του Νικήτα Φεσσά

Στη Λευκωσία, Ελληνοκύπριος μουσικός (Αδάμ Μπουσδούκος) που μπλέκει συχνά σε προβλήματα χάνει τον σκύλο του, ο οποίος περνά την Πράσινη Γραμμή και καταλήγει στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Όταν καταφέρνει να τον βρει, η γραφειοκρατία καθιστά αδύνατη τη νόμιμη επιστροφή του τετράποδου, αλλά και του αφεντικού του. Αυτό δημιουργεί ένα ντόμινο κωμικοτραγικών εξελίξεων και νέων περιπετειών στις οποίες μπλέκονται ακόμα η πρώην φιλενάδα (Βίκυ Παπαδοπούλου) του πρωταγωνιστή, και δύο Τουρκοκύπριοι (Fatih Al, Özgür Karadeniz).

Με ένα ensemble καστ καλό στο σύνολό του, και δοσμένη με ανάλαφρο στιλ, η ταινία του Ελληνοκύπριου Μάριου Πιπερίδη βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Tribeca, και είναι ένα ασυνήθιστο road trip που ακουμπά με τόλμη πολύ ευαίσθητα ζητήματα, καταφέρνοντας τελικά να ισορροπήσει επικεντρώνοντας στις μικρές ιστορίες ανθρώπων που υφίστανται τις μακροχρόνιες συνέπειες πολιτικών που τους υπερβαίνουν.

Το φιλμ έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σίγουρα δεν είναι στα καλύτερά τους, και όπου ο κατευνασμός των εκατέρωθεν εθνικισμών μέσω της τέχνης, και δη της ‘εμπορικής’, είναι ευπρόσδεκτος.

Παράλληλα, αν και η ταινία κινδυνεύει να υπεραπλουστεύσει την πολυπλοκότητα της κατάστασης στην Κύπρο, δεν το κάνει ποτέ με χυδαίο τρόπο, ενώ είναι τίμια, με την έννοια ότι εξαρχής θέτει ταπεινούς μεν, αλλά όχι εύκολους στόχους, γι’ αυτό μάλλον και καμία/κανείς από τα μέλη του (ελληνικού) κοινού μαζί με τα οποία την παρακολούθησα δεν φάνηκε να δυσανασχετεί σε κάποια στιγμή.

Βαθμολογία 3,5/5

Ευχαριστούμε τον κιν/φο Λιλά για τη φιλοξενία

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο