poulikogiannis-diki-xa

Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

Μία προσωρινή και μία οριστική διακοπή «σφράγισαν» την Τρίτη (01/11), τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που διεξήχθη σε κλίμα έντασης. Αρχικά, χρυσαυγίτες επιτέθηκαν -εκτός αίθουσας- σε αντιφασίστες ενώ στη συνέχεια υπήρξε ανταλλαγή συνθημάτων μεταξύ των δύο πλευρών που οδήγησε στην οριστική διακοπή της, για σήμερα. Εκείνη τη στιγμή κατέθετε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης που επικαλούμενος τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» απαντούσε στο συνήγορο της πολιτικής αγωγής.

Νωρίς το πρωί, χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε αντιφασίστες προκαλώντας τεχνητή ένταση. Το γεγονός στάθηκε αφορμή για να αποχωρήσει συντεταγμένα το κοινό της Χ.Α. από το ακροατήριο.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης ευρισκόμενος στο βήμα του δικαστηρίου, ξεκίνησε την κατάθεσή του κάνοντας αναφορά στο Σαββατιάτικο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»: Ο Λαγός ομολογεί: «Τους μακελέψαμε»!

Οι χρυσαυγίτες επικαλούμενοι πως δέχονται επίθεση και με διάχυτη την αίσθηση πως θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα θυματοποίησης αποχώρησαν από το ακροατήριο και ακολούθησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Λίγο μετά τις 11.00, τα πνεύματα ηρέμησαν και ξεκίνησε ξανά η δίκη με τη συνέχιση της εξέτασης του Πουλικόγιαννη, από το συνήγορο της πολιτικής αγωγής Θεοδ. Θεοδωρόπουλο:

– Από που προκύπτει σχέση και γνώση του περιφερειάρχη της Χ.Α.  Λαγού με την επίθεση;

– Έχουμε μηνύματα πριν την επίθεση και κατά τη διάρκεια του Λαγού με τον Πατέλη. Μήνυμα προς τον Πατέλη. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Παρεμπιπτόντως τα κομμούνια θα φάνε χοντρό πέσιμο σήμερα. Μάζεψε ο Τάσος καμιά 30αριά και πάνε από εκεί»

– Μετά την επίθεση γνωρίζετε να υπάρχει κάτι σχετικό που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό σας ότι ο Λαγός γνώριζε και είχε συμμετοχή στην επίθεση;

– Τα μηνύματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αμέσως μετά ( 23.57)  του Λαγού με το Δεβελέκο: «Βγήκαμε και τους μακελέψαμε».

– Γίνονται άλλες αναφορές στην επίθεση;

– Ναι, υπάρχει μήνυμα του Λαγού «τους τρέχουνε τώρα».

– Υπάρχουν στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης;

– Ναι, υπάρχει δημοσιοποιημένη συνομιλία Λαγού – Δεβελέκου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, μισή ώρα μετά την επίθεση λέει «τους ισοπεδώναμε, τους διαλύσαμε, φάγανε πολύ ξύλο». Γίνεται αναφορά και στο πρόσωπό μου, ότι «ήταν αυτός που το παίζει πρόεδρος, και ήταν κάτω ανάποδα». Και γίνεται αναφορά στον Πανταζή. (…) Πάλι στην ομιλία του Δεβελέκου με το Λαγό υπάρχει και ο εξής διάλογος «Θα πάνε και πουθενά αλλού τώρα;». Και ο Δεβελέκος απαντάει «Όχι τους μάζεψα. Φύγαμε. Άρα οδηγία Λαγού, τέρμα».

– Υπήρχε διάψευση από το Λαγό;

– Την επόμενη μέρα δημοσιεύθηκε απάντηση του Λαγού μέσα από τις φυλακές, που δε διέψευδε το περιεχόμενο της συνομιλίας. Είπε ότι ενημερώθηκε μετά για το περιστατικό και εξέφρασε άποψη, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ότι δήθεν οι επιτιθέμενοι ήμασταν εμείς, και ότι εμείς ήμασταν ένοπλοι και αυτοί άοπλοι. Ενώ η πραγματικότητα ήταν ακριβώς αντίθετη.

– Άρα θεμελιώνεται η γνώση του Λαγού επειδή έχει μηνύματα πριν, κατά τη διάρκεια και συνομιλία μετά. Υπάρχουν άλλα στοιχεία ότι υπήρξε ενδιαφέρον της Χρυσής Αυγής μετά τα επεισόδια;

Πάλι στα ίδια δημοσιεύματα υπάρχουν και τα υπόλοιπα μηνύματα από τοπική Χρύσης Αυγής της Νίκαιας, που στέλνονται  σε μέλη της «να είστε σε επιφυλακή να μεταβείτε στο Πέραμα με εντολή Λαγού».

Δίκη της Χρυσής ΑυγήςEUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ανταλλαγή συνθημάτων και οριστική διακοπή

Η κατάθεση του μάρτυρα δε μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Χρυσαυγίτες και αντιφασίστες επιδόθηκαν σε ανταλλαγή συνθημάτων με τα πιο χαρακτηριστικά να είναι: «ΕΑΜ, ΕΛ.ΑΣ., Μελιγαλάς…» από την πλευρά των αντιφασιστών και «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» από τους χρυσαυγίτες.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη (03/11) όταν ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής ρώτησε το μάρτυρα αν δόθηκε παράγγελμα για την επίθεση στο Πέραμα και αν αυτό είχε σχέση με όσα είδαμε νωρίτερα σε αυτή την αίθουσα (σ.σ. αναφερόμενος στην ομαδική και ξαφνική αποχώρηση της Χ.Α.).

efsyn.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο