Default Category

Το ευρω-μνημόσυνο των Βρυξελλών -από τον Πολύφημο

By Πολύφημος

July 12, 2015

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις που τυπικά αφορούν το νέο μνημονιακό δάνειο στην Ελλάδα, αλλά πρακτικά κλείνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το μνημόσυνο της «Ενωμένης Ευρώπης».

Δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες έγραψαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι ακόμη κι αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκοβε το χέρι του και το έδινε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός δεν θα θεωρούσε ότι αυτό ήταν αρκετό.

Μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Σόιμπλε έβριζε την Ελλάδα επειδή «δεν ανήκει στην Ευρώπη», όπως είπαν γερμανικά ΜΜΕ, ενώ την ίδια ώρα οι φασίστες της Φινλανδίας καλούσαν τον υπουργό Οικονομικών τους να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ –και κατ’ επέκταση την ΕΕ- αλλιώς θα ρίξουν τη δική τους κυβέρνηση.

Το ευρω-σόου του Σαββάτου ήταν τόσο διδακτικό, που έβγαλε στην πορεία της βραδιάς όλα τα γερμανικά άπλυτα στη φόρα. Ένα μονοσέλιδο έγγραφο που έφτιαξαν Σόιμπλε, Μέρκελ και ο Σοσιαλδημοκράτης σύμμαχος τους, Γκάμπριελ, ζητούσε σκληρότερα μέτρα από την Ελλάδα, ή ένα τουλάχιστον πενταετές «τάιμ άουτ» από την ευρωζώνη με παράλληλο κούρεμα χρέους και «ανθρωπιστική βοήθεια».

Το αστείο στην υπόθεση είναι πως σε αυτή τη σελίδα υπάρχει και όρος που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δις ευρώ –παρούσης αξίας- σε ένα απίθανο ταμείο στο Λουξεμβούργο, στο οποίο (φυσικά) λόγο έχουν γερμανικές εταιρείες και κυρίως το γερμανικό δημόσιο.

Ο αντιπρόεδρος του Γκάμπριελ αντέδρασε στην αρχή, γράφοντας ότι είναι καιρός το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει κανέναν οικονομολόγο της προκοπής και να σταματήσει να γεμίζει με νομικούς -εννοώντας σαφώς τον Σόιμπλε που είναι νομικός- ενώ ζήτησε στην ουσία από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να πάψει να κάνει σαν κακομαθημένο κωλόπαιδο και να καταλάβει επιτέλους τι παίζεται εδώ πέρα.

Με το που βγήκε αργότερα μέσα στη νύχτα η πληροφορία ότι το έγγραφο είχε την έγκριση του αρχηγού τους, κι άλλοι βουλευτές των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών έγραψαν στο Twitter ότι δεν είχαν ιδέα για αυτό το σχέδιο, κι ότι η επίσημη θέση του κόμματος δεν είναι αυτό το απίθανο έγγραφο.

Αφότου η κατάσταση στο Eurogroup έγινε ροντέο, κι ο Σόιμπλε τσακώθηκε ακόμη και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η συνεδρίαση σταμάτησε καθώς στο τέλος της βραδιάς Γάλλοι και Ιταλοί είχαν μαζέψει γύρω τους πολύ περισσότερους «συμμάχους» από ότι στην αρχή.

Η πρωτοβουλία της διακοπής ήταν του καλού υπαλλήλου του Βερολίνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είδε ότι εάν αφήσεις τον Σόιμπλε σε ένα δωμάτιο για περισσότερες από 7-8 ώρες, είναι ικανός να ρίξει πυρηνικά στο Βερολίνο.

Φυσικά, εάν όλα αυτά γίνονταν παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη, τότε όλος ο γαλαξίας θα τον θεωρούσε αποκλειστικό ένοχο, θα του την έπεφτε με φόρα, και η ελληνική κυβέρνηση θα μετατρεπόταν από ένα υπάκουο ριζοσπαστικό υβρίδιο, στον Τσε Γκεβάρα που ποτέ δεν ήταν. «Ευτυχώς», όμως, εκεί βρισκόταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει δείξει πως ακόμη κι αν παραβιάσεις το STOP και τον τρακάρεις, θα σου ζητήσει συγγνώμη.

Η διαδικασία με τις ευρω-τρελές συνεχίζεται και την επομένη του μεγάλου ευρω-πανηγυριού, ενώ, όπως μάθαμε, οι 28 της Ευρώπης δεν θα συναντηθούν για να πετάξουν την Ελλάδα από το ευρώ και την ΕΕ, όπως μας υποσχέθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που φώναζε ότι έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο Grexit, ενώ στην πραγματικότητα διάβαζε τη λίστα από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

Είναι πάντως πολύ αστείο ότι οι 19 αρχηγοί κρατών και υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη συνεχίζουν να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται μπροστά στις κάμερες, ενώ πίσω από αυτές ο ένας μαχαιρώνει την πλάτη του άλλου. Με αλληλεγγύη.

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου η παραμονή μου σε αυτή τη σφιγγοφωλιά που λέγεται ΕΕ και ευρώ, όμως δεν μπορώ να δεχτώ την αποβολή μιας χώρας με το έτσι θέλω από ένα τσούρμο κομπλεξικών. Η αποχώρηση από την ΕΕ και το ευρώ χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο αυτοί που τώρα κυβερνούν την Ελλάδα δεν το έχουν.

Επομένως, η όποια αποχώρηση χωρίς την πρόθεση κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και των τραπεζών, πλήρη έλεγχο της αγοράς, πρόνοιες για εκμετάλλευση συναλλαγματικών πλεονασμάτων ιδιαίτερα από τον τουρισμό, αναδιαμόρφωση της εισαγωγικής βιομηχανίας με ρήτρες εξαγωγών, πλήρη κάλυψη των αναγκαίων εφοδίων ιδιαίτερα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, εξασφαλισμένες στρατηγικές συμμαχίες, διαγραφή χρέους, κ.λπ., είναι εκτός λογικής. Όπως ακριβώς και η παραμονή μας στο ευρώ με τις παρούσες συνθήκες.

Έχω πει ξανά ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης κάνει μεγάλο κακό στους ίδιους τους Γερμανούς πολίτες. Η συμπεριφορά της γερμανική πολιτικής ελίτ είναι σαν τα κατακίτρινα πρωτοσέλιδα της γερμανικής φυλλάδας Bild, και οι απλοί καθημερινοί Γερμανοί μετατρέπονται με ταχείς ρυθμούς για μια ακόμη φορά στον πιο μισητό λαό της Ευρώπης. Είναι στο χέρι τους να απαλλαγούν από αυτούς τους επικίνδυνους ανθρώπους οι οποίοι χορταίνουν τη ματαιοδοξία τους με τις σάρκες των άλλων. Τους έχουν πάρει ήδη στον λαιμό τους και πολύ σύντομα θα τους καταστρέψουν.

Όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι κάτι. Η μάχη αυτής της Ευρώπης δεν έχει να κάνει με τα χρέη, τα δάνεια και τις συνθήκες, αλλά είναι μια πάλη για το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση στο φέρετρό της. Ας αποφασίσουμε λοιπόν όλοι μαζί να της κάνουμε επιτέλους το μνημόσυνο που τόσο επιθυμεί, και ας πάμε μπροστά.

(Γιάνη είχες δίκιο σε όλα. Μας λείπεις)