αουσβ1
Το λιγότερο αποτροπιασμό προκαλούν οι φωτογραφίες ντοκουμέντα που απεικονίζουν τους φρουρούς του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς, σε χαλαρές στιγμές να απολαμβάνουν τη ζωή, ενώ δίπλα τους τα κρεματόρια «δουλεύουν» ακατάπαυστα. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου του 1944 και είναι μοναδικές καθώς υπάρχουν ελάχιστα ντοκουμέντα ανδρών των SS, που είναι υπεύθυνοι για τις μαζικές δολοφονίες, στο Άουσβιτς. Στρατιώτες και αξιωματικοί στολίζουν δένδρα, παίζουν με τα σκυλιά τους, τραγουδούν και επιδίδονται σε κάθε είδους καθημερινή δραστηριότητα με κέφι, σαν να μην συμβαίνει τίποτε.
αουσβ2
Το άλμπουμ με το φωτογραφικό υλικό ανήκε στον Καρλ Χέκερ, υπασπιστή του τελευταίου διοικητή του στρατοπέδου. Ο Χέκερ πριν φτάσουν οι Σοβιετικοί εγκατέλειψε την τοποθεσία. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε για πολλά χρόνια σε τράπεζα κρατώντας μυστική την ταυτότητά του μέχρι που το 1963 αναγνωρίστηκε και οδηγήθηκε σε δίκη για τον ρόλο του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε σε 5. Πέθανε το 2000 σε ηλικία 88 ετών.
ΑΟΥΣΒ3
Ένας εν αποστρατεία αξιωματικός της αεροπορίας των ΗΠΑ, ανακάλυψε το άλμπουμ σε ένα διαμέρισμα στην Φρανκφούρτη και το έκανε δωρεά στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.
ΑΟΥΣΒ4
Ο διευθυντής του μουσείου επεσήμανε τη σημασία: Προσφέρουν μια σημαντική οπτική στην ψυχολογία όσων διαπράττουν γενοκτονίες, αποτυπώνοντας ένα κόσμο ανεμελιάς την ίδια στιγμή που έπρεπε να επιβλέπουν έναν κόσμο απόλυτων δεινών.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Zyklon B σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.
ΑΟΥΣΒ5
ΑΟΥΣΒ6
 Στόλιζαν ακόμα και χριστουγεννιάτικο δέντρo
Μοιραστείτε.

5 Σχόλια

  1. Pingback: Γιατί οι φρουροί στο Άουσβιτς γελούσαν; Η ιστορία πίσω από τις φωτογραφίες που βρέθηκαν τυχαία σε διαμέρισμα στην Φρανκφούρτη | kamaref

    • Γιατί οχι; Αν μπορείς να φανταστείς μια παρέα να γελά όταν σφάζει ένα κοτόπουλο ή να πηγαίνει για κινήγι , είναι περίπου το ίδιο . Δεν τους εβλεπαν σαν ανθρώπους τους Εβραίους οι Ναζί. Τους έλεγαν “der untermensch” , κατώτερος απο άνθρωπος διλαδή , κι αν δεν βλέπεις τα θυματά σου σαν ανθρώπους δεν πιστεύεις οτι κάνεις έγκλημα , έτσι σκεύτονται και οι κατά συρροή δολοφόνοι. Οπότε από την μεριά τους δυστοχώς βγάζει νόημα …

Αφήστε ένα σχόλιο