Ίσως ένας ακόμα λόγος που κάνει την 7η Οκτωβρίου 2020 ιστορική ως ημερομηνία να είναι και το γεγονός πως ο απλός κόσμος στην πλειοψηφία του πήρε την πρώτη μεγάλη χαρά μετά το συντριπτικό «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος του 2015.

Ας ελπίσουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα από το προ πενταετίας καλοκαίρι μιας και αυτή η χρονιά μοιάζει να μας χρωστάει κάτι. Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου (φώτο) αρνείται πεισματικά να μας το δώσει αλλά η σπουδαία πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη φαντάζει αδέκαστη και ανεπηρέαστη.

Έχουν περάσει δυο εβδομάδες από εκείνο το πρωινό που ψάχναμε σήμα έξω από το εφετείο για να διαβάζουμε το live του The Press Project και του Κωνσταντίνου Πουλή.

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες γεμάτες συναισθήματα ποικίλα, κάποιες στιγμές αντικρουόμενα αλλά σταθερά παρόντα και υπενθυμιστικά του ρόλου που έχουμε όλοι μας αυτές τις ιστορικές στιγμές, που πάντα όταν τις ζεις δεν αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος τους.

Ίσως η αγόρευση του Κωνσταντίνου Πλεύρη, η συζήτηση για τα ελαφρυντικά των κατηγορούμενων να συνέχισαν την μέθη που ακολούθησε την ανάγνωση της απόφασης, καλό είναι όμως να συντηρούμε μηχανισμούς κατευνασμού του ενθουσιασμού που ακολουθεί αυτές τις σπουδαίες στιγμές.

Καθώς η στιγμή της ανακοίνωσης των ποινών πλησιάζει, οι εκτιμήσεις που διαβάζουμε διαφέρουν, ο κόσμος απαιτεί από κρεμάλες μέχρι πηγάδες, το νομικό μας σύστημα όμως έχει όρια και δεν κινδυνεύουμε με τέτοια πισωγυρίσματα.

Η πρώτη μάχη κερδήθηκε μέσα στα δικαστήρια, όπου η πολιτική αγωγή έπρεπε να αποδείξει την ενοχή των κατηγορουμένων και όχι οι δεύτεροι την αθωότητα τους. Και κερδήθηκε διπλά, απέναντι και στην εισαγγελία που ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Η επόμενη μάχη δόθηκε και αφορά το ύψος των ποινών, τον ανασταλτικό χαρακτήρα και θα ολοκληρωθεί με τις εφέσεις που θα ασκηθούν.

Οφείλουμε ως κοινωνία ένα τεράστιο ευχαριστώ στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής:
Αντανασιώτη Αντώνη, Βρεττό Άγγελο, Θεοδωρόπουλο Θεόδωρο, Καμπαγιάννη Θανάση, Μαλαγάρη Μάνο, Μπολάνου Ειρήνη, Παπαδάκη Κώστα, Παπαδοπούλου Χρύσα, Σαπουντζάκη Παναγιώτη, Σκαρμέα Κώστας, Στρατή Χάρη, Τζέλλη Ανδρέα, Τομπατζόγλου Ελευθερία.

Ίσως θα ήταν τολμηρό να προβλέψουμε, ο σκληρός πυρήνας όμως δεν μπορεί να λάβει αναστολή και καμία πρόταση δεν θα γίνει δεκτή. Εκτίμηση μας είναι πως το 1/3 τον κατηγορουμένων θα οδηγηθεί στις φυλακές και στους υπόλοιπους θα ανακοινωθεί αναστολή και περιοριστικά μέτρα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το πώς θα λάβει χώρα η σύλληψη από την αστυνομία. Από μια αστυνομία με την οποία μέχρι πρότινος συνεργάζονταν κατά τις προηγούμενες συλλήψεις τους.

Οτιδήποτε λιγότερο από σκηνοθετημένη «παράδοση» θα προκαλούσε μεγάλη εντύπωση.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο