Επικαιρότητα

Προσπαθώντας να επιβιώσεις στην «Ευρώπη των λαών» – από το Χάρη Ζάβαλο

By Χάρης Ζάβαλος

September 01, 2015

 

Πριν λίγες μέρες, σε έναν παράδρομο της Αυστρίας, μέσα στην καρότσα ενός φορτηγού, βρέθηκαν νεκροί 71 πρόσφυγες, σε προχωρημένη αποσύνθεση. Στοιβαγμένοι μέρες σαν ζώα, προσπαθώντας να αναζητήσουν επιτέλους μια καλύτερη ζωή, άντρες, γυναίκες και παιδιά βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, αυξάνοντας τον τεράστιο αριθμό των νεκρών προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στις χώρες της Ευρώπης.

 

Ενώ άλλοι πνίγονται στα νησιά της Μεσογείου (Λαμπεντούζα), άλλοι στα νησιά του Αιγαίου (Φαρμακονήσι), άλλοι αργοπεθαίνουν στα ελληνικά νησιά από την πείνα και τις κακουχίες, η φρίκη του διωγμού και του πολέμου δεν τελειώνει πουθενά η καταδίωξη αυτών των ανθρώπων που με τα παιδιά τους αγκαλιά, συνεχίζουν τον υπεράνθρωπο αυτό αγώνα για επιβίωση.

 

Και η Ευρώπη τι κάνει;

 

Χτίζει τείχη στα σύνορά της, προσπαθώντας να αποτρέψει τα κύματα των προσφύγων, λες και μερικά συρματοπλέγματα θα σταματήσουν αυτούς τους ανθρώπους που τόσα χρόνια τώρα ζουν σε εμπόλεμη ζώνη.Όλοι είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες τα φρικιαστικά επεισόδια στα σύνορα Π.Γ.Δ.Μ και Ελλάδος, στην Ειδομένη, με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς και τον στρατό να κυνηγάνε και να δέρνουν αλύπητα πατεράδες και μανάδες με παιδιά στα χέρια. Χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, πέφταν βροχή στα πόδια των προσφύγων και αυτοί τρομοκρατημένοι μετά τα τόσα χρόνια βομβαρδισμών και άκρατης βίας ξάπλωναν κάτω προκειμένου να προστατευτούν.

 

Όσοι κατάφεραν να περάσουν και να διασχίσουν τα Σκόπια και τη Σερβία, θα πέσουν πάνω στο τοίχος που χτίζει ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω εισροή προσφύγων στα ουγγρικά εδάφη. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, πέρασε νομοσχέδιο που καταδικάζει με ποινή φυλάκισης έως και 3 χρόνια όποιον μπει στη χώρα παράνομα. Με ρητορεία που παραπέμπει στις δηλώσεις από τα δικά μας ακροδεξιά κατακάθια, διατυμπανίζει ότι ‘’η Ουγγαρία ανήκει στους Ούγγρους’’, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά στους νεοναζί του κόμματος «Γιόμπικ» (αντίστοιχο της Χρυσής Αυγής), το οποίο είναι εκλεγμένο στην ουγγρική βουλή και μάλιστα με ποσοστά που ανεβαίνουν ραγδαία σε μία κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσφορία το πέρασμα των Σύριων και άλλων προσφύγων από την χώρα της.

 

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας από την άλλη έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί πρόσφυγες, αρκεί αυτοί να είναι χριστιανοί και όχι μουσουλμάνοι, οι οποίοι και είναι ανεπιθύμητοι.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην πόλη Νάουεν, κοντά στη γερμανική πόλη του Βρανδεβούργου, σημειώθηκε εμπρησμός σε χώρο που προετοιμαζόταν προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που θα κατάφερναν να φτάσουν στην Γερμανία. Στη Δρέσδη, πριν λίγες εβδομάδες, ακροδεξιές οργανώσεις (παρακλάδια της ξενοφοβικής PEGIDA: Patriotic Europeans Against the Islamisation of the Occident- Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), σημείωσαν τριήμερες αναταραχές και βανδαλισμούς με αίτημα η πόλη της Δρέσδης να μην δεχτεί πρόσφυγες.

