Default Category

Προμελετημένη ρατσιστική βία

By N.

April 01, 2015

Νέα στοιχεία, που φανερώνουν πως ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίντ Ταλέμπ δεν αποτέλεσε θύμα μόνο αρπαγής, ληστείας, απρόκλητης σωματικής βλάβης και προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, αλλά προμελετημένης επίθεσης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο Πειραιά κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης.

Η δίκη ξεκίνησε με την αλλαγή του συνηγόρου υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων και με τη λιποθυμία μιας εκ των μεταφραστριών, σε μια κατάμεστη αίθουσα από αλληλέγγυο κόσμο που δεν άφησε στιγμή μόνο του το θύμα.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα· ο άνθρωπος ήταν σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, αδυνατούσα να του βγάλω την αλυσίδα» κατέθεσε ο αστυνομικός που πήγε στο σημείο όπου βρέθηκε ο Ουαλίντ, προσθέτοντας πως «ο Σγούρδας [κατηγορούμενος] ήρθε και με βρήκε λίγο μετά, παραδέχτηκε ότι απήγαγε και έδεσε το θύμα» και τον ενημέρωσε πως είχε αγοράσει σε διαφορετική μέρα 10 μέτρα αλυσίδας και δύο λουκέτα με σκοπό να κάνει ό,τι έκανε καθώς πίστευε ότι ο Ουαλίντ τον έκλεβε.

«Ακόμα και πριν από το επεισόδιο, τον αποκαλούσαν Μοχάμεντ και όχι με το όνομά του. Εβλεπαν έναν άνθρωπο φοβισμένο, ευάλωτο, ανασφαλή, χωρίς χαρτιά, χωρίς πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, και τον θεωρούσαν αναλώσιμο για να κάνουν τη δουλειά τους. Ο συνδυασμός της βιαιότητας της επίθεσης σε κάποιον πολύ γνωστό τους, φανερώνει ανθρώπους που έχουν απορρίψει εντός τους τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», υπογράμμισε η Τίνα Σταυρινάκη από το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Κατάθεση

Κατά την τρίωρη εξέτασή του από την πλευρά της υπεράσπισης των βασανιστών του, ο Ουαλίντ δέχτηκε πλήθος ρατσιστικών ερωτήσεων, που προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του ακροατηρίου όσο και της έδρας.

Ο ίδιος ο συνήγορος υπεράσπισης, που μιλούσε για «λαθρομετανάστες» και ισχυρίστηκε πως ο «ρατσισμός είναι έξω από αυτήν την αίθουσα του δικαστηρίου», μέσα σε όλα είπε: «Δεν φτάνει που ο Σγούρδας έδινε 800 ευρώ μισθό σε κουτσό Αιγύπτιο, τον λέτε και ρατσιστή; […] Αφού ο Αιγύπτιος δεν ξέρει καλά ελληνικά και χρειάζεται μεταφραστή, μπορεί και να μην καταλάβαινε τι του έλεγαν μέσα στον στάβλο» (εκεί όπου τον βασάνιζαν…). «Ο Ουαλίντ είχε 3 κινητά, ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν πολλά κινητά τηλέφωνα…».

Ακόμα και ο ίδιος, ο συνήθως πράος Αιγύπτιος, ξαναζώντας τις πιο άσχημες στιγμές της ζωής του, κάποια στιγμή δεν άντεξε, ειδικά στο σημείο που η υπεράσπιση αμφισβήτησε ότι είναι δικό του το τρίτο του παιδί στην Αίγυπτο! Απαντώντας στην ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης, «εσύ, γιατί νομίζεις ότι σου τα κάνανε αυτά;», απάντησε: «Ας ρωτήσετε τους βασανιστές μου».

Μετά την κατάθεσή του, χρειάστηκε πάνω από μία ώρα, για να υνέλθει ο Ουαλίντ: «Δύσκολο, πολύ δύσκολο για μένα. Ευχαριστώ που είστε εδώ για μένα. Με εσάς δε φοβάμαι πια», έλεγε με σιγανή φωνή σε όλους όσοι ήταν δίπλα του και χθες. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Απριλίου στις 9 το πρωί.

efsyn.gr