Επικαιρότητα

Θεοδωράκης-Καμίνης: Ακραίο κέντρο και στο μεταναστευτικό

By N.

March 10, 2015

Με τον τίτλο ”Ούτε στρατόπεδα ούτε παγκάκια”, το επίσημο σάιτ του Ποταμιού αναφέρεται στη συνάντηση Θεοδωράκη-Καμίνη με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό.

Εμμέσως πλην σαφώς, Θεοδωράκης και Καμίνης θεωρούν ”πρόβλημα που επανεμφανίζεται” την απελευθέρωση των μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία βρίσκονταν φυλακισμένοι υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της βασανιστικής ψυχολογικής και βιολογικής εξόντωσης εξισώνονται με τα κατειλημμένα παγκάκια.

Κυρίως όμως, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σύγχρονα κέντρα κράτησης όπως σε ”όλες τις χώρες της Ευρώπης”, Θεοδωράκης-Καμίνης υποστηρίζουν την συνέχιση της λειτουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Προφανώς, η μέριμνα για την ομαλή επανένταξη των μεταναστών στην κοινωνία είναι κρίσιμη ευθύνη της κυβέρνησης -όσο συνεχίζονται οι αποφυλακίσεις μεταναστών. Σίγουρα όμως, οι επικίνδυνες, στρεψόδικες θέσεις Θεοδωράκη-Καμίνη δεν συνεισφέρουν ως εποικοδομιτική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, λειτουργούν ως επιπλέον λίπασμα στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Οι δηλώσεις Θεοδωράκη-Καμίνη:

Θεοδωράκης:“Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο για τα προβλήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Του ξεκαθάρισα, και νομίζω είναι και δική του άποψη, ότι η λύση δεν είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε τα παγκάκια στις πλατείες. Σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, πραγματικά, υπάρχουν κέντρα κράτησης. Υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας, για οικογένειες, για παιδιά, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Εδώ έχουμε επιλέξει τη λύση του να διαγράψουμε το παρελθόν και προσπαθούμε να χτίσουμε κάτι καινούργιο, το οποίο δεν το έχουμε καν σχεδιάσει. Είναι ακόμη ένα λάθος της κυβέρνησης, η οποία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει και το ποιος ασκεί την μεταναστευτική πολιτική. Την ασκεί ο κύριος Πανούσης; Η αναπληρωτής Υπουργός; Πρέπει όμως να δοθεί μια λύση. Το επόμενο θέμα που συζητήσαμε ήταν αυτό της Δημοτικής αστυνομίας. Υποστηρίζουμε απόλυτα την προσπάθεια του δημάρχου για να επιστρέψει η Δημοτική αστυνομία στις πόλεις. Είναι ντροπή το ότι πριν δύο χρόνια, με το πρόσχημα της μείωσης των δαπανών, πήραμε τη Δημοτική αστυνομία από τους Δήμους, την πήγαμε στην αστυνομία και δυο χρόνια οι αυτοί οι άνθρωποι κάθονται χωρίς να προσφέρουν καμία κοινωνική υπηρεσία.”

Καμίνης: “Πράγματι είμαστε ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος. Είμαστε μια Ευρωπαϊκή χώρα οπότε πρέπει να συνδυάσουμε τον σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ευταξία και την ειρηνική και ομαλή διαβίωση στις πόλεις. Από αυτή την άποψη δεν συγχωρείται ούτε το όνειδος της Αμυγδαλέζας, ούτε το να κάνουμε πάρκινγκ δυστυχισμένων ανθρώπων την Ομόνοια. Πρέπει να βρεθεί μια λύση όπως στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά δεύτερο λόγο μιλήσαμε για το θέμα της Δημοτικής αστυνομίας. Δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια που αφαιρέθηκε η Δημοτική αστυνομία από τους Δήμους, παραμένει στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για τα συγκεκριμένα καθήκοντα που θα ασκούν και οι άνθρωποι αυτοί, στην κυριολεξία, κάθονται. Αυτό έχει φέρει στην Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις όπως γνωρίζω, μια απερίγραπτη κατάσταση. Συνεννοήθηκα και με το πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον κύριο Πατούλη, η ΚΕΔΕ συμφωνεί απολύτως σε αυτό, να επανέλθουν οι Δημοτικοί αστυνομικοί στους Δήμους, φυσικά με τις αντίστοιχες πιστώσεις για τους μισθούς τους, οι οποίες μεταφέρθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.”