Επικαιρότητα

Χοντραίνει το παιχνίδι

By N.

February 05, 2015

Τα δεδομένα μετά τις χθεσινές εξελίξεις έχουν ως εξής. Ο πρώτος πυροβολισμός ήρθε από την διαρροή του non paper του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Reuters. Το κείμενο περιελάμβανε ένα σχέδιο για τις προθέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα. Ουσιαστικά όμως, το σχέδιο αυτό δεν διέφερε καθόλου από τα μέχρι τώρα συμφωνημένα: καμία τρόικα δεν καταργείται, δεν αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, κανένα κούρεμα του χρέους δεν προωθείται.

Στην Αθήνα, πολλοί που έχουν γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων επεσήμαναν χτες, ότι η διαρροή από το Βερολίνο αποτελεί μέρος ενός μπαράζ επιθέσεων κατά των ελληνικών θέσεων, και αυτό αποδείχτηκε λίγες ώρες αργότερα.

Σειρά είχε ο Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του στην Γερμανική Handelsblatt, o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μοίραζε απλόχερα χαμόγελα και χειραψίες στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, απείλησε την Ελλάδα με χρεοκοπία αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στο οικονομικό πεδίο. Αργά το απόγευμα, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ελλάδα ρισκάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ με την προσέγγιση προς τη Ρωσία.

Μετά την συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη, η οποία κατά τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ έγινε σε καλό κλίμα, λίγοι περίμεναν τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν. Ίσως, ένας από αυτούς να ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο πριν τις εκλογές είχε προειδοποιήσει ότι η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές της ΕΚΤ, η οποία δεν θα διστάσει να κλείσει την στρόφιγγα σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης λύσης.

Οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από το Παρίσι αργά το βράδυ της Τετάρτης και είχε συντομη τηλεφωνική συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, και ενώ η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα είχε διαρρεύσει.  Στην συνομιλία των δύο ανδρών, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, ότι το μόνο που τον δεσμεύει είναι η πρόσφατη απόφαση του ελληνικού λαού, θέλοντας έτσι να δείξει ότι οι κινήσεις του Προέδρου της ΕΚΤ δεν επηρεάζουν την στρατηγική της ελληνικής Κυβέρνησης.