Tου Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς.

Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης

Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα.

Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα.

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λειβαδίτη, τον Καμπανέλη, τον Αναγνωστάκη, τον Βάρναλη.

Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση.

Χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν αυτό που είμαι. Νομίζω κανείς μας δεν θα ήταν αυτό που είναι.

Από χτες τον ευχαριστώ και για κάποιους επιπλέον λόγους, που δεν είχα φανταστεί ποτέ.

Τον ευχαριστώ που μου έδειξε τι σημαίνει κατάντια. Πόσο εύκολα κατρακυλάς σε αυτήν όταν δεν έχεις ρίζες. Όχι όταν δεν έχεις παρελθόν, όταν δεν έχεις ρίζες βαθιές και γερές.

Πόσο απεχθές είναι να σε αγκαλιάζει το παπαδαριό, να σε χειροκροτεί το φασισταριό, να σε χρησιμοποιεί δημοσιογραφικό αληταριό.

Που μου θύμισε ότι η φράση ενότητα του λαού είναι κίβδηλη. Φούσκα. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα του τραπεζίτη με τον δανειολήπτη, του βιομήχανου και του εργάτη, του εφοπλιστή και του ναυτικού. Ότι οι μπαρούφες περί εθνικής ενότητας κρύβουν την λύσσα των λύκων απέναντι στο πρόβατο. Τα σάλια του λιονταριού απέναντι στην αντιλόπη.

Ότι την ελληνική κοινωνία, κάθε κοινωνία, την χωρίζουν τα συμφέροντα διαφορετικών ομάδων. Και ότι οι οικονομικά ισχυρές ομάδες κάθε κοινωνίας, κρύβουν τις επιδιώξεις τους και προσπαθούν πάντα τα δίκαια κοινωνικά αιτήματα των ανίσχυρων ομάδων να τα μετατρέπουν σε εθνικά αιτήματα.

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές τις επιδιώξεις τις ενστερνίζονται και οι οικονομικά αδύνατοι. Πχ μπορεί να πεινάς, να είσαι χρεωμένος αλλά είσαι απόγονος σπουδαίων προγόνων. Μπορεί να είσαι άνεργος, κακοπληρωμένος και να μην είσαι υπερήφανος για τον εαυτό σου αλλά είσαι υπερήφανος για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Να θεωρείς ψυχή σου το όνομα της Μακεδονίας και όχι την παιδεία.

Να μην ξεχάσω ότι τα κυρίαρχα ΜΜΕ, οι κυρίαρχες δυνάμεις προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς αγώνες κατά της λιτότητας, με και καλά εθνικούς αγώνες, για μια υπόθεση που για όλο τον πλανήτη είναι λυμένη.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι συνεπής μέχρι το τελευταίο λεπτό της ζωής σου. Όμως μέχρι το τελευταίο. Και πόσο κομβικό μπορεί να είναι το προτελευταίο λεπτό.

Την διαφορά μεταξύ γεμάτης πλατείας τον Δεκέμβρη του 44, και γεμάτης πλατείας τον Φλεβάρη του 2018.

Ότι, κάθε τι μαζικό δεν είναι κατά ανάγκην και σωστό.

Την απέχθεια στο ρεύμα της μάζας, την ευκολία της την εθελοτυφλία της. Την εύπεπτη σκέψη και την επιφανειακή ανάλυση.

Ναι προφανώς δεν ήταν φασίστες όλοι όσοι ήταν εκεί, αλλά πότε τελικά και πως αρχίζεις να φασιστικοποιείσαι. Με όλες τις αναλογίες… προφανώς οι νεολαία της Γερμανίας του μεσοπολέμου δεν φανταζόταν ότι θα ήταν αυτή που θα γύριζε σε φέρετρα μερικά χρόνια αργότερα. Ούτε οι ενήλικες της Γερμανίας του μεσοπολέμου ήθελαν να ψήνουν σε φούρνους τα πτώματα των Εβραίων. Προφανώς δεν το ήθελαν αλλά έγινε γιατί το ήθελαν κάποιοι. Που όμως ποτέ δεν το είπαν καθαρά. Και που πάντα μιλούσαν για ισχυρή και καθαρή Γερμανία.

