Επικαιρότητα

Στίγκλιτς: Το πρόβλημα είναι η Γερμανία, όχι η Ελλάδα

By N.

January 31, 2015

Το φάρμακο που έδωσαν στην Ελλάδα ήταν δηλητήριο, δήλωσε στο CNBC o νομπελίστας οικονομολόγος. Tόνισε πως τίποτα δεν έχει διχάσει την Ευρώπη όσο το ευρώ και εκτίμησε πως η Γερμανία θα είναι η μεγάλη χαμένη από μια διάλυση της ευρωζώνης.

Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αν διαλυθεί θα πρέπει να φύγει η Γερμανία και όχι η Ελλάδα, υποστήριξε στο CNBC o νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε τη Δευτέρα στο CNB

«Αν και ήταν ένα πείραμα για να φέρει τα κράτη πιο κοντά, τίποτα δεν έχει διχάσει την Ευρώπη όσο το ευρώ» τόνισε ο κ. Στίγκλιτς.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη οικονομία που υποφέρει με το ευρώ και για αυτό χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, σημείωσε. «Οι πολιτικές εφάρμοσε η Ευρώπη στην Ελλάδα απλά δεν λειτούργησαν και αυτό είναι αλήθεια και για τηνΙσπανία και άλλες χώρες».

«Η Ελλάδα έκανε κάποια λάθη αλλά η Ευρώπη έκανε ακόμα μεγαλύτερα» καθηγητής του πανεπιστημίου του Columbia.«Το φάρμακο που τους έδωσαν ήταν δηλητήριο. Το χρέος αυξήθηκε και η οικονομία συρρικνώθηκε» πρόσθεσε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

«Αν η Ελλάδα φύγει, πιστεύω πως μπορεί να τα πάει καλύτερα. Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Αλλά η Ελλάδα θα αρχίσει να αναπτύσσεται» τόνισε. Αν συμβεί αυτό, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα ακολουθήσουν πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί μεγαλύτερη ενοποίηση. Παράλληλα τόνισε πως το πραγματικό πρόβλημα είναι η Γερμανία, η οποία έχει επωφεληθεί υπερβολικά από το ευρώ. «Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη, αν διαλυθεί, είναι να φύγει η Γερμανία. Το μάρκο θα ανατιμηθεί και η γερμανική οικονομία θα αποδυναμωθεί».