Τέχνη & Πολιτισμός

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι Ντουμάνγκε (14 Ιουλίου 1896 – 20 Νοεμβρίου 1936)

By N.

July 14, 2015

 

Ισπανός, αγωνιστής αναρχοσυνδικαλιστής, απ’ τα ηγετικά πρόσωπα της Επανάστασης στον Ισπανικό Εμφύλιο.

  «Δεν πολεμάμε τον φασισμό μαζί με τη δημοκρατική κυβέρνηση, αλλά σε πείσμα της δημοκρατικής κυβέρνησης. Ξέρουμε καλά ότι καμιά κυβέρνηση στον κόσμο δεν θέλει να τσακίσει στ’ αλήθεια τον φασισμό, γιατί οι αστοί θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε αυτόν κάθε φορά που θα τους γλιστράει η εξουσία από τα χέρια» «Πάντοτε σε παραπήγματα ζούσαμε, θα αντέξουμε για λίγο ακόμα. Αλλά να ξέρετε ότι οι εργάτες δεν φοβόμαστε τα ερείπια, γιατί ξέρουμε επίσης και να χτίζουμε. Εμείς φτιάξαμε όλα τα μέγαρα, κι εδώ και στην Αμερική και παντού και θα τα ξαναφτιάξουμε ακόμα πιο όμορφα. Η αστική τάξη λοιπόν ας καταστρέψει τον κόσμο της, πριν αποχωρήσει οριστικά από το προσκήνιο της Ιστορίας. Εμείς κουβαλάμε έναν νέο κόσμο, εδώ, στις καρδιές μας. Κι ο κόσμος αυτός μεγαλώνει κάθε στιγμή. Μεγαλώνει και τώρα ακόμα που σας μιλάω»… «Όποιος ψηφίσει και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση είναι για εμάς βλαβερός, αλλά το ίδιο βλαβερός είναι και όποιος απόσχει από τις εκλογές και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση»

 

 

Ο Χοσέ Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι Ντουμάνγκε υπήρξε κεντρικό πρόσωπο του Ισπανικού Εμφυλίου, αναρχικός, θρυλική μορφή που σφράγισε με τη δράση του την πολυαίμακτη και πολυσήμαντη αυτή πολεμική σύρραξη. Λατρεύτηκε όσο λίγοι από τους συντρόφους του και έτυχε μεγάλου θαυμασμού από φίλους και εχθρούς.

 

 

Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη μορφή του αναρχικού κινήματος στην ιστορία, μαζί με τον Ρώσο θεωρητικό του αναρχισμού, Μιχαήλ Μπακούνιν. Υπό την ηγεσία του και τη χαρισματική του προσωπικότητα, το αναρχικό κίνημα στην Ισπανία έφτασε σε πρωτόγνωρους αριθμούς μελών και υποστηρικτών (1.000.000 σε πληθυσμό τότε 11.000.000).

 

  Πηγη:wikipedia.org