Τον ευχαριστώ που μου θύμισε όλα αυτά που σιχαίνομαι. Να χαϊδεύω την μπόλικη αφέλεια και την άγνοια του πλήθους. Να σιγοντάρεις την επιπολαιότητα της μαζικής σκέψης.

Να βροντοφωνάζεις ότι θέλεις την Μακεδονία ελληνική ενώ η Ελλάδα δεν είναι ελληνική. Ούτε δρόμοι, ούτε λιμάνια, ούτε αεροδρόμια, ούτε παραλίες, ούτε πετρέλαια ούτε δάνεια. Τίποτε.

Τον ευχαριστώ που με βοήθησε να τελειώσω μια και καλή, με τους μύθους, τα σύμβολα και τα κεφάλαια του έθνους.

Τον ευχαριστώ που με απενεχοποίησε.

Τον ευχαριστώ που κατάλαβα ότι ο αγώνας μας για καλύτερο αύριο, είναι ακόμη πιο δύσκολος χωρίς πατερίτσες από το παρελθόν. Μπορούμε και χωρίς αυτές. Μπορούσαμε εδώ και καιρό, αλλά για λόγους συναισθηματικούς τις κρατούσαμε στα χέρια.

Τον ευχαριστώ που μου απέδειξε γιατί δεν έπρεπε να ήμουν στο σύνταγμα χτες.

Που μου υπενθύμισε την αναγούλα για τις μπούρδες περί εθνικής ενότητας, κυρίαρχου λαού και υπερήφανου λαού. Και είναι μπούρδες, γιατί αυτός ο λαός δείχνει μαζικότητα και υπερηφάνεια όταν έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα έχει κόστος η όποια διαμαρτυρία του. Όταν είναι συμβατή με τα θέλω των ισχυρών. Όταν ο όποιος αντίπαλος είναι σιγουράκι. Αν αυτή την στιγμή κάποιος απειλεί την εθνική κυριαρχία είναι η πανίσχυρη Τουρκία και όχι τα ανύπαρκτα Σκόπια. Γιατί λοιπόν ψυχή είναι η Μακεδονία και όχι το Αιγαίο. Από την Μακεδονία οι βόρειοι γείτονες μας έχουν πάρει το όνομα. Οι ανατολικοί γείτονες με τις συνεχείς απειλές παραβάσεις και παραβιάσεις κάθε μέρα, δεν μας παίρνουν κάτι; Τι αλα καρτ υπερηφάνεια είναι αυτή;

Είμαστε ατρόμητοι μόνο προς τα πάνω όχι προς τα δίπλα; Επίσης σε Μακεδονία και Αιγαίο, Πελοπόννησο και Κρήτη χρωστάνε μέχρι και τα τρισέγγονα, ένα χρέος που μας φορέθηκε.

Τον ευχαριστώ που μου θύμισε ότι ναι δεν είναι όλοι φασίστες, αλλά ότι μπορούν να γίνουν όλοι φασίστες. Ακόμη και χωρίς να το καταλάβουν. Ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις μέχρι να μπείς στο τάγμα εφόδου. Ότι η ανοχή είναι το πρώτο σκαλί.

Τον ευχαριστώ που μου υπενθύμισε να μην ξεχάσω ποτέ και να μην ξεχνάω να μπερδεύω τον αριστερόστροφο φασισμό με τον φασισμό. Γιατί ο φασισμός είναι ένας και μοναδικός. Είναι ΜΟΝΟ μαύρος, έχει μόνο αγκυλωτό σταυρό, διαιρεί, στοχοποιεί και δολοφονεί. Γιατί το μόνο που μπορεί να κάνει αριστερόστροφα ο φασισμός είναι να γυρνάει με αριστερή φορά το μαχαίρι στην καρδιά του Φύσσα.

Τον ευχαριστώ που μου θύμισε ότι τελικά δεν είναι η ελπίδα, αλλά η ξευτίλα που πεθαίνει τελευταία.

