Επικαιροποίηση ερευνών για την νόσο COVID-19: Μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να εξασθενήσει την ισχύ των αντισωμάτων

Το περιοδικό Nature μελετά τη βιβλιογραφία για τον Covid-19 και συνοψίζει σημαντικές εργασίες καθώς αυτές δημοσιεύονται. Εμείς με την σειρά μας σας παρουσιάζουμε σήμερα τις τελευταίες ενημερώσεις αυτής της μελέτης.

11 Νοεμβρίου – Μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να εξασθενήσει την ισχύ των αντισωμάτων

Ένα ευρέως διαδεδομένο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού έχει την ικανότητα να διαφεύγει την ανοσολογική απάντηση την οποία συγκεντρώνουν κάποιοι άνθρωποι αφότου μολυνθούν από τον ιό.

Από την αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές έχουν ταυτοποιήσει χιλιάδες ιογενείς μεταλλάξεις στα γονιδιώματα δειγμάτων τα οποία πάρθηκαν από άτομα προσβεβλημένα από τον SARS-CoV-2. Ο David Robertson από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο Gyorgy Snell  από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Vir Biotechnology στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, και οι συνάδελφοί τους εξέτασαν μία μετάλλαξη, ονόματι N439K, σε μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα κύτταρα (E. C. Thomson κ.α. Προδημοσίευση στον ιστότοπο bioRxiv https://doi.org/fhnp, 2020).

Η μετάλλαξη επηρεάζει την περιοχή πρόσδεσης του υποδοχέα της πρωτεΐνης, την οποία χρησιμοποιεί για να αναγνωρίζει κύτταρα-ξενιστές, και η οποία αποτελεί βασικό στόχο των αντισωμάτων κατά του ιού. Η μετάλλαξη εμφανίστηκε ανεξάρτητα τουλάχιστον δύο φορές κι έχει ταυτοποιηθεί σε 12 χώρες.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μετάλλαξη μπορούσε να εμποδίσει τη δραστηριότητα ισχυρών εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παρεμποδίζουν τον ιό. Μεταξύ των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που εμπόδισε η μετάλλαξη ήταν εκείνα που βρέθηκαν στο αίμα όσων είχαν αναρρώσει από την νόσο COVID-19, καθώς και κάποια τεχνητά «μονοκλωνικά αντισώματα» που αναπτύσσονται ως θεραπείες.

9 Νοεμβρίου – Παιδιά που δεν έχουν προσβληθεί έχουν αντισώματα κατά του κορονοϊού

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αντισώματα που αναγνωρίζουν τον ιό SARS-CoV-2 στο αίμα ανθρώπων που δεν έχουν προσβληθεί από αυτόν. Τέτοια αντισώματα είναι ιδιαίτερα πιθανό να βρεθούν σε παιδιά, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η πλειονότητα των προσβεβλημένων παιδιών παρουσιάζει ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Ήταν ασαφές εάν προηγούμενη μόλυνση από κάποιον από τους «εποχικούς» κορονοϊούς – που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα – αποκρούει τον ιό SARS-CoV-2 ή τα σοβαρά συμπτώματα αυτού.  Ο George Kassiotis από το ερευνητικό Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δείγματα αίματος από ενήλικες και παιδιά που δεν είχαν προσβληθεί από τον νέο ιό (K. W. Ng κ.α. Περιοδικό Science https://doi.org/fg9k, 2020). Η συλλογή των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε είτε πριν την έναρξη της πανδημίας ή ακριβώς όταν ο ιός ξεκίνησε την παγκόσμια πορεία του.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι ένα ποσοστό 5% περίπου σε σύνολο 302 μη προσβεβλημένων ενήλικων συμμετεχόντων διέθετε αντισώματα που αναγνώριζαν τον ιό SARS-CoV-2. Το ίδιο συνέβη και με το 60% μη προσβεβλημένων συμμετεχόντων ηλικίας 6 έως 16 – η ηλικιακή ομάδα όπου τα αντισώματα κατά των εποχικών κορονοϊών είναι συνηθέστερα. Τα περισσότερα δείγματα αίματος μη προσβεβλημένων ανθρώπων που διέθεταν αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2 παρεμπόδισαν τον νέο κορονοϊό από τη μόλυνση κυττάρων σε πειράματα που έγιναν σε πιάτα καλλιέργειας.

6 Νοεμβρίου – Εμβόλιο που μιμείται τον κορονοϊό παράγει ισχυρά αντισώματα

Υποψήφιο εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, το οποίο αποτελείται από μικροσκοπικά τεχνητά σωματίδια, ενδέχεται να είναι ισχυρότερο από άλλες σημαντικές ποικιλίες όσον αφορά την πρόκληση προστατευτικής ανοσοαπόκρισης.

Ο David Veesler και ο Neil King από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτονστο Σιατλ και οι συνάδελφοί τους σχεδίασαν μικροσκοπικά σφαιρικά σωματίδια που μιμούνται τη δομή ενός ιού (A. C. Walls κ.α. Περιοδικό Cell https://doi.org/fg6r, 2020).  Οι ερευνητές συνέτηξαν 60 αντίγραφα της πρωτεΐνης τύπου ακίδας του ιού SARS-CoV-2 – το τμήμα του ιού που του επιτρέπει να προσβάλλει ανθρώπινα κύτταρα – στο εξωτερικό όλων αυτών των «νανοσωματιδίων».

Όταν η ομάδα χορήγησε σε ποντίκια το εμβόλιο νανοσωματιδίων, τα ζώα παρήγαγαν αντισώματα που παρεμποδίζουν τον ιό σε επίπεδα συγκρίσιμα με ή υψηλότερα από εκείνα όσων είχαν αναρρώσει από την νόσο COVID-19. Ποντίκια που έλαβαν το εμβόλιο παρήγαγαν σχεδόν δέκα φορές περισσότερο τα συγκεκριμένα αντισώματα σε σχέση με τρωκτικά που εμβολιάστηκαν αποκλειστικά με την πρωτεΐνη τύπου ακίδας, στην οποία βασίζονται πολλά υποψήφια εμβόλια κατά της νόσου COVID-19.

Επίσης, το εμβόλιο φαίνεται ότι παράγει ισχυρή απόκριση από εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα που βοηθούν στη γρήγορη οργάνωση άμυνας ύστερα από μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

NATURE.COM
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΩΡΑ ΒΛΑΣΣΗ

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο