Ιδέες

Διαστρικό ταξίδι στο άλφα του Κενταύρου

By N.

April 17, 2016

Από την  Ιωάννα Γαρεφαλάκη

Θυμάσαι στο Original Cosmos το επεισόδιο 8, με τα ταξίδια στο χωρoχρόνο, όταν ο Carl Sagan είχε δείξει εκείνα τα vintage σχέδια διαστημικών σκαφών που θα μας πήγαιναν στα αστέρια; Ε, λοιπόν έφτασε η ώρα να πάμε στο Άλφα του Κενταύρου όπως είχε πει! Όχι εμείς ακόμα, αλλά οι κατασκευές μας.

Πριν λίγες ημέρες έγινε μια συνάντηση μεταξύ λαμπρών επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου και του Stephen Hawking και μερικών από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες (βλέπε, Yuri Milner και Mark Zuckerberg), οι οποίοι ανακοίνωσαν ένα νέο πρότζεκτ, το πρόγραμμα Breakthrough Starshot. Η αποστολή αυτή αποσκοπεί να στείλει ένα διαστημόπλοιο που θα κινείται με φως (ναι, με φως και όχι με πανάκριβα ορυκτά καύσιμα!), στον κοντινότερο αστέρα από τον Ήλιο μας, προκειμένου να τραβήξει κοντινές φωτογραφίες πλανητών και να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα για το κοντινότερο αστρικό μας σύστημα.

Με τα σημερινά διαστημόπλοια αυτό αναμένεται να πάρει περίπου 30.000 χρόνια. Η αποστολή με τη νέα τεχνολογία θα περιλαμβάνει ένα μικρό, πανάλαφρο “πανί” (lightsail) που θα θυμίζει το χαρταετό σου και θα έχει επάνω του όλα τα απαραίτητα συστήματα σε μινιατούρες. Ως γνωστόν το βασικό πρόβλημα στις διαστημικές αποστολές είναι το βάρος των καυσίμων.

Το lightsail λοιπόν θα έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και θα φέρει επάνω του το ‘διαστημόπλοιο’ που ονομάζεται «Starchip» και θα έχει περίπου το μέγεθος ενός γραμματοσήμου. Το Starchip προβλέπεται να ζυγίζει περίπου ένα γραμμάριο και θα περιέχει φωτογραφικές μηχανές, προωθητές από φωτόνια, συστήματα πλοήγησης, παροχής ενέργειας, και φυσικά εξοπλισμό επικοινωνίας, όλα ‘συμπιεσμένα’ σε ένα πολύ μικρό πακέτο. Θα κινείται με ταχύτητα που θα αγγίζει το 1/5 της ταχύτητας του φωτός και αν πετύχει, αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του σε περίπου 20 χρόνια, αφού θα έχει διανύσει 40.000.000.000.000 χιλιόμετρα (4,37 έτη φωτός). Στο σύστημα του Άλφα του Κενταύρου εκτιμάται πως υπάρχει ένας πλανήτης σε “κατοικήσιμη” ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή.

Κάποτε ο Albert Einstein φαντάστηκε πώς θα ήταν να ταξιδεύει πάνω σε μια ακτίνα φωτός, μια σκέψη που τον οδήγησε να διατυπώσει την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Έναν αιώνα μετά, όπως δήλωσε ο Hawking, έχουμε την ευκαιρία να αγγίξουμε ένα σημαντικό κλάσμα αυτής της ταχύτητας, φτάνοντας στα αστέρια σε λιγότερο από όσο διαρκεί μια ανθρώπινη ζωή.

Η ανακοίνωση του ίδιου του Stephen Hawiking στο Facebook για την αποστολή στο Άλφα του Κενταύρου.