Επικαιρότητα

Κύριε Παππά, μπορώ να δανειστώ τον λόγο σας; -by Πρόβατο όχι Αρνί

By Πρόβατο όχι αρνί & Ma[t]ita Colorata

July 15, 2015

Τι ωραία μέρα ξημέρωσε για τη χώρα σήμερα! Στη Βουλή έρχεται το τρίτο μνημόνιο, το πιο σκληρό, το πιο υπαγορευμένο, το πιο θανατηφόρο. Φέρνει θάνατο ακαριαίο στην προφορά του “Ναι” υπέρ αυτού. Θάνατο πολιτικό, θάνατο ηθικό για κάθε αριστερό βουλευτή που θα συνταχθεί μαζί του. Και βέβαια σε βάθος χρόνου πάμπολλους θανάτους στην ελληνική κοινωνία (αλλά ας μην πούμε γι’ αυτούς τώρα, λένε άλλοι πολύ πιο καλά, πιο εμπεριστατωμένα, με πιο οργανωμένο λόγο από μένα).

 

Εμείς ας κάνουμε μια φανταστική σκέψη κι ας πούμε ότι το Πρόβατο είναι ο τελευταίος, ο 149ος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι χάρη στο ολόλευκο μαλλί του και την κόκκινη σημαία στην πλάτη του, είχε κερδίσει τη μονοεδρική της Λευκάδας. Σήμερα, ίσως για πρώτη φορά θα ανέβει στο βήμα της Βουλής να μιλήσει. Θα ‘χει πολλά δικά του να πει αλλά επειδή το τακτ του λείπει, επειδή στα εν θερμώ οι λέξεις του φλερτάρουν με τα όργανα της γενετήσιας πράξης κι οι σκέψεις του με την ευγλωττία του χειρότερου των Νεάντερνταλ, θα αποφασίσει να δανειστεί τα λόγια κάποιου άλλου συντρόφου του κόμματός του. Όχι λόγια παλιά, δε θα ξεθάψει τίποτα Λένιν και Μαρξ. Όχι. Λόγια πρόσφατα θα βρει, και αυτούσια θα τα διαβάσει στο Σώμα των Ελλήνων βουλευτών.

 

Στις 27/6/2015 ο βουλευτής Επικρατείας της Κυβέρνησης, ο κύριος Νίκος Παππάς, έκανε μια εξαιρετική ομιλία υποστηρικτική του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Ήταν απ’ τους ελάχιστους που πήραν το τελεσίγραφο των δανειστών και το αποδόμησαν μέτρο το μέτρο που απαιτούνταν. Στο Πρόβατο άρεσε πολύ εκείνη η ομιλία για αυτό και τη διάλεξε, την υιοθέτησε και με αυτή θα πορευτεί προς το δικό του σημερινό ηχηρό ΟΧΙ. Η αριστερή Λευκάδα μπορεί να είναι περήφανη, τουλάχιστον στο δικό μας υποθετικό σενάριο.

 

“Κυρίες, κύριοι βουλευτές,

όποιος ψηφίσει ΝΑΙ σήμερα ή τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ του ΝΑΙ, λέει ΝΑΙ σε φόρο 23% σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κέτερινγκ. Αν το θεωρείται αυτό αναπτυξιακό μέτρο επιτρέψτε μας να διαφωνούμε. Λέει ΝΑΙ στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος απ’ το 80 στο 100% για νομικά πρόσωπα κι από 55 σε 100% για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Όποιος ψηφίσει ΝΑΙ, λέει ΝΑΙ στην κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου για τους αγρότες -επειδή άκουσα ότι υπάρχει και ενδιαφέρον για τους αγρότες. Λέει ΝΑΙ στον περιορισμό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης. Λέει ΝΑΙ, όποιος ψηφίσει ΝΑΙ, στη μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 50% σε όλα τα γενόσημα και 32,5%, πράγμα που θα χτυπήσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία -επειδή έχουμε και μέριμνα για την επάρκεια. Λέει ΝΑΙ, κι εδώ είναι η μεγάλη υποκρισία και των εταίρων, στην κατάργηση της προτεινόμενης πρότασης για εισφορά 12% για επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 500 χιλιάδες κέρδη το 2014. Δεν είναι αυτό στην πρόταση των θεσμών.

Λέει ΝΑΙ στην άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό; Θα προστατεύσουμε κανέναν άνθρωπο ή θα επιμείνουμε στη συνταγή την ίδια; Έχουν κοπεί από το ασφαλιστικό 14 εκατομμύρια σε ετήσια βάση στα χρόνια του μνημονίου, θα πάμε στην ίδια συνταγή; Ποιος χειροκροτεί την πρόταση των εταίρων να έχουμε δύο δις περικοπές στις συντάξεις; Ποιος και γιατί; Γιατί αυτό θα είναι κοινωνικά δίκαιο, γιατί θα είναι αναπτυξιακό, ποιον πάμε να δικαιώσουμε;

Όποιος λέει ΝΑΙ, θα λέει ΝΑΙ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αναπτυξιακό μέτρο; Αναπτυξιακό μέτρο κι οι ομαδικές απολύσεις; Θα λέει ΝΑΙ στο lock out. Αναπτυξιακό μέτρο; Θα λέει ΝΑΙ στη συνέχιση της αναστολής των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αναπτυξιακό κι αυτό το μέτρο; Θα λέει ΝΑΙ στην κατάργηση του ορίου των 1500 ευρώ στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.

