Αστυνομία των ΗΠΑ: τρεις φορές περισσότερη βία εναντίον αριστερών διαδηλωτών

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των αριστερών διαδηλωτών από ότι εναντίον διαδηλωτών της δεξιάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, που βασίζεται σε νέα στοιχεία ΜΚΟ που παρακολουθούν την άσκηση πολιτικής βίας σε όλο τον κόσμο.


Τους τελευταίους 10 μήνες, οι δυνάμεις καταστολής των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, σφαίρες από καουτσούκ και ξυλοδαρμούς σε πολύ υψηλότερο ποσοστό στις διαδηλώσεις Black Lives Matter σε σχέση με τις διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ ή άλλων δεξιών κινημάτων.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποτέλεσμα έρευνας σε περισσότερες από 13.000 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Απρίλιο του 2020 και υποδεικνύουν μια σαφή διαφορά ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις καταστολής χειρίστηκαν το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων Black Lives Matter κατά της αστυνομικής βίας, σε σύγκριση με τις διαδηλώσεις που διοργάνωσαν οι υποστηρικτές του Trump .

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως τα αποτελέσματα της έρευνας βοηθούν στην ερμηνεία των επεισοδίων της 6ης Ιανουαρίου με την είσοδο των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρείχαν ένα «χρήσιμο πλαίσιο αναφοράς» για την κατανόηση της οργής των Αμερικανών, αναφορικά με την αποτυχία της αστυνομίας του Καπιτώλιου στο να σταματήσει τους οπαδούς του Τραμπ. Ο Ομπάμα ισχυρίστηκε πως η έρευνα αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ως προς το επίπεδο βίας και επιθετικότητας που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των Μαύρων έναντι των λευκών Αμερικανών.


Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από το US Crisis Monitor, μια βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε την περασμένη άνοιξη από ερευνητές στο Princeton και του Armed Conflict Location and Event Data ( ACLED ), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που είχε προηγουμένως ερευνήσει τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική .


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των χιλιάδων διαμαρτυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2020 ήταν ειρηνικές και ότι οι περισσότερες διαμαρτυρίες τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά δεν αντιμετωπίστηκαν με βίαιη αντίδραση από τις δυνάμεις καταστολής

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, ξυλοδαρμούς με γκλοπς και άλλα μέσα εναντίον διαδηλωτών σε 511 διαδηλώσεις αριστερή προέλευσης, έναντι 33 διαδηλώσεων δεξιάς προέλευσης από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Ο Guardian συνέκρινε το ποσοστό όλων των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από ομάδες αριστερών και δεξιών που οδήγησαν στη χρήση βίας από την αστυνομία.
Ποσοστά χρήσης βίας
  • διαδηλώσεις αριστερών: 4,7%
  • διαδηλώσεις δεξιών: 1,4%

Όπως βλέπουμε από τα στατιστικά, οι δυνάμεις καταστολής είναι περίπου τρεις φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν βία κατά των αριστερών διαδηλωτών.

Τα στοιχεία της ACLED δείχνουν επίσης ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου των ΗΠΑ είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρέμβουν στις διαμαρτυρίες αριστερών έναντι των δεξιών γενικά και πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν βία όταν παρέμβουν. Οι αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συλλήψεις ή άλλες παρεμβάσεις στο 9% των 10.863 BLM και άλλων αριστερών διαδηλώσεων μεταξύ 1ης Απριλίου 2020 και 8 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με μόνο το 4% των 2.295 δεξιών διαμαρτυριών.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο