Απαγόρευση συναθροίσεων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου από την ΕΛ.ΑΣ.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.


Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:
  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορονοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Η αντιδημοκρατική απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα.

Από το υπουργείο υπογραμμίζουν πως πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση απόφασης από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αν και αυτή είναι η επίσημη θέση, ουσιαστικά η απαγόρευση αφορά τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη από φοιτητικούς συλλόγους, κι όχι μόνο, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία.


  • Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, κλήθηκε να σχολιάσει, μιλώντας στον ANT1, την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. και χωρίς να “μασήσει” τα λόγια της χαρακτήρισε την απόφαση «κίνηση πανικού» συμπληρώνοντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».
  • Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στην σημερινή εμφάνιση του στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως η επιτροπή δεν εισηγήθηκε την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., αδειάζοντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά των αστυνομικών, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος υπογράμμισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν απαγορεύει προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, διαψεύδοντας παράλληλα πως η απόφαση έχει να κάνει με το συνωστισμό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα εμπορικά καταστήματα και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο