Επιστήμη

Ψυχικά νοσήματα, οι παρενέργειες του Covid-19

By N.

November 12, 2020

Παρενέργειες ψυχιατρικής φύσεως αναφέρει ποσοστό 20% των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν από COVID-19, σύμφωνα με το πόρισμα μεγάλης μελέτης. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προειδοποιεί ότι συμπτώματα ψυχικής νόσου ενδέχεται να εμφανίσουν πολλοί ασθενείς εντός τριών μηνών από τη διάγνωση τους με κορωνοϊό.

Η μελέτη έδειξε ότι ένας στους πέντε αποθεραπευθέντες ασθενείς COVID-19 εμφάνισε αϋπνία, κατάθλιψη και άγχος, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και παρόμοιων νοσημάτων.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι όσοι έχουν επιζήσει από COVID-19 έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων. Οι ειδικευμένες υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν το βάρος αυτό», λέει ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πολ Χάρισον, που καλεί τον ιατρικό κόσμο να ερευνήσει τα αίτια του φαινομένου και να ανακαλύψει νέες θεραπείες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Psychiatry Journal, εξέτασε τους ψηφιακούς ιατρικούς φακέλους 69 εκατομμυρίων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων και 62.000 κρουσμάτων κορωνοϊού. Τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους με COVID-19, ένας στους πέντε ασθενείς ανέφερε συμπτώματα άγχους, αϋπνίας ή κατάθλιψης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι έπασχαν ήδη από ψυχικό νόσημα είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από COVID-19 από ό,τι όσοι δεν έχουν ψυχικά προβλήματα. Ο ιατρικός κόσμος πιστεύει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και την ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σειράς από ψυχικές νόσους.

«Αυτό οφείλεται μάλλον σε συνδυασμό ψυχολογικών παραγόντων και συγκεκριμένα επιπλοκών του άγχους που γεννά η συγκεκριμένη πανδημία, μαζί με τα σωματικά συμπτώματα της νόσου», λέει ο Μάικλ Μπλούμφιλντ, ψυχίατρος στο University College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε, όμως, στην έρευνα της Οξφόρδης.

Ο Σάιμον Ουέσλι, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κινγκς του Λονδίνου, λέει ότι το αποτέλεσμα της έρευνας αντικατοπτρίζει παρόμοια πορίσματα μελετών από παλαιότερα επιδημικά ξεσπάσματα, όπως έχουν μελετηθεί στο παρελθόν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