Το ΝΑΙ, λοιπόν, αυτό δεν είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη. Δεν ξέρω ποιος σ’ αυτή την αίθουσα ονειρεύεται μια τέτοια Ευρώπη. Δεν ξέρω ποιος δίνει δικαιολογίες σε ακραίους γερμανικούς κύκλους οι οποίοι πιέζουν κι εφαρμόζουν μια πολιτική μαζί με το ΔΝΤ, για να εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές ως συγκολλητική ουσία της Ένωσης. Πόσο ευρωπαϊκό είναι να προσευχόμαστε και να ορκιζόμαστε ότι το ΔΝΤ θα είναι για πάντα στην Ευρώπη; Πόσο ευρωπαϊκό; Πόσο ευρωπαϊκό είναι να βγούμε απ’ αυτή την αίθουσα και να πούμε ΝΑΙ, για την Ευρώπη γίνονται αυτά. Για την Ευρώπη θα περάσουν δύσκολα οι αγρότες, οι νησιώτες! Δεν πρέπει να μείνει η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά σύμφωνα με το κείμενο των θεσμών, ε; Πόσο ευρωπαϊκό είναι αυτό; Ποιο ευρωπαϊκό όραμα εξυπηρετεί; Ποιος την ονειρεύτηκε αυτή την Ευρώπη; Πόση ανεργία θα έχει η ευρωπαϊκή Ελλάδα; Ποιες θα είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις εφαρμογής αυτού του προγράμματος; Ποιες; Και γιατί δε θα ‘ρθει χειρότερο μετά; Σε τι διαφέρει από τη συνταγή την προηγούμενη;

Το ΝΑΙ δεν είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη. Είναι ΝΑΙ στα μνημόνια και ΝΑΙ στις ελάχιστες πιθανότητες που θέλει το παλαιό πολιτικό προσωπικό να αναστηθεί για να επιβεβαιώσει το ρόλο του. Δε θα γίνει όμως έτσι. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αυτό το ΝΑΙ θα είναι το γνωστό και χιλιοπαιγμένο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ και αυτή τη φορά ΔΕΝ έχει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Αυτή τη φορά δεν έχει ΝΑΙ σε όλα. Δε γίνεται. Στη βάση ποιας οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης αυτά τα μέτρα μπορούν να προχωρήσουν;

Το ΟΧΙ όμως της ελληνικής κυβέρνησης είναι το ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Το ΟΧΙ που του δόθηκε η δυνατότητα να φωνάξει, δυστυχώς μετά από πολύ καιρό μέσα στις πολιτικές των μνημονίων. Το ΟΧΙ αυτό θα καταγραφεί ως νίκη της Ελλάδας και ως φάρος για τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να αποφύγουμε όλοι μαζί τις δυσάρεστες καταστάσεις τις οποίες διάφορα κέντρα εξυφαίνουν. Αυτή είναι η κυβέρνηση που μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή, η οποία συνίσταται ως βεβαιότητα, εάν αυτές οι πολιτικές εφαρμοστούν. Και σε αυτό τον μοναδικά δίκαιο αγώνα καλούμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας να συμμετέχει με το κεφάλι ψηλά, με περηφάνια και κλείνοντας τα αφτιά στις σειρήνες της τρομοκρατίας.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ….

 

Κι εγώ κύριε Παππά, Υπουργέ Επικρατείας, σας ευχαριστώ που μου δανείσατε τα λόγια σας. Τα ακολουθώ πιστά και φωνάζω βροντερό ΟΧΙ. Τα ακολουθώ και καταψηφίζω το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο που φέραμε εμείς, μια αριστερή κυβέρνηση, σε μια διαλυμένη οικονομία, σε μια πτωχευμένη κοινωνία. Σας καλώ, αν έχετε τα κότσια και την καθαρή ματιά, να σταθείτε κι εσείς όμοια περήφανος, όμοια άφοβος κι όμοια ειλικρινής απέναντι στα λόγια σας.”

 

 

 

*Στο λινκ εδώ [https://www.youtube.com/watch?v=kTPoUmFPkQA] υπάρχει ολόκληρος ο λόγος του Νίκου Παππά στη Βουλή στις 27/6/2015. Εγώ χρησιμοποίησα τα λόγια του απ’ το 6ο λεπτό ως το τέλος.