Επικαιρότητα

Εκστρατεία λάσπης στις εκλογές του Εκουαδόρ

By N.

February 15, 2017

Πόλωση

Με τεράστια πόλωση κλείνει αύριο η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου στο Εκουαδόρ, με τον απερχόμενο πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα να καταγγέλλει μια βρόμικη καμπάνια κατασυκοφάντησης των υποψηφίων του συνασπισμού του «Συμμαχία Χώρα», που προηγούνται στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Market, ο συνδυασμός των υποψηφίων του για την προεδρία και την αντιπροεδρία, Λένιν Μορένο και Χόρχε Γκλας, συγκεντρώνει το 28,5%, ακολουθούμενος από τη Σίνθια Βιτέρι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος με 20,2%, με τρίτο τον επιχειρηματία και τραπεζίτη Γκιγέρμο Λάσο με 18,3%.

Ο πρόεδρος Κορέα κατήγγειλε πως η βρόμικη καμπάνια εκπορεύεται από τους πρώην τραπεζίτες Γουίλιαμ και Ρομπέρτο Ισάιας (καταζητούμενοι για υπεξαίρεση της πτωχευμένης τράπεζας Filanbanco και υπεύθυνοι της κρίσης που γνώρισε η χώρα το 1999) και τον πρώην υπουργό Υδρογονανθράκων, Παρέχα Γιανουσέλι, υπόδικο για το σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής PetroEcuador. Κι οι τρεις έχουν βρει καταφύγιο στο Μαϊάμι.

Ο Γιανουσέλι, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό, αθέμιτη άσκηση επιρροής, εκβιασμό και υπεξαίρεση και σύμφωνα με την Εισαγγελία έχει σε φορολογικούς παραδείσους καταθέσεις από μίζες άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, εκτόξευσε κατηγορίες κατά του υποψηφίου για την αντιπροεδρία Χόρχε Γκλας, υποστηρίζοντας πως ήταν σε γνώση του οι παράνομες δοσοληψίες, χωρίς να καταθέσει καμιά απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

Ή, πιο ακριβές, με αποδεικτικό, όπως γράφουν τα μέσα της αντιπολίτευσης, ότι πέρασε από ανιχνευτή ψεύδους!

«Εμείς δίνουμε μάχη κατά της πιο ακραίας έκφρασης του άγριου καπιταλισμού χωρίς πρόσωπο, τους φορολογικούς παραδείσους» δήλωσε ο Κορέα, με πρωτοβουλία του οποίου στήθηκαν παράλληλα με τις προεδρικές και κάλπες για να αποφανθούν οι πολίτες αν θέλουν να απαγορευτεί σε πολιτικούς και αξιωματούχους να καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους και να υποχρεωθούν να επαναπατρίσουν τα σχετικά κεφάλαια σε έναν χρόνο.

Βρόμικο παιχνίδι

Στόχος της καμπάνιας της αντιπολίτευσης είναι ελλείψει προτάσεων να στρέψουν την ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας από τα ουσιαστικά, δηλαδή από τι μοντέλο κοινωνίας θα υπάρξει μετά τις εκλογές: μια συνέχιση της «Επανάστασης των Πολιτών» ή η επιστροφή στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό.

Γιατί όποιες ελλείψεις, συμβιβασμούς, σφάλματα κι αν διαπιστώνει κανείς στην «Επανάσταση των Πολιτών», το γεγονός είναι πως μείωσε την ανισότητα και τη φτώχεια πλήττοντας τις ελίτ που επί δεκαετίες σφετερίζονταν τον εθνικό πλούτο.

Τη δεκαετία του προηγήθηκε της «Επανάστασης των Πολιτών», 1997-2006, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 85% ενώ επί της διακυβέρνησης Κορέα 2007-2016 αυξήθηκε κατά 105,6%.

Αυτή η ανάπτυξη διανεμήθηκε με δύο διαμετρικά αντίθετες λογικές: το 1996-2006 το εισόδημα του 10% των πιο πλούσιων πολιτών αυξήθηκε κατά 112% και του 10% των πιο φτωχών κατά μόλις 20% με τον δείκτη της ανισότητας να αυξάνει παράλληλα κατά 18%.

Τα χρόνια του Κορέα το εισόδημα του 10% των πλουσιότερων αυξήθηκε κατά 40% και του 10% των φτωχότερων κατά 112% και ο δείκτης της ανισότητας μειώθηκε κατά 14%.

Οσο για το πραγματικό εισόδημα, το 1996-2006 μειώθηκε για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, αλλά των πιο φτωχών μειώθηκε κατά 87% και των πιο πλούσιων κατά 76%, δηλαδή λιγότερο.

Την επόμενη δεκαετία, όλα τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν, αλλά ευνοήθηκαν οι πιο φτωχοί, των οποίων το εισόδημα τριπλασιάστηκε.

Το διακύβευμα της 19ης Φεβρουαρίου «είναι αν η χώρα θα προχωρήσει στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας με λιγότερη ανισότητα και φτώχεια, όπου κοινός παρονομαστής δεν θα είναι η εμπορευματοποίηση της ζωής αλλά η συλλογική διαμόρφωση ενός συμμετοχικού κοινού μέλλοντος συνεργασίας, αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης», γράφει στην εφημερίδα Telegrafo ο Ρενέ Ραμίρες, υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογίας. Και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, όπου μοιάζει να κερδίζει έδαφος η «συντηρητική επανάσταση».