Επικαιρότητα

Τα «δώρα» Πούτιν στον Τσίπρα

By N.

April 07, 2015

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη ρωσική ηγεσία. Μια σειρά διμερή θέματα, αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα συζητηθούν τη Μ. Τετάρτη και τη Μ. Πέμπτη. Η Ρωσία είναι πιθανόν να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Kommersant.

Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία θα αποτελείται επίσης από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, είναι να αποσαφηνιστεί το πεδίο των ενδεχόμενων συνεργασιών ώστε να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, πάντως, στη Μόσχα τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι αποσυνδέεται επισήμως από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν αποκλείεται άλλωστε να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την άρση του εμπάργκο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, καθώς η αρμόδια ρωσική υπηρεσία για τα τρόφιμα αναμένεται να ξεκινήσει υγειονομικούς ελέγχους σε ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το θέμα έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα»

Η Ρωσία είναι πιθανόν να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας η ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant που επικαλείται μη κατονομαζόμενη ρωσική κυβερνητική πηγή.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το θέμα έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τόσο η εταιρεία Gazprom, όσο και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Η ρωσική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και την χορήγηση αδιευκρίνιστων δανείων, η Ρωσία θα ζητήσει πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η μη κατονομαζόμενη πηγή δεν προσδιόρισε το είδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Η Gazprom έχει ανακοινώσει ότι επεδίωξε το 2013 την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, αλλά υπαναχώρησε αφού δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, διευκρινίζει το πρακτορείο Reuters.

Κάλεσμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ζητώντας του να μην δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Ρωσία, ενώ ανάλογη στάση τηρούν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

efsyn.gr