Óõíåäñßáóç ôïõ õðïõñãéêïý óõìâïõëßïõ ôçí ÄåõôÝñá 29 Äåêåìâñßïõ 2014. (EUROKINISSI/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÆÙÍÔÁÍÏÓ)

Επικαιρότητα

Λαϊκισμός είναι…-από το Μιχάλη Χιωτίνη

By Μιχάλης Χιωτίνης

June 21, 2015

να αποκαλείς την πρόοδο “δυστυχώς αδύνατη”. Λαϊκισμός είναι να απευθύνεσαι σε ηλικιωμένους και διανοητικά ανάπηρους με επιχειρήματα τύπου “η δημοσκόπηση βγάζει 120%”.

 

Λαϊκισμός είναι να λες ότι η πρόοδος είναι κάτι το αδύνατον.

 

Όταν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι κάθονται σπίτι τους, και υπάρχουν εργοστάσια που είναι άδεια με μηχανήματα που σκουριάζουν, αν τυπώσεις χαρτιά με νούμερα πάνω και πείσεις τους ανθρώπους να σηκωθούν από το σπίτι τους και να μπουν στα εργοστάσια, θα παραχθεί προϊόν.

 

Το προϊόν αυτό θα έχει μία αξία, ακόμα και αποτιμημένη σε ευρώ, που θα είναι μεγαλύτερη από το μηδέν που είναι η σημερινή. Άρα:

 

Λαϊκισμός είναι να λες ότι η αλλαγή νομίσματος θα φέρει περαιτέρω ανεργία.

 

Λαϊκισμός είναι να λες ότι δεν πρέπει να φύγεις από το “κλαμπ των ισχυρών” ακόμα κι αν σε αυτό το κλαμπ δεν είσαι ισχυρός αλλά φυλακισμένος, με δεσμοφύλακες να σε βασανίζουν σαδιστικά.

 

Λαϊκισμός είναι να λες ότι Ευρώπη και Ευρώ είναι το ίδιο, επειδή μοιάζουν σαν λέξεις.

 

Λαϊκισμός είναι να μιλάς για το δημόσιο χρέος με όρους ηθικής και για την αθέτηση πληρωμών ενός κυρίαρχου κράτους με όρους χρεοκοπίας.

 

Λαϊκισμός (και μεγάλο θράσος) είναι να απειλείς με εκτελέσεις τον ηγέτη μία χώρας που θα αποφασίσει την αθέτηση πληρωμών ενός κυρίαρχου κράτους, που έχει συμβεί στην πλειονότητα των χωρών στην οικονομική ιστορία -ενδεικτικά τρεις φορές στη Γερμανία και τέσσερις φορές στην Αγγλία-, ενώ ήταν δημοκρατικά νομιμοποιημένη και συνταγματική(!) η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας με αποικιοκρατικές δανειακές συμβάσεις και η υπακοή σε εντολές για τη διακυβέρνηση της χώρας, μόνο και μόνο για να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών.

 

Λαϊκισμός είναι όταν κάνεις τελικά αθέτηση πληρωμών, αυτή να τη στοχεύεις προς τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων, τα αποθεματικά πανεπιστημίων και νοσοκομείων, και τις αποταμιεύσεις μικροομολογιούχων, ενώ αποζημιώνεις πλήρως τους τραπεζίτες.

 

Λαϊκισμός είναι αφού έχεις κουρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία 50%, και έχεις προκαλέσει 40% πραγματική ανεργία, να λες ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό επειδή ο εργάτης που δουλεύει 35 χρόνια αναπνέοντας χημικά και φεύγει το μισό πνευμόνι κάθε φορά που βήχει, βγήκε στη σύνταξη στα 58.

 

Λαϊκισμός είναι να πουλάς ενοχές, τρόμο και τσιρίδες Αδώνιδων ως τηλεοπτικό προϊόν, και να τοποθετείς 5 κοράκια μνημονόπανα να κράζουν απέναντι σε έναν καθηγητή που έχει ζήσει 30 χρόνια στην Αγγλία, όπου το να διακόψεις τον συνομιλητή σου θεωρείται αδιανόητος τραμπουκισμός και έλλειψη πολιτισμού.