Τον ευχαριστώ και λυπάμαι. Εγώ τον Μίκη δεν μπορώ, δεν θέλω, δεν πρέπει να τον μοιράζομαι με φασίστες. Δεν θέλω να μας ενώνει με τους φασίστες ο Μίκης.
Αυτόν τον Μίκη δεν θέλω να τον μοιράζομαι. Σας τον χαρίζω. Δεν είναι ο δικός μου Μίκης. Είναι όλος δικός σας. Πάρτε τον.

Και τον ευχαριστώ που μου δίνει το δικαίωμα να ζητήσω εγώ ταπεινά συγνώμη από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Σωτήρη Πέτρουλα, τον Ανδρέα Λεντάκη, τους 200 συντρόφους της Καισαριανής, τον Νίκο Μπελογιάννη, τους χιλιάδες εξόριστους, που δεν έγιναν ποτέ εθνικό σύμβολο, τους χιλιάδες νεκρούς, τους χιλιάδες ονειροπόλους, τους χιλιάδες αγωνιστές απλούς ανθρώπους που μέχρι τέλους πάλεψαν να κρατήσουν τον όνομα και την ιστορία τους καθαρή και κρυστάλλινη. Που δεν τραγούδησαν το σώπα όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες μαζί με ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους χαραγμένο τον αγκυλωτό σταυρό.

Για μένα χτες ήταν μια σημαντική μέρα. Και σημαδιακή μέρα. Και θλιβερή μέρα. Περνά στην ιστορία. Γιατί πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Έφυγε ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος πνευματικός άνθρωπος. Ένας κορυφαίος δημιουργός, ένας ζωντανός θρύλος, που μεγαλούργησε όταν ήταν γειωμένος με τις αγωνίες του λαού μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε χτές και μας άφησε έναν πλούτο μουσικής, ένα τεράστιο έργο. Μια σημαντική παρακαταθήκη.

Ήταν μια μέρα σημαδιακή και κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα τιμούμε την μνήμη του και θα θυμόμαστε τον θάνατο του.

Θα τον έχουμε πάντα ψηλά στο μυαλό και στην καρδιά μας.

Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Αντίο Μίκη

ellinofreneia.net

Μοιραστείτε.

8 Σχόλια

 1. vasso στις

  Τον ευχαριστώ που μου θύμισε ότι ναι δεν είναι όλοι φασίστες, αλλά ότι μπορούν να γίνουν όλοι φασίστες. Ακόμη και χωρίς να το καταλάβουν. Ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις μέχρι να μπείς στο τάγμα εφόδου. Ότι η ανοχή είναι το πρώτο σκαλί.

 2. Ζωή στις

  Ανάδελφοι φασίστες, ρατσιστές,τραμπούκοι, προβοκάτορες,εθνίκια, άνθραξ ο θησαυρός, που νομίζουν πως βρήκαν! Άδειο κιβούρι! Το πολύτιμο πνευματικό του περιεχόμενο το έχει ρουφήξει ο μαχόμενος λαός και η εργατική τάξη γουλιά-γουλιά, το έχει ανακατέψει με το αίμα των αγωνιστών του και το έχει ενσωματώσει στο DNA της αντίστασης ενάντια στους, κάθε λογής, τυράννους!

 3. Αφιερωμενο στονΠατερα της Νικης, &εναν νεο ΚομηΤολστοϊ,τονΕθνικο μας ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ&ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

  <>

  ΛΑΕ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΔΙΑΤΡΑΝΩΣΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  ΑΝΑΣΤΗΜΑ, ΘΕΛΗΣΗ ΚΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ!!!!
  ΚΟΜΗΣ, Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΝΕΟΣ ΤΟΛΣΤΟΪ
  ΔΙΑΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΤΗ ΡΟΜΦΑΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΙΣ
  ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ!!!!!!!ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΣΗΜΕΡΑ ΓΚΡΕΜΗΣΕΣ ΤΟΝ ΤΥΡΡΑΝΟ,ΛΑΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  ΤΗΣ ΑΝΑΤΕΛΟΥΣΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!!!!! HURRAH!!!!!!!!
  BIBES&BEBES, ΜΠΟΥΛΕΣ&ΠΙΠΕΣ& ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΑ-
  ΤΡΙΞΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΥΠΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΟΥ!!!!!HURRAH!!!!!!!!
  ΑΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΞΕΙ ΧΕΡΙ& ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  &ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΣΕ ΡΩΣΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ?!!!!!!ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ…..
  ΛΑΜΠΡΕ ΛΑΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΛΛΑΔΑΣ, ΓΡΕΜΗΣΕΣ ΤΥΡΡΑΝΟ& ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΥΤΟ
  Τ’ΑΔΥΤΟ ΣΟΥ& ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΣΟΥ ΛΑΜΠΡΟ, Τ’ΑΣΤΡΟ
  ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ!

