Απ. Βανταράκης: Lockdown χωρίς στρατηγική και με μεγάλη διασπορά

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο καθηγητής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Απόστολος Βανταράκης μίλησε στον Γιώργο Σαχίνη και τον 98.4 για την διαχείριση της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση.


Ο κ. Βανταράκης επισήμανε ότι είναι εμφανές πλέον πως η διασπορά στη κοινότητα έχει πάρει διαστάσεις και μάλιστα σε συνθήκες lockdown εν μέσω lockdown.

Παρόλα αυτά ακόμη και τώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός για στοχευμένα μέτρα και στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης με μέτρα δημόσιας υγείας, αλλά διευθετήσεις που εξυπηρετούν απλά πολιτικές αποφάσεις εξ ου και η αντιφατικότητα για το αν ανοίγει η οικονομία και η αγορά ακόμη και ο τουρισμός ή τα μέτρα περιορισμού θα ενταθούν την ώρα που θα έπρεπε να εξετάζεται με ποια στρατηγική φεύγουμε από το lockdown.

Ο καθηγητής συνεχίζει σημειώνοντας πως ακόμη και η έκκληση για συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι αποσπασματική, αφού τους καλείς για αντιμετώπιση της Covid-19 χωρίς να τους έχεις εκπαιδεύσει και χωρίς να έχεις απαντήσει αν θα εξακολουθήσουν να διατηρούν τα ιατρεία τους εκτός και τι σημαίνει αυτό για την ενδεχόμενη «μεταφορά» του ιού .

Ο κ. Βανταράκης τόνισε, επίσης, ότι η κάμψη του επιδημικού κύματος μπορεί με αργό ρυθμό να φανεί όπως συμβαίνει με όλα τα κύματα, αρχές Απριλίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής αντί για ουσιαστικά μέτρα δημόσιας υγείας στον πληθυσμό, αναλώνονται στη νομιμοποίηση πολιτικών επιλογών . Έτσι οδηγούμαστε μόνο σε lockdown, αναμένουμε την όποια θωράκιση της κοινωνίας με ανοσία από τους αργούς ρυθμούς των εμβολιαστικών προγραμμάτων και παίρνουμε το ρίσκο της φυσικής μόλυνσης και απόκτησης ανοσίας, αφού έτσι έχουμε και θανάτους.

Πίσω από όλα αυτά όμως τόνισε, κρύβεται η απουσία λήψης μέτρων, αφού αν υπήρχε σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση θα ήταν υποχρεωμένοι με ότι έδειχνε αυτή να λαμβάνεις στοχευμένα μέτρα. Είναι λάθος ο εγκλεισμός των πολιτών , αντί του κινήτρου κυκλοφορίας με αποστάσεις και μέτρα στο ύπαιθρο.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο