Επικαιρότητα

Μία επισκόπηση της Ελληνικής κρίσης από τη Γερμανία

By N.

July 21, 2015

Άρθρο του Herbert Griessig

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα είναι απλώς το μέσο για να εκμεταλλευτούν οι πόροι του Ελληνικού έθνους.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Τα ίδια μέτρα που ξεκίνησαν την κρίση χρησιμοποιούνται και σήμερα: τεχνάσματα, εκβιασμοί και παραποιήσεις προς όφελος ενός μικρού κύκλου κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών τάξεων εδώ στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Ήταν σαφές, για παράδειγμα, από την πρώτη στιγμή ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωζώνη. Παρ ‘όλα αυτά Ευρωπαϊκοί κυρίαρχοι κύκλοι επιθυμούσαν να έχουν πρόσβαση στην αγορά της και για να το καταφέρουν, απόκρυψαν τον πραγματικό προϋπολογισμό του Ελληνικού κράτους, ωραιοποιώντας τον

Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοηθεί η επιρροή της Wall Street. Σε όλη τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματευτικών συζητήσεων σπανίως αναφερόταν ότι δεν ήταν άλλη από την Goldman Sachs που παρείχε οικονομικά ανεύθυνο δάνειο προς την Ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν εξαρχής τα οικονομικά κριτήρια για την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Φυσικά υπήρχαν και τα μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης που υπέγραψαν τη συμφωνία για προσωπικό τους όφελος. Οι πρώτες συμβάσεις μετά τα δάνεια, ήταν συμφωνίες για νέα οπλικά συστήματα στην Ελλάδα. Κάθε περαιτέρω σχόλιο είναι περιττό.

Ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή ότι οι φτωχοί θα έπρεπε να επωμιστούν το βάρος μιας τέτοιας πολιτικής.

Επίσης δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώην πρόεδροι, διευθυντές και υψηλόβαθμοι σύμβουλοι της Goldman Sachs ανέλαβαν υψηλές κυβερνητικές θέσεις μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο Μάριο Μόντι ως πρωθυπουργός στην Ιταλία (2011-2013), ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός στην Ελλάδα (2012-2015) και ο Μάριο Ντράγκι ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από το 2011. Ήταν ένα ατύχημα; Αμφίβολο, δεδομένου ότι η Goldman Sachs ήταν ο οικονομικός σύμβουλος της Ελληνικής κυβέρνησης, κερδίζοντας κιόλας $ 300,000,000 για αυτή τη “δουλειά”.

Μετά από όλες τις εξελίξεις εδώ στη Γερμανία, είμαι προετοιμασμένος για ακόμα χειρότερα συμβάντα στην Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι έτοιμοι ακόμη και για πόλεμο, έστω κι αν το θεωρούν ύστατο μέτρο για αποκόμιση κέρδους και για την αποκατάσταση, αν χρειαστεί, της εξουσίας.

Όταν πρόκειται για τις παρούσες πολιτικές εξελίξεις αυτές οι δυνάμεις έχουν δείξει για άλλη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο: Παραμένουν δημοκρατικοί μόνο εφόσον αυτό εξυπηρετεί τους στόχους τους.

Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα σοφά λόγια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη το 2012, όπου κατήγγειλε τους Ευρωπαίους, κυρίως τη Γερμανική κυβερνώσα τάξη για καταστροφή των αξιών επί των οποίων η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι εγκαθιδρυμένη.

Έτσι, η μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων παρουσιάζεται απογυμνωμένη ώστε να αντιληφθούν όλοι την πλήρη εγκατάλειψη των θεμελιωδών αυτών αρχών.

Η έλλειψη σεβασμού προς το Ελληνικό δημοψήφισμα και τις επιθυμίες του Ελληνικού λαού, δείχνει ότι η Ευρώπη δεν είναι πια υπέρμαχος της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιθέτως, η Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών θεσμών που προστατεύουν τα συμφέροντα των πλουσίων εις βάρος των απλών πολιτών, ακόμη και των κρατών μελών.

Η δημοκρατία προδίδεται και καταστρέφεται – και στη προκειμένη περίπτωση εναντίον των ίδιων των δημιουργών της δημοκρατίας. Είναι κάτι παραπάνω από ένα σκάνδαλο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα θεσμικά της όργανα, τα οποία λειτουργούν αμιγώς οικονομικά (αφού το πολιτικό θεσμικό πλαίσιο εξακολουθεί να λείπει), και υπό των Γερμανικών υπαγορεύσεων, δρουν με μια στενή εγχώρια πολιτική ατζέντα εις βάρος της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού, της αξιοπρέπειας, ακόμη και των συμφερόντων των απλών Ευρωπαίων πολιτών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση της Ελλάδας, θα αυξήσει περαιτέρω την ήδη αυξημένη απομυθοποίηση της Ευρωπαϊκής ιδέας στους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί να είναι η υλοποίηση της, βασιζόμενη στην εφαρμογή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και στη βελτίωση της τάξης τους. Μια τέτοια Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Και τελειώνοντας, υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό σημείο που πρέπει να τονιστεί: Η Ελληνική τραγωδία αποδεικνύει ότι οι συντηρητικές και οι δεξιές δυνάμεις, δεν θα επιτρέψουν ποτέ να κυβερνήσει τη χώρα τους οποιαδήποτε κυβέρνηση της αριστεράς προς όφελος των απλών ανθρώπων. Η ιστορία έχει δείξει πως συμπεριφέρονται τότε. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι.

Ο Herbert Griessig ζει στο Βερολίνο και γράφει σχόλια για θέματα αθλητισμού και πολιτικής.

Mετάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ από το peoplesworld.org