Εποχικά εργαζόμενοι κατακλύζουν δομές με δωρεάν συσσίτια

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη δεινή θέση των εργαζόμενων που δεν βρίσκονται εντός των προνοιών της Πολιτείας με αποτέλεσμα να κατακλύζουν τις δομές με τα Δωρεάν συσσίτια επισημαίνουν στον 98.4 οι Πρόεδροι των Κέντρων Ηρακλείου και Ρόδου, Στέλιος Βοργιάς και Παναγιώτης Εγγλέζος, αντίστοιχα.


Με επιστολή των Εργατικών κέντρων Κρήτης και Ρόδου προς το Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Α.Ε.Δ, η οποία κοινοποιείται στους Υπουργούς Οικονομιών, Εργασίας αλλά και τους Βουλευτές Κρήτης, ζητείται να χαρακτηριστούν και φέτος ως εποχικοί, όσοι και πέρσι χαρακτηρίστηκαν ως εποχικοί ανεξάρτητα με το αν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων, όπως και οι νέοι που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά ανεργία.

Όπως σημειώνουν, με την απόφαση αυτή δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Ο.Α.Ε.Δ διότι οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

—-Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ—-

Υπόψη: Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα
Υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη
Υπόψη: Τοπικών Βουλευτών Δωδεκανήσου και Κρήτης

Κύριοι,

Σας ζητάμε ως Διοικητικό Συμβούλιο Ο.Α.Ε.Δ να πάρετε απόφαση για δύο, κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίες απορρίπτονται από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

Αναλυτικά ζητάμε

1) Να χαρακτηριστούν και φέτος εποχικοί αυτοί που και πέρσι χαρακτηρίστηκαν ως εποχικοί ανεξάρτητα με το αν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων. Αυτό έγινε για το λόγο ότι, όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων αλλά ένα μικρό μέρος αυτών. Άρα η ποσόστωση δεν έχει καμία εφαρμογή για φέτος.

2) Αφορά τους νέους που φέτος θα πάρουν πρώτη φορά ανεργία. Εκεί όπου φέτος πρέπει να έχουν 50 ένσημα ως εποχικοί, ο Ο.Α.Ε.Δ τους ζητά παράλληλα να έχουν και 80 ένσημα ως νέοι ασφαλισμένοι, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχτεί λόγω συγκυρίων. Ζητάμε λοιπόν την απόρριψη του αιτήματος του Ο.Α.Ε.Δ. για τα 80 ένσημα και την ένταξη και των νέων ασφαλιζόμενων στα 50 ένσημα.

Με την απόφαση αυτή δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Ο.Α.Ε.Δ διότι οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Γνωρίζετε και εσείς ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας καθώς η υπαιτιότητα δεν είναι των εργαζομένων αλλά δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνηση.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Μοιραστείτε.

Σχετικά με τον συντάκτη

N.

Αφήστε ένα σχόλιο