Επικαιρότητα

Ουκρανία: Ταύτιση των Ναζί με τους κομμουνιστές – Απαγόρευση και με το νόμο

By N.

April 09, 2015

Νόμο που απαγορεύει κάθε «προπαγάνδα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών και ναζιστικών καθεστώτων» ψήφισε σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο, ταυτίζοντας τα δύο καθεστώτα στη λογική της θεωρίας των δύο άκρων, θέτοντας σε κίνδυνο και την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.
Συνολικά 254 βουλευτές από τους 450 της ουκρανικής βουλής ψήφισαν υπέρ της απόφασης αυτής, η οποία ταυτίζει στην ουσία το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ με τη σοβιετική επανάσταση του 1917 και την Σοβιετική Ένωση, ενώ μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Κάθε «αναπαραγωγή», «μετάδοση» και «δημόσια χρήση» συμβόλων που παραπέμπουν είτε στο ναζιστικό είτε στο κομμουνιστικό καθεστώς, εκτός κι αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς ή επιστημονικούς λόγους ή στα κοιμητήρια, θα κρίνεται παράνομη.

Στον κατάλογο με τα στοιχεία που απαγορεύονται περιλαμβάνεται η σημαία και ο ύμνος της ΕΣΣΔ και των ναζί καθώς και μνημεία, αναμνηστικές πλάκες προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, ακόμη και τοπωνύμια, ονόματα δρόμων ή επιχειρήσεων που αναφέρονται σε αξιωματούχους του κομμουνιστικού καθεστώτος, σε δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος ή στην επανάσταση του 1917.

Οι οργανώσεις και τα κόμματα που παραβιάζουν τον νόμο αυτό θα απαγορεύονται, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, ενώ ο νέος νόμος προβλέπει πως όσοι προχωρήσουν σε αναπαραγωγή ή μετάδοση σοβιετικών ή ναζιστικών συμβόλων, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και δέκα έτη.

stokokkino.gr