Επικαιρότητα

ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ

By N.

July 05, 2015

Λαέ που δοκιμάστηκες στον ήλιο και στην πέτρα τη θέλησή σου ατσάλωσε, τη δύναμή σου μέτρα. Στοίβαξε στη φαρέτρα σου σαν κεραυνούς τα πάθη κι ας είν’ ο λόγος σου φωτιά κι η βούλησή σου σπάθη.

Τι όσοι κρατάνε τα σκοινιά φοβούνται τη φωνή σου στάχτη ρίχνουν στα μάτια σου να μπλέξουν τη βουλή σου. Μ’ αν ορθωθείς στο μπόι σου και την οργή σου κράξεις θ’ αντιλαλήσουν τα βουνά ολάκερης της πλάσης.

Όσα μ’ αίμα κερδίσαμε, μέσα απ’ αιώνων πάλη με δόλο πίσω έρχονται να σου τα πάρουν πάλι. Τις άμετρες θυσίες μας σκέψου και μη λυγίσεις θυμήσου πώς τα πήραμε και μην τους τα χαρίσεις.

Και πώς να φτάσει το ψωμί για όλη τη φαμελιά σου, όταν κρατάει ο τσιφλικάς κομμάτι απ’ τη σοδειά σου. Κι όσο χρονιά με τη χρονιά λιγότερα εσύ σπέρνεις, όλο λιγότερο καρπό από τη Γη θα παίρνεις.

Ως πότε θα υποχωρείς, ως πότε θα δειλιάζεις ως πότε τις φοβέρες τους αλήθειες θα λογιάζεις; Όσο μπροστά στον όγκο τους λυγάς τα γόνατά σου, σκλάβους κρατάς τα εγγόνια σου, σκλάβους και τα παιδιά σου.

Κλείσε τ’ αυτιά στους κήρυκες που διαλαλούν τον τρόμο και θαρραλέος χάραξε της Ιστορίας τον δρόμο. Tι είν’ οι προφήτες του χαμού που κράζουν σαν κοράκια των αφεντάδων δουλευτές, των δυνατών τσιράκια.

Kι αλίμονο σ’ όσους θαρρούν πως θα’ βγουν κερδισμένοι από μια μοιρασιά λειψή κι άδικα μοιρασμένη. Kι ας θυμηθεί ο κόλακας που το φτωχό χλευάζει η εύνοια των αφεντικών σαν τον αέρα αλλάζει.

Eμείς δεν αξιωθήκαμε ζωή μες σε παλάτι φτάνει που δεν πατήσαμε σε κανενός την πλάτη. Μόνος δρόμος να πάρουμε περήφανοι είναι ένας: ή να διαβούμε όλοι μαζί ή ας μη διαβεί κανένας.

Μην καρτεράς καλύτερη να ξημερώσει ημέρα αν δεν χαρούν τα στήθια σου ελευθεριάς αγέρα. Πολλές φορές έχει η ώρα ‘ρθει, πολλές έχει περάσει. Ξύπνα! Κι ο σκλάβος μόνο τη σκλαβιά του έχει να χάσει!

Κι άμα είναι τόσες οι φορές που βγήκαμε οι χαμένοι, κι άμα μέσα στα δίχτυα τους βρεθήκαμε πιασμένοι, καιρός ακόμα του διχτυού να σπάσουμε το βρόχι, καιρός ακόμα ν’ ακουστεί: Όχι και πάλι Όχι!

στίχοι/μουσική: Γιαν φωνές: Βίλμα, Ορέστης κιθάρα/ενορχήστρωση: Νίκος μπάσο: Δημήτρης λαούτο: Θοδωρής κρουστά: Δημήτρης

 

https://www.youtube.com/watch?v=s_o1rRc5xCI