band-of-skulls

Από τον Αλέξανδρο Νίκα

Οι Band of Skulls ερωτεύονται από προεπιλογή κι αναπόφευκτα ενθουσιάζονται λίγο παραπάνω.

Με την κυκλοφορία του πρώτου single τους, Killer, οι Band of Skulls ανακοίνωναν πριν τρεις μήνες τη νέα τους δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “By Default”, ενώ παράλληλα διατείνονταν ότι οι τρεις πρώτοι δίσκοι αποτελούσαν μία τριλογία που πλέον έχει κλείσει και ότι το νέο τους πόνημα σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη μπάντα. Εντάξει, θα μου πεις, οι καλλιτέχνες λατρεύουν να ισχυρίζονται ότι η νέα τους δουλειά (θα) είναι η πιο καλή, η πιο δυνατή, η πιο ροκ, η πιο διαφορετική, η πιο οτιδήποτε. Όταν, όμως, παίζεις το χαρτί της «νέας εποχής», δίνεις context και διάσταση στη δήλωση, η οποία παύει να αποτελεί τετριμμένη στρατηγική marketing και καλλιεργεί συγκεκριμένες προσδοκίες.

Αυτό, εν προκειμένω, δεν είναι απαραίτητα κακό, ίσως όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς αμετροεπές. Πράγματι, ο τέταρτος δίσκος των Band of Skulls είναι αδιαμφισβήτητα από τις πλέον ευχάριστες κι ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες του 2016 και, προφανώς, ο καλλιτέχνης αναπτύσσει μία σχέση με το έργο του διαφορετική από αυτήν που μπορεί να αναπτύξει το κοινό, οπότε δε μπορείς να γνωρίζεις ποια διάσταση έχει κατά νου όταν αναφέρεται στο έργο του• απλώς, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το αποτέλεσμα δικαιώνει μία τέτοια πεποίθηση.

Πέραν, όμως, της περιστασιακής απλότητας στους στίχους που προδίδει μία σχετικά επιφανειακή λυρική προσέγγιση, μουσικά ο νέος αυτός δίσκος των Band of Skulls είναι πολύ διασκεδαστικός: μπορεί να χάνει —συγκριτικά με προηγούμενες δουλειές τους— σε ενέργεια, όμως σίγουρα αναπληρώνει σε ρυθμό και μελωδία. Ανάμεσα στα highlights του δίσκου βρίσκεται το πολύ σέξι Tropical Disease, που μοιάζει να ξεπετάχτηκε από κάποια σκονισμένη βιντεοκασέτα James Bond, αναμφίβολα μαζί με το απολαυστικά αινιγματικό ρεφρέν του καλαίσθητα βίαιου lead single Killer καθώς και το εξίσου rock and roll σύνολο του Back of Beyond.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει, όμως, δεν είναι άλλο από το πρόσφατο single So Good. Εν μέρει γιατί η Emma Richardson (μπάσο) δεν συμπληρώνει απλώς τον Russell Marsden στα φωνητικά, αλλά για πρώτη (;) φορά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα με τόσο γοητευτικό αποτέλεσμα. Αλλά και γιατί, αν για κάποιο περίεργο λόγο φανταστείς ότι μπορείς να αφαιρέσεις από την εξίσωση τα γλυκά φωνητικά της Emma και αντικαταστήσεις την εμφανή επιρροή του Seven Nation Army με ένα πιο διακριτικό και ταπεινό drum beat, το κομμάτι θα μπορούσε να αποτελεί το playground του Φιλιππάκη στο ”What Went Down” —και δεν το λέω απλά και μόνο επειδή το περσινό masterpiece των Foals μου έμεινε ανεξίτηλο και το βλέπω/ακούω παντού.

Οι απεγνωσμένοι blues rockers εκεί έξω ενδεχομένως να βρείτε το δικό σας fix στο This Is My Fix, που αντιγράφει —αξιοσημείωτα πετυχημένα— τους Black Keys, ή στα οργασμικά κιθαριστικά ξεσπάσματα του Little Mamma. Αλλά και γενικότερα, ο δίσκος δεν φαίνεται να υποφέρει από άχρηστα fillers• κάθε κομμάτι έχει τον δικό του οβολό να προσφέρει στο όμορφο σύνολο που μας παρουσιάζουν οι Band of Skulls: από τις σκληρές κιθάρες του Russell στο Embers ή το catchy chorus του φαινομενικά αταίριαστου και αλλόκοτου Erounds, έως τον αισθησιασμό που ξεχειλίζει από το αμιγώς pop Something και τις μαγευτικές κυκλοθυμίες μεταξύ blues και psych rock του σχεδόν ομώνυμου In Love By Default.

Συνολικά, το “By Default” απαρτίζεται από 12 δυνάμει ραδιοφωνικά χιτάκια, κάθε ένα εκ των οποίων φέρει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και όλα μαζί συνδιαμορφώνουν ένα πολύ ευχάριστο άκουσμα που σίγουρα αξίζει πολύ περισσότερη αναγνώριση απ’ όση μέχρι στιγμής απολαμβάνει• άλλωστε, το ίδιο συμβαίνει και με τη μπάντα καθαυτή. Οι Band of Skulls έχουν ταλέντο και οφείλουν να δώσουν περιθώριο στη μουσική του να μιλήσει από μόνη της• ίσως σε αυτό το παράπτωμα να οφείλεται το γεγονός ότι το “By Default” αδυνατεί να θριαμβεύσει στο πλαίσιο των υψηλών προσδοκιών που το ίδιο το trio από το Southampton καλλιέργησε.

Album Info

Band Of Skulls – By Default

Label | BMG

Producers | Gil Norton

Release Date | 27/5/2016

Tracklist

 1. 1. Black Magic
 2. Back of Beyond
 3. Killer
 4. Bodies
 5. Tropical Disease
 6. So Good
 7. This Is My Fix
 8. Little Mamma
 9. Embers
 10. In Love by Default
 11. Erounds
 12. Something

Breakroom

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο