Default Category

Πτηνοτροφείο της αποκτήνωσης

By N.

March 13, 2015

 

Νέα υπόθεση «Μανωλάδας», με θύματα αυτή τη φορά μετανάστες από τη Ρουμανία, οι οποίοι κρατούνταν «φυλακισμένοι» σε δωμάτια-κελιά μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, συγκλονίζει από προχθές την κοινή γνώμη μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της κι ενός συμπατριώτη των μεταναστών που τους «υποδεχόταν» στην Ελλάδα, ενώ καταζητείται ακόμη ένας Ρουμάνος που τους προσέγγισε στην πατρίδα τους υποσχόμενος πλουσιοπάροχες αμοιβές.

Οταν όμως όσοι τον πίστευαν έρχονταν εδώ, οι σύγχρονοι «δουλέμποροι» τους πετούσαν σε ένα κτίριο χωρίς θέρμανση, τους ανάγκαζαν να ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες και παράλληλα να εργάζονται δίχως ξεκούραση, χωρίς να πληρώνονται και υπό την απειλή των όπλων, τα οποία δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν για να τους εκφοβίζουν είτε πυροβολώντας στον αέρα είτε δίπλα από τα πόδια τους.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες όταν δύο Ρουμάνοι που είχαν έρθει από τη χώρα τους στις αρχές Ιανουαρίου κατάφεραν να ξεφύγουν και να έρθουν στην πρεσβεία τους στην Αθήνα όπου και κατήγγειλαν τις συνθήκες δουλείας. Ακολούθως ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και οι έρευνες ανατέθηκαν στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία σε επιχείρηση που έκανε προχθές το πρωί συνέλαβε τον 51χρονο ιδιοκτήτη της πτηνοτροφικής μονάδας και τον 41χρονο Ρουμάνο που τους παραλάμβανε, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι επτά υπήκοοι Ρουμανίας, που ήταν θύματα των «δουλεμπόρων».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο βρέθηκε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ εκτός από τα χρήματα κατασχέθηκαν επίσης ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ένα πιστόλι με 90 φυσίγγια, δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Σε βάρος των συλληφθέντων αλλά και του καταζητούμενου Ρουμάνου σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων, και χθες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πάτρας.

Οι υποσχέσεις

Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, ο Ρουμάνος που καταζητείται, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική κατάσταση των συμπατριωτών του και υποσχόμενος νόμιμη εργασία στη χώρα μας, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό, απέσπασε τη συναίνεσή τους και τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα μας για να εργαστούν στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου στην Αχαΐα.

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους έβαλαν σε ένα «παράπηγμα» όπου ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, με ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ στη συνέχεια τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση. Οση ώρα μάλιστα εργάζονταν τούς επιτηρούσαν συνεχώς και αρκετές φορές ο 51χρονος ιδιοκτήτης είχε μαζί του μια καραμπίνα ή πιστόλι και όποτε διαπίστωνε ότι δεν «απέδιδαν» όσο επιθυμούσε δεν δίσταζε να πυροβολήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 51χρονος ιδιοκτήτης τον Φεβρουάριο του 2013 είχε κατηγορηθεί και συλληφθεί πάλι για το ίδιο αδίκημα αλλά και για εισφοροδιαφυγή, καθώς απασχολούσε οκτώ εργάτες ανασφάλιστους. Τότε είχε ελευθερωθεί μια 20χρονη Ρουμάνα, που κρατούνταν με τη βία και με απειλές και την οποία εξανάγκαζαν να εργάζεται επί 14ωρο καθημερινά, χωρίς πληρωμή -αν και της είχε τάξει αμοιβή 500 ευρώ-, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη. Παρ’ όλα αυτά ο 51χρονος εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος.

efsyn.gr