Default Category

Κάτι σε Δικαιοσύνη; Justice? Gerechtigkeit? – Από τον Άρη Τσολογιάννη

By Άρης Τσολογιάννης

January 23, 2015

Αλλοπρόσαλλα κινήματα με ανησυχητικά παραληρήματα, παιδόφιλοι μεσήλικες να χαϊδεύουν ανήλικα αγόρια, ρατσιστικά και φασιστικά κηρύγματα από τους κατέχοντες κάθε είδους εξουσία, Hipster εξάρσεις πολιτικής αηδίας, μετά-μοντέρνες εκδοχές του ναζισμού, υποσχέσεις γεμάτες ελπίδα, όνειρα, στάχτες, όλα αυτά μαζί στην προεκλογική περίοδο αναμείχθηκαν και εκβάλλουν τα νερά τους στην λιμνούλα που θα κολυμπάει όλη η Ελλάδα από την Κυριακή.

Μέσα σε όλη αυτήν την προεκλογική αναμπουμπούλα ψάχνουν αλαφιασμένοι οι εκλογείς να ψηφίσουν κάτι που να τους σώσει ή τουλάχιστον να τους δικαιώσει, μια σανίδα σωτηρίας, έστω βρεγμένης. Το κοινοβουλευτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί θα είναι σίγουρα πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια θα εκθρονιστούν –όπως όλα δείχνουν- τα δυο κόμματα που οδήγησαν στην ολοκληρωτική καταστροφή έναν λαό, υπονόμευσαν την ζωή του, καταδίκασαν προκαταβολικά τις επόμενες γενιές και βούτηξαν στην αναξιοπρέπεια μια εκ γενετής πάσχουσα κοινωνία.

Σε αυτό το νέο τοπίο θέλουν να συμβάλλουν όλοι. Τους βαρέθηκε το σύστημα τους παλιούς και του ξερνάει ανενδοίαστα. Αλλάζουν τα πρόσωπα, σίγουρα, αλλά ποιος εγγυάται την αλλαγή των περιστάσεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εξασφαλίζει την πρώτη θέση, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Την άποψη μου περί της υπόστασης του ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι την ξέρουν, αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Σκοπίμως στις εκτεταμένες αναφορές μου στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω θίξει για λόγους προοικονομίας ένα και μόνο ζήτημα: την απόδοση Δικαιοσύνης. Το ουσιαστικότερο ζήτημα όλων που πρέπει να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση του

ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό και μόνο. Να αποδώσει δικαιοσύνη. Να πληρώσουν τα καθάρματα για όσα φάγανε και προκαλέσανε, να δικαστούν οι δωσίλογοι για την καταστροφή που έφεραν ενσυνείδητα, να απελευθερωθούν τα θύματα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Κάθε βάση συζήτησης πρέπει να ξεκινά από αυτό το σημείο και μόνο.

Ακόμη και αν αποτύχει παταγωδώς το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν έχει τις αγνότερες των προθέσεων και για κάποιο λόγο δεν μπορέσει να τις πραγματοποιήσει, στις χειρότερες των περιπτώσεων τέλος πάντων, είναι απαίτηση το να αποδώσει Δικαιοσύνη. Και αυτό δεν κοστίζει καθόλου οικονομικά, ούτε εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες που μια κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει.

Η απόδοση Δικαιοσύνης, δηλαδή η αποκατάσταση εξισορροπητικών παραγόντων της κοινωνίας, είναι καθοριστικής σημασίας. Παρόλο που στο μυαλό των ελλήνων η φθαρμένη πια αυτή έννοια δεν υφίσταται, πρέπει να εφαρμοστεί. Παρόλο που δεν γίνεται αντιληπτή η σημασία της, πρέπει να υπάρξει.

Όποιος δεν θέλει να συζητήσει σε αυτό το επίπεδο για την δικαιοσύνη δηλώνει απλά πως είναι συνένοχος σε μια μοντέρνα μορφή ακραίου ναζισμού, που, εξαπατώντας νοητικά ανίκανους πολίτες, τσαλαπατά αξίες και πρόσωπα, για να δολοφονήσει στο όνομα του αδίστακτου κέρδους.

Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει οριστικά. Αυτήν η κατάσταση πρέπει να τελειώσει από την πρώτη κιόλας μέρα και, αφού τελειώσει, να θεσπιστεί συνταγματικά ότι κάθε επόμενος πολιτικός που θα περάσει δημιουργώντας συνθήκες σαν αυτές που δημιούργησαν οι προηγούμενοι, θα καταδικάζεται ανελέητα.

Αν δεν μπει τώρα τέλος, δεν θα μπει ποτέ. Αυτοί που δεν θα βάλουν τώρα την οριστική τελεία, θα μας βρούνε αργότερα μπροστά τους υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.

Τα ονόματα υπάρχουν, έχουμε τις διευθύνσεις, ξέρουμε τα πάντα. Πιάστε τους και δικάστε τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την πρώτη κιόλας μέρα. Ειδάλλως, σας συνιστώ μεγάλη προσοχή.