Tης Ήρας Φελουκατζή

Δύσκολη εβδομάδα ξεκίνησε για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων κατά της φιλελεύθερης πολιτικής του.

Για πρώτη φορά όλα τα συνδικάτα συμφώνησαν να συνεργαστούν για νέες διαδηλώσεις και να συμμετάσχουν στην εθνική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον δημόσιο τομέα.

Αναμένονται πολυάριθμες απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων και ογκώδεις διαδηλώσεις σε 130 πόλεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να ανακόψει την κοινωνική ανάφλεξη αλλά, αντί να επιτύχει εκτόνωση, ρίχνει λάδι στη φωτιά με αμφιλεγόμενες φράσεις του που προκαλούν επικρίσεις για «αλαζονεία» του.

Στη διάρκεια επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην πόλη Κορτέζ, 150 μισθωτοί και απολυμένοι πρώην εργαζόμενοι μιας βιομηχανίας εξοπλισμού αυτοκινήτων προσπάθησαν να τον πλησιάσουν αλλά απωθήθηκαν βίαια από τους αστυνομικούς.

Σε συνομιλίες του με τοπικούς αξιωματούχος ο Μακρόν δήλωσε «ορισμένοι, αντί να τα κάνουν “όλα μπουρδέλο”, καλά θα έκαναν να ψάξουν να βρουν δουλειά».

Σάλο προκάλεσε η φράση αυτή που σχολιάστηκε ως «περιφρόνηση» από τον «πρόεδρο των πλουσίων» για τους εργαζομένους και τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες.

Ο εκπρόσωπος των Ηλυσίων δήλωσε ότι ο Μακρόν «δεν αποσύρει τίποτε ως προς την ουσία» των δηλώσεών του, αλλά «δεν θα χρησιμοποιούσε σε επίσημο πλαίσιο τη λέξη “πορνείο”, την οποία χρησιμοποίησε σε μια άτυπη συζήτηση».

Τα ΜΜΕ έσπευσαν να δημοσιεύσουν έναν μακρύ κατάλογο από αμφιλεγόμενες φράσεις του προέδρου.

Πριν από μια διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Μακρόν είχε πει: «Δεν θα υποχωρήσω απέναντι στους τεμπέληδες, στους κυνικούς και στους εξτρεμιστές».

Το Ιούλιο είχε δηλώσει: «Ενας σταθμός είναι ένα μέρος όπου διασταυρώνεσαι με ανθρώπους επιτυχημένους και ανθρώπους που δεν είναι τίποτα».

Οταν ήταν υπουργός είχε χαρακτηρίσει «αγράμματους» τους εργαζομένους ενός σφαγείου στη Βρετάνη, που έκλεισε μετά την απόλυση σχεδόν 800 ανθρώπων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Harris Interactive, ποσοστό 57% των Γάλλων δηλώνουν ότι έχουν σοκαριστεί από τα λόγια του Μακρόν και 71% κρίνουν ότι αυτός ο τρόπος ομιλίας είναι επιβλαβής για την κατανόηση της δράσης του.

Διάσπαση στην Κεντροδεξιά

Δύσκολη είναι αυτή η εβδομάδα και για τη δεξιά αντιπολίτευση. Σφοδρές αναταράξεις αντιμετωπίζει το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο οδεύει προς διάσπαση.

Στις 3 Οκτωβρίου, σε συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της παράταξης, εξετάστηκε η στάση απέναντι σε κομματικά στελέχη που προσχώρησαν στη μακρονική πλειοψηφία.

Οι υποστηρικτές της «σκληρής γραμμής» ζήτησαν τον αποκλεισμό τους. Ορισμένες προσωπικότητες πρότειναν μεγαλύτερη ευελιξία και διάλογο.

Τελικά αποφασίστηκε να δοθεί περιθώριο χρόνου οχτώ ημερών για να προσέλθουν στο κόμμα οι «αποστάτες» και να δώσουν εξηγήσεις.

Μετά τη λήξη του τελεσίγραφου οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούν να επικυρώσουν τον αποκλεισμό του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, υπουργών και ηγετικών στελεχών της κοινοβουλευτικής ομάδας των μακρονικών βουλευτών.

Η Κεντροδεξιά έχει κατακερματιστεί, αδελφοκτόνες έριδες την οδηγούν σε διάσπαση.

Οι βουλευτές του κεντρώου κόμματος UDΙ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα των δεξιών μακρονικών βουλευτών, των λεγόμενων «εποικοδομητικών».

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ανεξάρτητη δική τους ομάδα.

Ενα ακόμα πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Ρεπουμπλικανοί με την αναβίωση δικαστικών υποθέσεων του πρώην ηγέτη τους Νικολά Σαρκοζί.

Η εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε ότι η εθνική εισαγγελική αρχή (PNF) ζητάει την παραπομπή του σε ποινικό δικαστήριο για μια παλιά υπόθεση.

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει καταγγελίες για «διαφθορά, κατάχρηση επιρροής και παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου».

Ο Σαρκοζί βαρύνεται με υποψίες ότι προσπάθησε το 2014 να αποσπάσει με ανταλλάγματα απόρρητες πληροφορίες από τον υψηλόβαθμο δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, σχετικά με την «υπόθεση Μπετανκούρ» που αφορούσε ενδεχόμενη παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του.

efsyn.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο