Μετάφραση* από την Άννα Μαρία Αρβανιτίδου

Με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο ρόλο του Salvador Mallo έφυγε ο Antonio Banderas από το φεστιβάλ Καννών το Σάββατο 25 Μαΐου και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την άποψη ότι η Μάλαγα παίρνει την πρωτοκαθεδρία στα υποκριτικά προγράμματα σπουδών. Μετά την απονομή βραβείου ευχαρίστησε τον Pedro Almodovar, σκηνοθέτη της ταινίας «Dolor y Gloria» λέγοντας «όλοι ξέρουμε τι άνθρωπος είναι» και ότι «τα καλύτερα έρχονται».

Από τα δώδεκα βραβεία που κέρδισαν οι Ισπανοί στο Φεστιβάλ Καννών, τα πέντε είναι για την καλύτερη ερμηνεία. Ο Γκόμεζ άνοιξε το μονοπάτι της επιτυχίας κι αργότερα ακολούθησε τον επόμενο χρόνο ο Fernando Rey με την «Elisa, η ζωή μου», στο ρόλο Κάρλος Σάουρα. Υποδύεται έναν άνθρωπο που ζει απομακρυσμένος, σχεδόν κρυμμένος από τους ανθρώπους, μέχρι που δέχεται επίσκεψη από την κόρη του που είχε να δει 20 χρόνια. Το 1984, o Francisco Rabal και ο Alfredo Landa παίρνουν εξ’ ημισείας βραβείο καλύτερης ερμηνείας με την ταινία «Los santos innocents» του Mario Camus. Στη σκηνή, ο Rabal ψιθύρισε την χαρακτηριστική ατάκα της ταινίας “όμορφη Μιλάνα”.

Το 2006, η ταινία του Pedro ALmodovar «Volver», Αλμοδόβαρ, χάρισε για άλλη μια φορά το βραβείο των Καννών  στο Palais des Festivals στην Penelope Cruz, τη Chus Lampreave, τη Blanca Portillo, τη Κάρμεν Μάουρα, τη Λόλα Dueñas και την Yohana Cobo. Και τέλος, ο Javier Bardem με ταινία «Biutiful» (2010) συμπληρώνει τη σειρά επιτυχιών της Ισπανικής συμμετοχής στο μεγάλο φεστιβάλ.

Με αυτό το βραβείο, Μπαντέρας (Μάλαγα, 58 ετών) προσθέτει άλλη μια επιτυχία που θα τον συνοδεύουν στον «Γκόγια» με τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, καθώς και για το βραβείο κοινού στα βραβεία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ο ηθοποιός δήλωσε κατά την πρεμιέρα της ταινίας ότι είχε συνθέσει τον χαρακτήρα της ταινίας και τον πρόβαλε “από μέσα προς τα έξω”. «Πέρα από τα φυσικά χαρακτηριστικά και το στυλ που χρειάστηκαν για τον Pedro ώστε να με επιλέξει με άλλαξε από την αρχή. Μετά την περιπέτεια της υγείας μου δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να μεταμορφωθώ έτσι. Ήταν περισσότερο μια κατάσταση του νου … για να καταλάβουμε με τον Pedro τι συμβαίνει”, επεσήμανε. Μετά από τη μάχη του για να κρατηθεί στη ζωή εξαιτίας της καρδιακής προσβολής, ο Αντίο Μπαντέρας έγινε και πάλι ο «πρωταθλητής του Αλμοδόβαρ.

Στις Κάννες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είπε: «Δεν με νοιάζει το Πάλμας και βραβεία. Τα γυρίσματα της ταινίας «Gloria y dolor» ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου ως  ηθοποιός κι αυτό δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς.

Το βίντεο της απονομής:  https://youtu.be/2l_zBzHHgKw?t=2

*ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ EL PAIS

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο