Επικαιρότητα

Τραγωδία με νεκρό νοσηλευόμενο στο Δαφνί

By N.

May 20, 2015

Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να λάβει αρμοδίως από τον διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ – “Δαφνί”) Παύλο Θεοδωράκη το πόρισμα της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), η οποία διενεργείτο από χθες το πρωί στο ίδρυμα, προκειμένου να διερευνηθούν και να διαπιστωθούν τυχόν πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες σχετικά με το τραγικό συμβάν, το οποίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής 17 Μαΐου, στο τμήμα οξέων περιστατικών του ιδρύματος, όταν νοσηλευόμενος βαριά ψυχικώς πάσχων, ενώ βρισκόταν σε μηχανική καθήλωση, λύθηκε μόνος του και δολοφόνησε άλλον νοσηλευόμενο ψυχικώς πάσχοντα, ο οποίος βρισκόταν επίσης σε μηχανική καθήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, τις οποίες επιβεβαιώνει σχετική ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου , ο θεράπων ψυχίατρος του θύτη του τραγικού εγκλήματος στο “Δαφνί” είχε συστήσει εγκαίρως και εγγράφως την απομόνωση του θύτη, σύσταση η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι η νυχτερινή βάρδια της περασμένης Κυριακής στο τμήμα οξέων περιστατικών του “Δαφνιού” ήταν πλήρης, με δύο νοσηλευτές, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος κάνει λόγο σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) για την υποστελέχωση του δημοσίου συστήματος Ψυχικής Υγείας, ιδιαιτέρως των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, ως αιτία η οποία οδήγησε στο τραγικό συμβάν.

 

Επίσης, σε αντικυβερνητικές ασκήσεις (αν)ακριβείας προχώρησε και η ίδια η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ισχυρίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της: “Με ενορχηστρωτή τον διοικητή του ΨΝΑ και σύμβουλο πολλών υπουργών Υγείας, τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ‘μπήκαν στο στόχαστρο’ προς κατάργηση, όπως υπέβαλλαν οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές. Ο διοικητής του ΨΝΑ περιφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομεία και ίδρυε στα λόγια ψυχιατρικές κλινικές. Απολογισμός του έργου του… μηδέν. Τη ‘δόξα’ του ζήλεψε και η σημερινή κυβέρνηση”.

 

Πάντως, για “εγκληματική” αβελτηρία σχετικά με την πρόταση για απομόνωση του θύτη του εγκλήματος κατηγορεί τον διοικητή του ιδρύματος Παύλο Θεοδωράκη το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΨΝΑ – “Δαφνί”.

 

Συγκεκριμένα, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο αναφέρει μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωσή του:

 

“O Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων, με αφορμή το τραγικό συμβάν του θανάτου ασθενούς τα ξημερώματα της Κυριακής στον χώρο του νοσοκομείου μας, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος και συγχρόνως καλεί τους αρμόδιους φορείς να σκύψουν πάνω στα προβλήματα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό για να μην συμβούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά. Παρά τις επισημάνσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής και τις γραπτές αναφορές στη διοίκηση με κοινοποίηση και στην εισαγγελία για μεταφορά σε ασφαλή χώρο του συγκεκριμένου ασθενή η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έκανε καμία ενέργεια. Όπως έχουμε επισημάνει ήδη με ανακοίνωση – καταγγελία το σωματείου μας στις 17/11/2014 καθιστά υπεύθυνο τον διοικητή του νοσοκομείου μας Παύλου Θεοδωράκη για τον κίνδυνο για τις ζωές ασθενών και εργαζομένων λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών“.

Από την πλευρά του, το γραφείο του Ανδρέα Ξανθού εξέδωσε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 17 Μαΐου την εξής ανακοίνωση:

“Σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου, ασθενής με βαρύ ιστορικό ο οποίος νοσηλευόταν στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο Δαφνί και ενώ ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του, κατάφερε να λυθεί και επιτέθηκε σε άλλον ασθενή ο οποίος απεβίωσε. Για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου αναμένεται πόρισμα του ιατροδικαστή. Η Ελληνική Αστυνομία διενεργεί προανάκριση για τα ακριβή αίτια του τραγικού περιστατικού. Παράλληλα η διοίκηση του νοσοκομείου έχει δώσει εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), της οποίας το πρώτο πόρισμα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Δευτέρα”.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι περίπου είκοσι άτομα, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, ίσως ακόμη και ασθενείς οι οποίοι είναι σε θέση να καταθέσουν, επρόκειτο να κληθούν προς κατάθεση στα πλαίσια της κατεπείγουσας ΕΔΕ στο Δαφνί.

 

Το ρεπορτάζ είναι του Βασίλη Βενιζέλου

Πηγή: Αυγή