 

Απειλές από νεοναζί δέχεται ο δήμαρχος του Χαϊντενάου, στην ανατολική Γερμανία, μετά το άνοιγμα ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων. Ο δήμαρχος της πόλης στην οποία έγιναν βίαιες διαδηλώσεις κατά των μεταναστών την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η σύζυγός του βρήκε ένα σημείωμα “με συγκεκριμένες απειλές για άσκηση βίας” στο γραμματοκιβώτιό τους την Πέμπτη. Ομάδα ακροδεξιών εξτρεμιστών συγκρούστηκε το Σαββατοκύριακο με την αστυνομία που φρουρεί το κέντρο προσφύγων του Χαϊντενάου.

 

Στοιβάζονται οι πρόσφυγες στα πάρκα της Αυστρίας και δεκάδες άνθρωποι δέχονται επιθέσεις από νεοναζιστικές και ξενοφοβικές οργανώσεις.

 

Τοίχος έχει υψωθεί στον Έβρο, τοίχος και στα Ισπανικά σύνορα με το Μαρόκο.

 

Ξυπνάει το τέρας του ναζισμού και του φασισμού μέσα από την αδιαφορία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Τρέφουν το κτήνος της ξενοφοβίας κάθε μέρα και πιο πολύ.

 

Κωφεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κραυγές απόγνωσης αυτών των ανθρώπων και αρνείται πεισματικά να αντιμετωπίσει μια τραγωδία που η ίδια δημιούργησε είτε με την συμμετοχή της στις αναταραχές στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Αφρικής (είναι γνωστή πια η πώληση όπλων από τη Γαλλία στους τζιχαντιστές της Συρίας από τον Απρίλιο του 2013- βλ. εδώ), είτε με την κραυγαλέα ανοχή της στα παιχνίδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή.

 

Προσπαθεί μετά την «Αραβική Άνοιξη» να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μεμονωμένα (εδώ) και όχι συλλογικά, ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη των δικών της εγκλημάτων. Με κινήσεις εντυπωσιασμού, η Γερμανία ακύρωσε τη συνθήκη του «Δουβλίνου ΙΙ» για επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο για τους Σύρους, αρκεί βέβαια να καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί.

 

Η υποκρισία κορυφώνεται όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Λευκός Οίκος και ο δικός μας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος επίτροπος για το μεταναστευτικό, επισημαίνουν πως χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Να μην παραλείψουμε και τον αγαπημένο μας Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προβαίνει σε δακρύβρεχτες δηλώσεις καταγγέλοντας τον κυνισμό των χωρών που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί στο προσφυγικό.

 

Η Βρετανία εξαιρείται εδώ και χρόνια από τους κανόνες της Ε.Ε. για συνοριακά θέματα, μαζί με την Ιρλανδία και τη Δανία ενώ χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες απλώς δεν προσαρμόζονται.

 

Η Σουηδία παρόλα αυτά, έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί όποιον Σύρο καταφέρει να φτάσει στη χώρα. Αποτέλεσμα δε αυτού, η κατακόρυφη άνοδος του ακροδεξιού κόμματος, «Σουηδοί Δημοκράτες», οι οποίοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση είναι πρώτοι στις προτιμήσεις των Σουηδών με ποσοστό 25,2%, με το κυβερνόν κόμμα να έρχεται δεύτερο με 23,4%. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος δηλώνει ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ καλεί σε δημοψήφισμα σχετικά με το μεταναστευτικό.

 

Βέβαια μετά από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που το έχει ο ελληνικός λαός λόγου χάρη.Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μια ανθρώπινη δυσλειτουργία. Η αδυναμία κατανόησης ενός προβλήματος και η δημιουργία λάθος ενόχων στα πρόσωπα των χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Δεν ενοχλεί το γεγονός ότι ο πρόσφυγας είναι διαφορετικού χρώματος ή έχει άλλη θρησκεία. Ενοχλεί που είναι φτωχός και εξαθλιωμένος. Μια εξαθλίωση που απορρέει από την αδιαφορία μας ή και τη συμμετοχή μας σε αυτό το έγκλημα των γεωστρατηγικών παιχνιδιών που συντελείται χρόνια τώρα σε αυτή τη γωνιά της γης. Ο ρατσισμός είναι πρωτίστως ταξικός και εμείς οφείλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους κολασμένους της γης που πρώτοι εμείς καταδικάσαμε.

