Από την Σοφία Σπανού

Ο εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών, Κώστας Σταυρόπουλος, μπροστά στο μικρόφωνο. 

Το όνομα του Κώστα Σταυρόπουλου δεν συνδέεται εύκολα με τα γεγονότα της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Παρ ‘όλα αυτά ο Σταυρόπουλος άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στη σύγχρονη ελληνική ιστορία με το τελευταίο του μήνυμα προς τους ακροατές του ελληνικού ραδιοφώνου το πρωί της 27ης Απριλίου 1941, κατά τη διάρκεια της εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί στις 5 Απριλίου η ανάγνωση στο ραδιόφωνο της «Ανοιχτής επιστολής προς τον Αδόλφο Χίτλερ» του Γ.Α Βλάχου.

Ο Σταυρόπουλος είχε διοριστεί εκφωνητής στην ελληνική ραδιοφωνική υπηρεσία δύο χρόνια νωρίτερα και ο χαρακτηριστικός, και πολλές φορές αυστηρός, τόνος της φωνής του δεν άργησε να ταυτιστεί με το βραδινό δελτίο ειδήσεων και την εκφώνηση των λόγων επισήμων και πολιτικών. Μετά την κύρηξη του πολέμου της Ελλάδας με την Ιταλία του ανατέθηκε η μετάδοση των ειδησεογραφικών προγραμμάτων και των ενημερωτικών δελτίων αργά το βράδυ.

Ωστόσο, η κύρια συμβολή του στην αντίσταση προς τους κατακτητές θα βρισκόταν στο σύντομο, προσωπικό του μήνυμα προς τους ακροατές του, ενθαρρύνοντας τους να διατηρήσουν το θάρρος τους, να συνεχίσουν τον αγώνα και να σταματήσουν να ακούν τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, αφού από εκείνη τη στιγμή και μετά ότι θα μετέδιδε θα αποτελούσε ψευδή προπαγάνδα!

Το μήνυμα μεταξύ άλλων έλεγε:

«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι…

Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών.

Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου.

Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια.

Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!»

Το απόσπασμα αυτής της συγκλονιστικής μετάδοσης αλλά και άλλα πολεμικά ανακοινωθέντα, ηχογραφήθηκαν σκόπιμα μετέπειτα από τον ίδιο τον Σταυρόπουλο για το ηχητικό ντοκιμαντέρ σε δίσκο «Ο Μεγάλος Πόλεμος» και είναι αυτό που μεταδίδεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα επετειακά τους αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου του 1940. Aκούστε το εδώ:

Ο Κώστας Σταυρόπουλος πέθανε το 1974.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο