Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται τις περιόδους καραντίνας. Ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα στην Κρήτη, μάχη για τη στήριξη των γυναικών δίνει ο «Ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί» στο Ηράκλειο.


«Βρίσκουμε ένα ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι που να κλειδώνει και έχουμε το κλειδί πάντα μαζί μας. Ιδανικά βάζουμε και κάποια τρόφιμα σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνουμε εκεί με τα παιδιά για αρκετές ώρες».

Μοιάζει με οδηγία για περίπτωση πολέμου, αλλά είναι μία από τις 10 πρακτικές συμβουλές προς τις γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Το κείμενο προέρχεται από τον «Ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί» που λειτουργεί στο Ηράκλειο για όλη την Κρήτη και είναι ενδεικτικό των καταστάσεων που βιώνουν γυναίκες εντός της οικογενειακής εστίας, ειδικά εν μέσω καραντίνας. Ο Νοέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος στη μάχη εναντίον της κακοποίησης και συμπίπτει με το δεύτερο lockdown λόγω του κορονοϊού, λέει στην ΕΦ.ΣΥΝ. η Μαίρη Παχιαδάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Νομού Ηρακλείου, που δραστηριοποιείται επί 25 χρόνια στο θέμα.

Η περίπτωση της Κρήτης

Τα στοιχεία για την Κρήτη είναι ενδεικτικά. Για όλο το 2018 στη γραμμή SOS του ξενώνα καταγράφηκαν 102 νέα περιστατικά κακοποίησης και το 2019 αυξήθηκαν σε 134.

Στο Ηράκλειο λειτουργούν ήδη δύο δομές, το Πιστοποιημένο Συμβουλευτικό Κέντρο για τις γυναίκες με εξειδικευμένο προσωπικό ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και κοινωνιολόγων, που εστιάζει στη συμβουλευτική σε γυναίκες- θύματα βίας, και ο «Ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί» που λειτουργεί από το 2002 και φιλοξενεί ασταμάτητα γυναίκες με τα παιδιά τους που επιθυμούν να ξεφύγουν από τη βία του συζύγου/συντρόφου τους για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να ανασυγκροτηθούν.

Ένας από τους τελευταίους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αφορά την ενδοοικογενειακή βία (Ν.4531/2018) που ορίζει ως αδίκημα που διώκεται από τον νόμο κάθε είδους βία ή κακοποίηση (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική). Με τον νόμο αυτό στην ουσία η Ελλάδα υιοθέτησε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2016 και ορίζει σαφώς τις μορφές της κακοποίησης.


Διαβάζουμε ολόκληρο το θέμα στην ΕΦ.ΣΥΝ.

Μοιραστείτε.

Σχετικά με τον συντάκτη

N.

Αφήστε ένα σχόλιο