 

Ενθαρρυντικό είναι δε που, παρόλη την υποκρισία και την αναλγησία ελληνικών και ευρωπαικών φορέων, υπάρχουν ακόμα μαχητικές φωνές που ακούγονται όπως αυτή του δημοσιογράφου, Άρη Χατζηστεφάνου, όσο και αν πολλοί επιθυμούν να την φιμώσουν: ‘’Δε μπορούμε να μιλάμε για κλειστά σύνορα απέναντι σε πρόσφυγες, που είναι υποχρέωσή μας, όχι μόνο ανθρωπιστική, γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα που έστελνε στη Συρία πρόσφυγες κατά τη μικρασιατική καταστροφή, αλλά και βάση του Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να τους δεχτούμε, διαφορετικά θα φτάνουμε σε καταστάσεις όπως αυτή κοντά στην Αυστρία όπου 71 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί από ασφυξία μέσα σε ένα φορτηγό’’.

 

Θα πρέπει να πάψει πια να μας αφορά η γνώμη του κάθε τυχάρπαστου δημοσιογραφίσκου που μας ζαλίζει τα συκώτια αν η πούθεν Handelsblatt παρομοιάζει την κατάσταση του μεταναστευτικού στη χώρα μας με την εικόνα της Λιβύης. Καθότι, όπως μας ενημερώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες δεν έχουν έρθει στην Ευρώπη, αλλά έχουν διασπαρεί στις γειτονικές χώρες της Συρίας, όπως Τουρκία, Λίβανος, Ιράκ, Ιορδανία, καθώς και Βόρεια Αφρική.

 

 

*Όλα τα μπράβο του κόσμου στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αλληλέγγυων στα ελληνικά νησιά και στους χώρους υποδοχής και προσωρινής διαμονής -Πεδίο του Άρεως, Ελαιώνας και αλλού- που χωρίς αυτούς, σε συνδυασμό με την παντελή αδιαφορία του κράτους, θα είχαμε σίγουρα θρηνήσει περισσότερα θύματα. Όλοι προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε στο Στέκι Μεταναστών, στην Τσαμαδού 15 στα Εξάρχεια, που η δουλειά τους όλον αυτόν τον καιρό είναι συγκλονιστική.

 

 

**Η πρωτοβουλία μιας γειτονιάς, που ονομάστηκε Πρόσφυγες καλωσήρθατε – Karoviertel, διοργάνωσε γεύμα και γιορτή για να καλωσορίσει τους πρόσφυγες στην κοινότητα του Αμβούργου, στη Γερμανία. Πολίτες του Αμβούργου έφεραν τρόφιμα και ποτά για να γιορτάσουν την άφιξη αυτών που, ελπίζουν να είναι, οι νέοι συμπολίτες τους. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες από τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και άλλες χώρες συμμετείχαν στον εορτασμό. Οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν στη Γερμανία πριν από δυο εβδομάδες και ζουν σε εκθεσιακούς χώρους στο Αμβούργο. Η πρώτη εμπειρία της Γερμανίας και των Γερμανών, για αυτούς τους πρόσφυγες, ήταν άνθρωποι που τους υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες, ελπίζοντας ότι θα έρθουν κι άλλοι. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την διοργάνωση της γιορτής αφού όλα έγιναν από τους ανθρώπους της κοινότητας που ήθελαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους με αυτούς που έχουν χάσει τα σπίτια και τους αγαπημένους τους σε πολέμους. Κάποιοι έφεραν σαλάτα και ψωμί, άλλοι κρέατα, γλυκά ή φρούτα. ***H αλληλεγγύη τώρα αλλά και για πάντα θα είναι το όπλο μας.

 

 

Mazen, πρόσφυγας από τη Συρία, παίζει με την κόρη του, Bissan, στην παραλία κοντά στο αστυνομικό τμήμα, 29 Μαίου 2015, Κως, Ελλάδα. Φωτογραφία