ΑΧΕΠΑ: Προκαταρκτική κατά γιατρού που δήλωσε ότι γίνεται επιλογή ασθενών

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στις 10 Νοεμβρίου του 2020, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε αρχίσει να χτυπά με σαρωτικό τρόπο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στο σύστημα υγείας, ο πρόεδρος των Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης (φωτογραφία πάνω), ανέφερε σε δηλώσεις του πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεκινούσε την εφημερία χωρίς ούτε μία διαθέσιμη κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μπαίνουν μοιραία στην επώδυνη διαδικασία της επιλογής ασθενών.


Μέσα σε λίγες ώρες, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης, με τον διοικητή και πρόεδρο του Δ.Σ., Παναγιώτη Παντελιάδη, να δηλώνει πως η έναρξη της εφημερίας έγινε με 7 κλίνες εντατικής θεραπείας διαθέσιμες και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη διοίκηση για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών. Στη δήλωση επικαλούνταν και σχετικές διαβεβαιώσεις του υπεύθυνου διαχείρισης περιστατικών COVID-19 του νοσοκομείου, αναπληρωτή καθηγητή, Συμεών Μεταλλίδη, καθώς και της Ελένης Γκέκα, διευθύντριας αναισθησιολογίας και υπεύθυνης της Κλινικής ΜΕΘΑ. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, έστειλε επιστολή στην Εισαγγελία, ζητώντας την παρέμβασή του.

Τέσσερις μήνες μετά, κι ενώ ανάλογες καταστάσεις πίεσης βιώνει τώρα το σύστημα Υγείας της πρωτεύουσας από την επέλαση του τρίτου κύματος, ο συνδικαλιστής κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα να καταθέσει στην Ασφάλεια, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε, για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

«Αυτά που δήλωσε ο συνάδελφος αναφορικά με την διαθεσιμότητα κλινών μπορούν να αποδειχθούν. Για το θέμα της επιλογής ασθενών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε τα αυτονόητα, που έχουν ακουστεί έκτοτε και από άλλους συναδέλφους και διευθυντές ΜΕΘ. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν κριτήρια, υποκειμενικά, αλλά και αντικειμενικά», υποστήριξε μιλώντας στο iatronet η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα (φωτογραφία κάτω) και ζήτησε να σταματήσει η δίωξη του συνδικαλιστή. «Οι κατηγορίες για τις οποίες ελέγχεται είναι ανήκουστες για έναν γιατρό του διαμετρήματος και του ήθους του κ. Σιούλη. Εκτός από την διασπορά ψευδών ειδήσεων ελέγχεται και για απειλή διάπραξης εγκλημάτων! Είναι ένας συνάδελφος αφοσιωμένος στο καθήκον και στην προσφορά στον ασθενή, που δεν κοιτάει ωράρια, που δεν φεύγει ποτέ από το νοσοκομείο πριν από τις 5 το απόγευμα, γιατί είναι ο μόνος νεφρολόγος του τμήματος», σημείωσε.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο iatronet

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο