Το περιοδικό Nature μελετά τη βιβλιογραφία για τον Covid-19 και συνοψίζει σημαντικές εργασίες καθώς αυτές δημοσιεύονται.


13 Νοεμβρίου – Ο κορονοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί γρήγορα στον οργανισμό ενός ατόμου

Ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε ξανά και ξανά στον οργανισμό ενός προσβεβλημένου άνδρα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον θάνατό του ενώ αποδεικνύεται η ταχύρρυθμη εξέλιξη του ιού.

Οι Manuela Cernadas και Jonathan Li στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη, Μασαχουσέτη, καθώς και οι συνάδελφοί τους ακολούθησαν την πορεία της νόσου COVID-19 σε έναν 45χρονο άνδρα με μακροχρόνια αυτοάνοση διαταραχή, ο οποίος λάμβανε φαρμακευτική αγωγή που περιλάμβανε ισχυρά ανοσοκατασταλτικά (B. Choi κ.α. στο περιοδικό N. Engl. J. Med. https://doi.org/fhv8; 2020). Περίπου 40 ημέρες αφότου ο άνδρας βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2, επαναληπτικά τεστ έδειξαν ότι ο ιός εξασθενούσε – παρόλα αυτά επανήλθε, παρά την αντιϊκή αγωγή.

Η λοίμωξη του άνδρα υποχώρησε και, στη συνέχεια, επανήλθε εις διπλούν πριν τελικά πεθάνει ο άνδρας, πέντε μήνες αφότου διαγνώστηκε για πρώτη φορά θετικός στη νόσο COVID-19. Η γονιδιωματική ανάλυση έδειξε ότι ο άνδρας δεν προσβλήθηκε από τον ιό πολλαπλές φορές. Αντιθέτως, ο ιός εξακολουθούσε να υπάρχει στον οργανισμό του άνδρα και μεταλλάχθηκε γρήγορα.


12 Νοεμβρίου – Το μυστήριο γύρω από τον χαμηλό αριθμό θυμάτων της νόσου COVID σε ένα αφρικανικό έθνος

Μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες αντισωμάτων για τον ιό SARS-CoV-2 στην Αφρική υποδεικνύει ότι έως τα μέσα του 2020 ο ιός είχε προσβάλει το 4% του πληθυσμού της Κένυας – ένα απροσδόκητα υψηλό ποσοστό λαμβάνοντας υπόψη τον μικρό αριθμό θανάτων εξαιτίας της νόσου COVID στην Κένυα.

Η παρουσία αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 αποτελεί ένδειξη του ιστορικού λοίμωξης από τον ιό. Η Sophie Uyoga από το KEMRI-Wellcome Trust Research Programme στην κοινότητα Κιλίφι, στην Κένυα, και οι συνάδελφοί της αναζήτησαν τέτοια αντισώματα σε δείγματα από δωρεές αίματος στην Κένυα, κατά το διάστημα από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Ιουνίου (S. Uyoga κ.α. στο περιοδικό Science https://doi.org/fhsx; 2020). Βάσει αυτών των δειγμάτων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 4,3% του πληθυσμού της Κένυας παρουσίασε ιστορικό λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

Η εκτίμηση της ομάδας για τον επιπολασμό των αντισωμάτων στην Κένυα είναι παρόμοια με μία πρότερη εκτίμηση για το αντίστοιχο επίπεδο στην Ισπανία. Στην Ισπανία, όμως, περισσότερες από 28.000 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν εξαιτίας της νόσου COVID-19 έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ στην Κένυα χάθηκαν 341 ζωές έως το τέλος του ίδιου μήνα. Οι συντάκτες γράφουν ότι η «οξεία αντίθεση» μεταξύ του επιπολασμού αντισωμάτων και των θανάτων από COVID-19 στην Κένυα υπονοεί οι επιπτώσεις του κορονοϊού είναι μειωμένες στην Αφρική.


Nature.com


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΩΡΑ ΒΛΑΣΣΗ

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο