” επιθέσεων των Χρυσαυγιτών προς τον Παύλο Φύσσα.
Παράλληλα, όλοι οι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου, οι Χρυσαυγίτες αρχίζουν και φεύγουν προς την Κεφαλληνίας που έχουν αφήσει τις μηχανές τους, και αν δεχθούμε ότι ισχύει η αφήγηση των αστυνομικών περνούν δίπλα από τους αστυνομικούς που έχουν μείνει πίσω…όμως κανείς δεν συλλαμβάνει κανέναν. Ο μόνος που συλλαμβάνεται είναι ο Ρουπακιάς. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, καταθέτουν ότι αυτοί το έκαναν. Πολύ πιθανόν ο Ρουπακιάς να είχε καταφέρει να διαφύγει αν το περιπολικό που έσπευσε προς ενίσχυση των ΔΙΑΣ δεν είχε παρκάρει με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζει το αυτοκίνητο του Ρουπακιά.
Οι δυο αστυνομικοί του περιπολικού Κουρεντζής και Ντάφος, κατέθεσαν ότι οι ίδιοι έβγαλαν τον ήρεμο Ρουπακιά, όπως τον περιέγραψαν, από το αυτοκίνητό του, και του πέρασαν χειροπέδες. Επίσης, οι ίδιοι περισυνέλεξαν το μαχαίρι της δολοφονίας. Εντός του περιπολικού, ο Ρουπακιάς, λέει στους αστυνομικούς “είμαι δικός σας”. Σε ερώτηση του Κουρεντζή τι εννοούσε με αυτή τη φράση, ο Ρουπακιάς είπε ότι είναι της Χρυσής Αυγής. Με τη φράση αυτή αποδεικνύεται η άνεση που αισθανόταν με την αστυνομία, την οποία φάνηκε να απολαμβάνει και εντός του αστυνομικού τμήματος, καθώς όπως κατέθεσαν οι συλληφθέντες φίλοι του Φύσσα, ήταν στον ίδιο χώρο μαζί τους, άνετος, με το κινητό του, τους είπε ότι τον συνέλαβαν τυχαία στο δρόμο και μάλιστα αστειεύτηκε μαζί τους λεγοντάς τους πως επειδή φοράει και αυτός αρβύλες να μην τον περάσουν για Χρυσαυγίτη.
Όταν έμαθαν ότι ο Παύλος Φύσσας δεν ζούσε πια, ζήτησε μόνος του να φύγει από το χώρο και όπως ο ίδιος έχει καταθέσει στην προδικασία, ανέβηκε μόνος του στον 3ο όροφο του τμήματος, χωρίς να τον συνοδεύει κανείς αστυνομικός, παρά το γεγονός ότι το πλήρωμα του περιπολικού τον είχε παραδώσει στο ΑΤ Κερατσινίου ως τον δράστη της δολοφονίας του Φύσσα, που μάλιστα το είχε ομολογήσει στους αστυνομικούς της Άμεσου Δράσης. Εντύπωση προκαλεί ότι αρχικώς οι Κουρεντζής και Ντάφος δεν κλήθηκαν για κατάθεση καθώς από την ΕΛ.ΑΣ είχε σταλεί στην ΣΤ΄ ανακρίτρια Πειραιά, έγγραφο με διφορούμενη ερμηνεία σχετικά με την υπηρεσία τους. Ο Κουρεντζής, στην κατάθεση του στο ακροατήριο ζήτησε την προστασία του δικαστηρίου καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν δεχθεί απειλές.
Ποιοι άλλοι συνελήφθησαν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα; Οι μόνοι που συνελήφθησαν λοιπόν εκείνο το βράδυ, εκτός του Ρουπακιά, ήταν οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, που έτρεξαν να ξεφύγουν από τους Χρυσαυγίτες και βρήκαν καταφύγιο σε μια πυλωτή. Μάλιστα όπως κατέθεσε ο Ν. Χατζηευστρατίου, ένας εκ των φίλων του Παύλου, αυτός ήταν που κάλεσε την αστυνομία ότι τους κυνηγούν Χρυσαυγίτες. Όταν έφτασε το περιπολικό, τους πέρασε χειροπέδες και τους οδήγησε στο ΑΤ Κερατσινίου. Ενδεικτική των προβληματικών καταθέσεων των αστυνομικών, είναι η αλλαγή της στάσης της προέδρου του Δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτου.
Στην αρχή της διαδικασίας, όταν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, έθεταν ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις των αστυνομικών έλεγε ότι “εδώ δεν δικάζονται οι αστυνομικοί”. Στην πορεία όμως, όσο προχωρούσαν οι καταθέσεις, η ίδια άρχισε και συνεχίζει να θέτει ερωτήματα όπως “και εσείς γιατί δεν αντιδράσατε”, “οι πολίτες δεν μπορούν δηλαδή να αισθάνονται ασφάλεια όταν είστε παρόντες”, “είναι δυνατόν να μην επέμβετε”. Μάλιστα, ορισμένες από τις ερωτήσεις διατυπώθηκαν με τέτοιο τρόπο και πολύ αυστηρό ύφος προκαλώντας τόση πίεση στους μάρτυρες αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων, ο Δ. Μπάγιος, λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της εξέτασής του.»
Ενημέρωση για τη δίκη της χρυσής αυγής από την πρώτη ημέρα γίνεται από το παρατηρητήριο της δικής golden dawn watch. Μέσα από τους λογαριασμούς στα social media παράγεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.
Η πληροφορία αυτή υπάρχει και στην πλατφόρμα ενημέρωσης https://omniatv.com καθώς και συστηματική δημοσίευση των αναγνωστεων (οπτικοακουστικό υλικό) που επισκόπουνται στις δικαστικές αίθουσες
Η πληροφορία αυτή υπάρχει και στην πλατφόρμα ενημέρωσης https://omniatv.com καθώς και συστηματική δημοσίευση των αναγνωστεων (οπτικοακουστικό υλικό) που επισκόπουνται στις δικαστικές αίθουσες