Επικαιρότητα

Ρωγμές στην Συμφωνία -από τον Στάθη Κουβελάκη

By N.

July 16, 2015

Το σκηνικό στην Αθήνα είναι εκρηκτικό. Μια μαζική διαδήλωση διεξήχθη χθες βράδυ μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου τα μέλη του έχουν δικαίωμα ψήφου σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Η πλειοψηφία των κεντρικών μελών της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (109 από 201) δηλώνουν ότι αντιτίθενται στην συμφωνία. Οι τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκδώσει κύμα δηλώσεων καλώντας την ηγεσία του να αποσύρει τη συμφωνία. Και αυτές οι δηλώσεις έχουν εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία, συχνά με ομοφωνία.

 

Χθες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε σε συνέντευξή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ότι η συμφωνία ήταν κακή και ότι «δεν πιστεύει σε αυτή,” αλλά ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία άλλη λύση. Είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι δεν επρόκειτο να πηδήξουν έξω από το πλοίο.

 

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, μόνο μια μικρή μειοψηφία υποστήριξε τη συμφωνία και ευνόησε την υποστήριξη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμφωνία, παραδέχτηκε ότι δεν ήταν πολιτικά βιώσιμη. Πολλά μέλη ζήτησαν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να συσταθεί μια κυβέρνηση “ειδικής αποστολής” της ως μια μετάβαση σε πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο, οι οποίες θα συμπίπτουν με αυτές στην Ισπανία.

 

Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την πρόταση αυτή, εξηγώντας ότι αυτό θα σήμαινε ότι το κοινοβουλευτικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ θα συγχωρούσε μετά ανοχής για μήνες ένα τεχνοκρατικό υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα ακολουθούσε εφαρμογή λιτότητας. Αντ ‘αυτού ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τη συμφωνία.

 

Η Αριστερή Πλατφόρμα ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας σήμερα. Σε μια εσωτερική συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησαν χθες και ευρέως αναφέρονται σε αυτή τα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι ήρθαν μαζικά, αν και κατέστη σαφές ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτοι), η Αριστερή Πλατφόρμα ηγέτης της οποίας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απέρριψε κατηγορηματικά τη συμφωνία, εξηγώντας ότι η έξοδος από την ευρωζώνη, το λεγόμενο Grexit είναι η μόνη λύση και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό.

 

Η Αριστερή πλατφόρμα θα πραγματοποιήσει δημόσια συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα για να παρουσιάσει την εναλλακτική της πρόταση και πρόσκληση για Grexit. Ο τομέας των συνδικαλιστικών του κόμματος, με συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Αριστεράς Πλατφόρμας και διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση διαδηλώσεων κατά της συμφωνίας.

 

Στην πρώτη δοκιμή στο μέτωπο της κοινωνικής κινητοποίησης, η Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), είναι σε απεργία σήμερα ενάντια στην συμφωνία. Ενώ η συμμετοχή φαίνεται μάλλον χαμηλή, ο πραγματικά δυναμικός παλμός θα φανεί απο την βραδυνή συγκέντρωση απόψε έξω από το κοινοβούλιο.

 

– Αθήνα, Ελλάδα, 14:00 τοπική ώρα

jacobinmag.com