Τέχνη & Πολιτισμός

Κούτρας: Πρώτα ο νόμος για την ιθαγένεια, μετά το βραβείο (vid)

By N.

March 31, 2015

Με λίγες εκπλήξεις και με την επικράτηση των φαβορί, ολοκληρώθηκε η φετινή έκτη απονομή των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015. Μεγάλοι νικητές της βραδιάς ήταν ο Πάνος Χ. Κούτρας και ο Γιάννης Οικονομίδης, που είδαν τις δημιουργίες τους «Xenia» (φωτογραφία άρθρου) και «Το Μικρό Ψάρι» αντίστοιχα, να αποσπούν τα σημαντικότερα βραβεία της βραδιάς. Ενώ και η υπέροχη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, διακρίθηκε σε αρκετές από τις κατηγορίες που ήταν υποψήφια.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας, Βασίλης Κατσούφης, σήμανε την έναρξη των έκτων Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την Τελετή Απονομής να πραγματοποιείται στον φιλόξενο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Το νέο βραβείο της Ακαδημίας, φιλοτέχνησαν ο Σταύρος Τακτικός και η Ευαγγελία Μούρτζη, φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Μεγάλος νικητής της φετινής απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2015, είναι αναμφισβήτητα ο Πάνος Χ. Κούτρας, καθώς είδε το νέο του φιλμ «Xenia» – το οποίο οδηγούσε την κούρσα των υποψηφιοτήτων με 15 – να αποσπά έξι βραβεία, μεταξύ των οποίων Καλύτερου Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Άγγελος Παπαδημητρίου) αλλά και Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την παραλαβή του Βραβείου Σεναρίου, ο Πάνος Χ. Κούτρας αφού ευχαρίστησε όσους πίστεψαν στο σενάριο, είπε χαρακτηριστικά:

“Κι επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα το πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς.” Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, που συμπλήρωσε: “Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ψηφιστεί ο νόμος και τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και πάει σχολείο εδώ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς.”

Πηγή