Επικαιρότητα

Τομά Πικετί: Η Ευρώπη έφτιαξε ένα τέρας, θεραπεία-σοκ ο ΣΥΡΙΖΑ

By N.

March 12, 2015

“Ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε για μια στιγμή τη νεότερη γενιά ευρωπαίων. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρέπει να τους πούμε ‘συγγνώμη, φταίνε οι γονείς σου και οι παππούδες σου που δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά;'”, διερωτάται σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας του best seller “Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα” Τομά Πικετί.

Στο ίδιο δημοσίευμα, υπερασπίζεται τις προτάσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η νίκη του κόμματος στις εκλογές “μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία του σοκ για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία”.

Αναλύοντας τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στις χώρες που μαστίζονται από την κρίση, ο Τομά Πικετί τονίζει ότι “δεν μπορούν να λειτουργήσουν” και προσθέτει: “Μπορεί να έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικό φορολογικό σύστημα και δεν υπάρχει εναρμόνιση στις δημοσιονομικές πολιτικές. Φτιάξαμε ένα τέρας εντός της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα επειδή ακριβώς ανήκει στο κοινό νόμισμα, δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική”.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία, ο Γάλλος οικονομολόγος απαντά:

“Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η Γαλλία, η Γερμανία και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ενεργήσουν. Το ΔΝΤ ήδη παραδέχτηκε πως οι πολιτικές λιτότητας πήγαν πολύ μακριά. Το γεγονός ότι οι επηρεασμένες χώρες αναγκάστηκαν να μειώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το έλλειμμά τους είχε τρομερή επίπτωση στην ανάπτυξη. Εμείς οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιήσαμε τους πολιτικούς μηχανισμούς μας ώστε να μετατρέψουν την χρηματοοικονομική κρίση, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, σε μια κρίση χρέους. Αυτό στην συνέχεια εξελίχθηκε σε μια κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη”.

Στην συνέχεια, ο Πικετί αναφέρει πως το κοινό νόμισμα αποτελείται από 19 χώρες, αλλά κάθε μια από αυτές έχει διαφορετικό σύστημα φορολόγησης και η δημοσιονομική πολιτική των χωρών δεν είχε εναρμονιστεί στην Ευρώπη, “δεν μπορεί να δουλέψει” και εξηγεί:

“Είναι σαφές, πως οι χώρες δεν μπορούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους εάν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πολύ απλά δεν δουλεύει αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως ούτε η Γαλλία, ούτε η Γερμανία, οι οποίες ήταν σε βαθιά κρίση χρέους το 1945, πλήρωσαν εξ’ ολοκλήρου τα χρέη τους. Είναι τώρα αυτές οι χώρες ακριβώς που λένε στις νότιες χώρες ότι θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αυτό ονομάζεται ιστορική αμνησία!”.

Αναφερόμενος στη νεανική ανεργία, ο Τομά Πικετί υπογραμμίζει ότι ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε για μια στιγμή τη νεότερη γενιά ευρωπαίων. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρέπει να τους πούμε “συγγνώμη, φταίνε οι γονείς σου και οι παππούδες σου που δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά;”, διερωτάται και συνεχίζει: “Θέλουμε αλήθεια ένα ευρωπαϊκό μοντέλο μιας διαγενεακής συλλογικής τιμωρίας; Το γεγονός ότι αυτός ο εγωισμός προκαλείται από εθνικισμό είναι που με απασχολεί περισσότερο”, προειδοποεί ο γάλλος οικονομολόγος.

Μάλιστα, ο Τομά Πικετί χαρακτηρίζει “καταστροφή” το Σύμφωνο Σταθερότητας και εξηγεί ότι “σταθερά ελλείμματα δεν μπορούν να δουλέψουν στο μέλλον. Δεν μπορείς να επιλύσεις προβλήματα χρέους με αυτόματους κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται πάντα με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως διαφορών στις οικονομικές συνθήκες”.

Ως λύση του προβλήματος, προκρίνει την επένδυση περισσότερων χρήματα για τους νέους, την καινοτομία και την έρευνα. “Να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Αυτός πρέπει να είναι ο πιο υψηλός στόχος”, επιμένει.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η Ελλάδα “θα πρέπει να τεθεί από αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Το ποσό του χρέους θα πρέπει να ρυθμιστεί από μία ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη στην οποία τα ελληνικά μέλη θα παίζουν ένα υποδεέστερο ρόλο. Μακροχρόνια, χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη η οποία όμως θα είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη”.

Τέλος, ο Τομά Πικετί υποστηρίζει πως “ό,τι και να νομίζει κανεις για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία του σοκ για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία. Ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουν πως αυτό που έκαναν δεν δουλεύει και θα πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους. Αλλά ένα αριστερό/ιστικο κόμμα όπως το ΣΥΡΙΖΑ ή οι Podemos δεν είναι τόσο επικίνδυνο όπως η ακροδεξιά. Το Εθνικό Μέτωπο στην Γαλλία είναι περισσότερο δημοφιλές τώρα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είναι επικίνδυνο για τα υπάρχοντα κόμματα να ενισχύουν τους εθνικιστές. Το να καταδικάζεις τους τεμπέληδες Έλληνες ή Πορτογάλους είναι ανεύθυνο”.

avgi