Τέχνη & Πολιτισμός

Ιρανός αντιφρονών ο νικητής της Χρυσής Άρκτου

By N.

February 15, 2015

Η Χρυσή Άρκτος της καλύτερης ταινίας της 65ης Berlinale απονεμήθηκε στην ταινία «Taxi» του Ιρανού αντιφρονούντος σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, στον οποίο έχει απαγορευθεί να εργάζεται στο Ιράν και να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα είδος ρόουντ-μούβι, με τον ίδιο τον σκηνοθέτη στο ρόλο του ταξιτζή να περιφέρεται με το ταξί του στη σύγχρονη Τεχεράνη και να συζητά με τους διάφορους επιβάτες του –σε σκηνές δοσμένες συχνά με χιούμορ- για τα σημερινά επίκαιρα προβλήματα της ιρανικής κοινωνίας καθώς και για τη λογοκρισία και τη συχνά καταπιεστική στάση του ιρανικού καθεστώτος.

Η ταινία κέρδισε κι ένα δεύτερο βραβείο, εκείνο της καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος που απονέμει η FIPRESCI, οι κριτικοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Αμερικανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, μίλησε για «μια ερωτική επιστολή του Ιρανού σκηνοθέτη προς το σινεμά», παραδίδοντας το βραβείο στα μέλη της οικογένειάς του.

Το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής (Αργυρή Άρκτος) απονεμήθηκε στην αναμενόμενη ταινία «Το κλαμπ» του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν, δριμύ κατηγορώ ενάντια στην Καθολική Εκκλησία, ενώ το Βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ (Αργυρή Άρκτος) για ταινία που ανοίγει νέες προοπτικές κέρδισε η ταινία από τη Γουατεμάλα, «Ηφαίστειο», του Τζάιρο Μπουσταμάντε, γύρω από τη μοίρα ενός νεαρού κοριτσιού της φυλής των Μάγια.

Την Αργυρή Άρκτο καλύτερης σκηνοθεσίας μοιράστηκαν ο Ρουμάνος Ραντού Ζούντε για το «Aferim» και η Πολωνή Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα για το «Body».

Με την Αργυρή Άρκτος καλύτερης ηθοποιού και καλύτερου ηθοποιού βραβεύτηκαν η Σαρλότ Ράμπλινγκ και ο Τομ Κόρτνεϊ, αντίστοιχα, για τις ερμηνείες τους στην ταινία «45 Years» του Αντριου Χέι.

efsyn.gr