Ï õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí Åõêëåßäçò Ôóáêáëþôïò áðáíôÜ óå åðßêáéñç åñþôçóç óôçí ÂïõëÞ ôçí ÐÝìðôç 20 Áõãïýóôïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Επικαιρότητα

Μεσοπρόθεσμο-γέφυρα για το τέταρτο Μνημόνιο

By N.

September 05, 2015

Στα βαθιά θα κληθεί να κολυμπήσει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών είναι ασφυκτικά έως ανύπαρκτα.

Το τρίτο Μνημόνιο που υπεγράφη δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «γέφυρα» για το τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο θα προβλέπει μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ αλλά και την κατάρτιση ουσιαστικά δύο κρατικών προϋπολογισμών: ενός συμπληρωματικού για το 2015 και ενός κανονικού για το 2016.

Με την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος τον Οκτώβριο, η νέα κυβέρνηση οφείλει, εκτός όλων των άλλων, να παρουσιάσει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτιστεί το επόμενο «Μνημόνιο».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί, η χώρα μας έχει δεσμευτεί ρητά ότι θα παρουσιάσει στους δανειστές ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, που θα περιλαμβάνει νέα «διαρθρωτικά μέτρα», ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450.000.000 ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018.

Μάλιστα, ο λογαριασμός αυτός θα ανέβει πάνω από τα 2 δισ. ευρώ εάν οι δανειστές δεν πειστούν ότι με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Οι δεσμεύσεις της απελθούσης κυβέρνησης καταγράφονται στη σελίδα 7 του Μνημονίου 3, όπου επίσης αναφέρεται ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2015 (ήδη η «μαύρη τρύπα» των εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ), αλλά και ο νέος προϋπολογισμός για το 2016.

Τα νέα μέτρα εστιάζονται κυρίως στο φορολογικό και το ασφαλιστικό πεδίο.

Στο φορολογικό η χώρα έχει δεσμευτεί για:

● Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.

● Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

● Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%).

Ακόμα πιο επώδυνες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό μέτωπο. Ειδικότερα:

■ Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 του 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.

■ Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

■ Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία, εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.

■ Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.

■ Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017, και:

■ Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.

Αναφερόμενος εκ νέου στο ελληνικό ζήτημα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έβλαψε την ανάκαμψη στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και υπογράμμισε ότι η Αθήνα πλέον χρειάζεται μια φιλόδοξη εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας και πολιτική σταθερότητα.

Από την Αυστρία όπου βρέθηκε, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ακόμα ότι η ευρωζώνη πριν από ένα χρόνο θεωρούνταν βάρος για την παγκόσμια οικονομία, ενώ τώρα είναι μία από τις πιο ισχυρές περιοχές.

Ελάφρυνση του χρέους

Επισήμανε πάντως ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός καθώς η προβλεπόμενη ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν είναι επαρκής. «Για να ενισχύσουμε τη νομισματική μας ένωση οικονομικά και πολιτικά πρέπει να βάλουμε και πάλι μπροστά τη μηχανή της σύγκλισης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα διεθνή δημοσιεύματα για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τον τρόπο ελάφρυνσής του. Σύμφωνα με το CNBC, η ελληνική κρίση και η αναδιάρθρωση του χρέους θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της G20. Οπως τονίζει το δίκτυο, «ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικός».

Το ίδιο δίκτυο αναφέρει ότι αν και το ΔΝΤ εκτιμά πως το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Γερμανία φαίνεται να αποδέχεται μια επέκταση στις λήξεις των δανείων.

efsyn.gr