Uruguayan President Jose Mujica speaks at the World Bank on May 14, 2014 in Washington, DC. Mujica and Jorge Familiar, World Bank Vice President for Latin America and the Caribbean spoke about regional issues. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Επικαιρότητα

Χοσέ Μουχίκα: «Απάνθρωπη και επιβλητική η Ελληνική συμφωνία»

By N.

July 18, 2015

Oι όροι της Γερμανίας για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι «απάνθρωποι και επιβλητικοί», είπε ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα πειέγραψε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «κτηνώδης», προσθέτοντας ότι ο πυρήνας της Ε.Ε. είναι πάνω από όλα «αποικιοκρατικός». «Ό,τι έχουμε δει να συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια κτηνωδία. Είναι σαν να έχει εγκαταστήσει η Ευρώπη ένα προτεκτοράτο ή κάτι πάρόμοιο», είπε ο Μουχίκα σε μια συνέντευξη σε τοπικό ραδιόφωνο την Τρίτη. Ο πρώην πρόεδρος επίσης πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup “μας υπενθυμίζει ξανά ότι είναι κατά βάση η Ευρώπη αυτή που παίρνει τις αποφάσεις. Είναι κατάλοιπο της αποικοιοκρατικής Ευρώπης”. Ο Μουχίκα μίλησε με σκληρά λόγια για το πακέτο διάσωσης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα για να συμφωνήσει και για το ότι αυτό προτάθηκε από τους πιστωτές από την Ε.Ε, κυρίως από τη Γερμανία. Η συμφωνία αφορά σε δραστικές περικοπές στις δαπάνες και την επιβολή μέτρων λιτότητας, έτσι ώστε η Ελλάδα να λάβει το απαραίτητο δάνειο από τους πιστωτές στην Ε.Ε. και να μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη. “Η Γερμανία επιβάλλει όχι μόνο την οικονομία της, την υψηλή τεχνολογία της…η Γερμανία του σήμερα διοικεί την Ευρώπη. Στο τέλος, οι αποφάσεις της είναι απάνθωπες και επιβλητικές. Πάρτε τις ή φύγετε. Και, φυσικά,…η υπόλοιπη Ευρώπη είναι σαν να κουνάει το κεφάλι καταφατικά» είπε ο Μουχίκα .

Ο αγαπητός πρώην πρόεδρος επίσης συνέκρινε τις τακτικές της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα με το πώς το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει προσεγγίσει ως τώρα τις συζητήσεις για με τη Mercosur – έναν συνασπισμό εμπορίου αποτελούμενο από μερικές χώρες της Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με τον Μουχίκα, οι κυβερνήσεις της Αργεντικής, της Βραζιλίας, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης «παλεύουν και προσπαθούν» εδώ και δέκα χρόνια να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά έχουν δείξει πολύ λίγη επιείκια και σημασία στην προσπάθεια αυτή.