Default Category

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΕΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (SARS-CoV-2)

By N.

March 24, 2020

Aνακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

ακολουθεί μια δύσκολη περίοδος για όλους μας. Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του Ηρακλείου, αποφάσισαν την ολική αναστολή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών τους δραστηριοτήτων, αν και με κάποια χρονική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα συνάδελφοί μας να πανικοβληθούν που ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο τμήμα Χημείας.

Καλούμε τα μέλη μας να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και του ΕΟΔΥ. Ας πράξουμε ό,τι είναι καλύτερο ώστε να απλώσουμε τα κρούσματα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι διαφορές στα συμπτώματα της ασθένειας COVID-19, που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2, σε σχέση με τη γρίπη και το απλό κρυολόγημα φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα:

Η Ελλάδα, είναι από τις χώρες με τα λιγότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά ασθενή στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να έχει τα περισσότερα, αλλά και την Ιταλία να έχει υψηλά νούμερα. Η κατάσταση του συστήματος υγείας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που, υπο την καθοδήγηση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, συρρίκνωσαν το σύστημα της δημόσιας υγείας και έδωσαν χώρο στον ιδιωτικό τομέα: χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην υπουργός Υγείας (και νυν υπουργός Ανάπτυξης), Άδωνις Γεωργιάδης, που καυχιόταν για τις περικοπές και απολύσεις στο ΕΣΥ παρόλο που δεν ήταν επιβεβλημένες από την τρόικα. Η έξαρση του κορονοϊού μας βρίσκει με λίγα κρεβάτια ΜΕΘ (περίπου 6 ανά 100.000 κατοίκους) και με μειωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό. Υπολογίζεται ότι άνω του 60% που θα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, θα μπορεί να αναρρώσει. Η πλήρωση όμως των ΜΕΘ με ασθενείς του κορονοϊού, θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα και για τις υπόλοιπες ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν στους πολίτες. Επίσης το (λιγοστό) ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα εξαντληθεί ή θα νοσήσει αν συνεχίσει για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα η έξαρση. Συνεπώς οφείλουμε κι εμείς με τη σειρά μας να απαιτήσουμε από το κράτος την προσθήκη νέων κρεβατιών ΜΕΘ, την άμεση πρόσληψη προσωπικού για να μπορέσει το σύστημα να ανταπεξέλθει στην αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και χρήση ερευνητικών εργαστηρίων για να καλύπτονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ανάγκες. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η πολυδιαφημιζόμενη ιδιωτική ασφάλιση και περίθαλψη, δεν καλύπτει ούτε το τεστ, αλλά ούτε και την περίθαλψη των ασθενών που θα προσβληθούν. Είναι προφανής πλέον και στον πιο δύσπιστο, ο σημαντικότατος ρόλος της δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους.

Τις τελευταίες ημέρες αποφασίστηκε ότι έλεγχος για τον κορονοϊό θα γίνεται μόνο στους βαριά νοσούντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται πραγματική καταγραφή της κατάστασης και δημιουργεί δύο ζητήματα: 1) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος της διασποράς του ιού μέσω των ασυμπτωματικών φορέων, που εφόσον αισθάνονται καλά μπορεί να «σπάνε» την καραντίνα τους, και 2) δε θα μπορούν να εξαχθούν σαφή επιστημονικά επιδημιολογικά συμπεράσματα σχετικά με τη δράση του ιού, τη χωρική και ηλικιακή εξάπλωσή του και άρα σχετικά με το προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η ιατρική έρευνα, η θεραπευτική παρέμβαση, αλλά και το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Οι ειδικοί επιστήμονες χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία για το ποια τμήματα ενός πληθυσμού νοσούν και για πόσο καιρό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι κατηγορηματικός σε αυτό. Ζητάει από τα κράτη να κάνουν όσα περισσότερα τεστ μπορούν και θα συνδράμει στην αύξηση των διαθέσιμων κιτ. Μόνο έτσι μπορούν να ελεγχθούν αξιόπιστα τα κρούσματα και τα παραδείγματα των ασιατικών χωρών είναι διδακτικά.

Συνεπώς, θα πρέπει να απαιτήσουμε την αύξηση των σημείων ελέγχου πανελλαδικά, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας στα ήδη αναγνωρισμένα κέντρα και τα σημεία ελέγχου να είναι διαθέσιμα για όλους και όλες, Έλληνες ή ξένους, έχοντες ή όχι ΑΜΚΑ. Μην ξεχνάμε ότι όσο εμείς «μένουμε σπίτι» κάποιοι στοιβάζονται σε δομές υποδοχής και κάποιοι άλλοι δεν έχουν σπίτι για να μείνουν.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και το σεβασμό μας στους εργαζομένους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην αλυσίδα της τροφοδοσίας (π.χ. σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, courier, φαρμακεία κτλ) και προσπαθούν να μας εφοδιάσουν με ό,τι μπορεί να χρειαστούμε το επόμενο διάστημα.

Επίσης, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας, οφείλουν να αναστείλουν άμεσα και τις ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες (όπου αυτό δεν έχει γίνει), εκτός από τις εκπαιδευτικές, για να προστατευτεί το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό. Σε ορισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα εξακολουθεί το προσωπικό τους να εργάζεται και να κινείται σε κοινόχρηστους χώρους. Η υγιεινή και η ασφάλεια όλων των εργαζόμενων έχει την ίδια σημασία. Η αναστολή των εργασιών και υπηρεσιών που δεν απαιτούν την φυσική παρουσία εργαζομένων είναι απαραίτητη. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα καταβληθούν οι μισθοί όλων των συναδέλφων, είτε έχουν σύμβαση εργασίας, είτε υποτροφία, είτε σύμβαση έργου που απαιτεί την κατάθεση τιμολογίου προκειμένου να γίνει η πληρωμή.

Παρακολουθούμε με αγωνία την πίεση και τον εκβιασμό που δέχονται οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τις αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες που προσπαθούν ορισμένοι ιδιοκτήτες να επιβάλουν με αφορμή τον κορονοϊό, ενώ παρακολουθήσαμε τον Πρωθυπουργό σε διάγγελμά του να κάνει «έκκληση» στις επιχειρήσεις να μην απολύσουν κόσμο. Δυστυχώς βλέπουμε την εργοδοσία να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να επιβάλει αλλαγή συμβάσεων (μείωση αποδοχών, άδειες άνευ αποδοχών κλπ). Η οικονομική στήριξη του κράτους σε αυτούς τους εργαζομένους πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη, διαφορετικά πέρα από τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, καιροφυλακτεί κι η οικονομική καταστροφή χιλιάδων οικογενειών που δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τα απαραίτητα την εποχή της έξαρσης της επιδημίας και μετά από αυτή. Φυσικά, η οικονομική καταστροφή των συμπολιτών μας θα έχει μετέπειτα αντίκτυπο και στη δημόσια υγεία του συνόλου.

Δε θα μας φανεί περίεργο στο χώρο μας – που είναι άμεσα εξαρτημένος από τις προθεσμίες των προγραμμάτων – να γίνει κουβέντα παγώματος μισθοδοσίας. Ξεκαθαρίζουμε από τώρα ότι αυτές οι μεθοδεύσεις θα μας βρουν απέναντί τους. Καλούμε τους Επιστημονικούς Υπεύθυνους των ερευνητικών προγραμμάτων να ζητήσουν παράταση των ερευνητικών προγραμμάτων και μετακύλιση των παραδοτέων σε μεταγενέστερες ημερομηνίες, με ταυτόχρονη απρόσκοπτη καταβολή μισθοδοσίας και τροφείων. Από τη μεριά μας, όλο το επόμενο διάστημα θα παρακολουθούμε τα μέτρα και τις ανακοινώσεις των ερευνητικών κέντρων και θα επέμβουμε όπου χρειαστεί για παρατάσεις προγραμμάτων και άλλων προθεσμιών για τις οποίες θα υπάρξει ανάγκη παράτασης.

Οι ανάγκες και το δικαίωμα των εργαζόμενων και του λαού στην υγεία και τη ζωή είναι η μόνη προτεραιότητα, και οι ευθύνες για την κατάσταση στις δομές και τις παροχές της δημόσιας υγείας είναι συγκεκριμένες.

Η σημερινή κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού είναι ένα συλλογικό-κοινωνικό πρόβλημα το οποίο οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις στον τομέα της υγείας κάνουν ακόμα μεγαλύτερο. Είναι η ώρα ο καθένας και η καθεμια να συμπεριφερθεί με κοινωνική υπευθυνότητα και σεβασμό, να σταθεί αλληλέγγυος/α στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να μη συμβάλλει στη διάδοση της νόσου. 

Παλεύουμε για:

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ του ΣΕΕΕΗ