  (ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΕΑ, 5/2/18 )

 4. Νικος στις

  αα ειστε τελειως ηλιθιοι…! πεθανατε τον Μικη κιολας με τη λιγη εξουσια που σας δινουν τα ανοητα μπλογκ σας!! Δεν τον χειροκροτησαν μονο οι φασιστες, αλλα και ο απλος κοσμος, οι αληθινοι αγωνιστες που βγαινουν στο δρομο και οχι στα μπλογκ (καλη ωρα), η γιαγια και ο παππους που γνωριζει και που εζησε παρομοιες δυσκολιες με τον Μικη κλπ κλπ. Και πολλες αλλες περιπτωσεις ηταν λυμενες για ολο τον υπολοιπο κοσμο αλλα ο αγωνας τις κατερριψε (απο τη ναυμαχια της Σαλαμινας μεχρι τον Διαφωτισμο και φυσικα τους ΠΠ). Το οτι εσυ δεν ενδιαφερεσαι για την ονομασια δε σημαινει οτι και ο υπολοιπος κοσμος αδιαφορει! Οσο για το παπαδαριο ναι μια μεγαλη μαζα ειναι διεφθαρμενη. Υπαρχει ομως και μια μεριδα παπαδων που βοηθαει, που αγωνιζεται και εμπνεει αδυναμους κοινωνικα συμπολιτες μας. Σταματηστε λοιπον να βαζετε ταμπελες οπου και οποτε σας βολευει και ακουστε αυτα που εχει να πει ο Μικης διχως να κοιτατε τους χρυσαυγιτες και τους παπαδες, αλλα τα παιδια και τον απλο κοσμο… εχετε μπερδεψει τον πατριωτη με τον φασιστα…και τον Βελουχιωτη αν ζουσε φασιστα θα τον λεγατε…! ζωα

 5. Vasilis στις

  Η ανοχή του να βρίσκεσαι δίπλα σε ΦΑΣΙΣΤΕΣ έφτασε πλέον στο ύψιστο επίπεδο, του Μίκη Θεωδοράκη…
  Το βαρέλι έπιασε κι επίσημα πάτο…. πιο κάτω δεν πάει..

  • eleni στις

   Γιατι δεν εισαταν εκει να μην ειναι διπλα σε φασιστες αλλα σε συντροφους ? Γιατι ηταν μονος του ? Γιατι τα χρυσα αυγα ηγουνται του λαου, εσεις οι ξεφασιστες που ειστε ? Γιατι ειστε αναξιοι ? Γιατι το μονο που ξερετε ειναι υβρεις? Γιατι δεν αναλαμβανετε τις ευθυνες σας ? Γιατι μωρε ?

 6. eleni στις

  κι εγω τον ευχαριστω που στα γεραματα προσπαθησε να ξεντροπιασει την απουσα αριστερα ! Τον ευχαριστω που ακομα θυμαται οτι τραγουδουσε το.” Ελλαδα μας Ελλαδα αστερι του ουρανου” ! Τον ευχαριστω γιατι ηταν εκει , μονος του, προδομενος απ τα συντροφια του, οπως ολοι οι ελληνες, αλλα εκει !

 7. Γιώργος στις

  Το κείμενο είναι απαράδεκτο. Είστε βδεληροί…. και στην κρίση του όποιου αναγνώστη, υπόλογοι.

Αφήστε ένα σχόλιο