Επικαιρότητα

Η «οικογένεια» του ευρώ μόλις έδειξε ότι είναι ικανή για πραγματική σκληρότητα-από τη Suzanne Moore

By N.

July 13, 2015

 

Η Angela Merkel και ο Jean – Claude Juncker προσπαθούν να δικαιολογήσουν την νέα Ελληνική συμφωνία διάσωσης, αλλά τι είδους οικογένεια είναι αυτή που θέλει ολοφάνερα να ‘γδύσει’ από τα περιουσιακά του στοιχεία ένα από τα μέλη της;

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

 

 

«Με το να ταπεινώνει την Ελλάδα, η Γερμανία μοιάζει με ένα παιδί που κλείνει τα μάτια του και νομίζει ότι δεν μπορούμε να το δούμε». Φωτογραφία: Fabrizio Bensch/Reuters

  ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 Αποδείχτηκε ότι η φαινομενικά άφθαρτη Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να αντέξει για πολύ χωρίς ύπνο, και στη συνέχεια να ‘σκάσει’ και μισό χαμόγελο και να μιλήσει για την επιθυμία της Ελλάδας να παραμείνει στην “οικογένεια του ευρώ”. Αυτό μπορεί να ακούγεται λογικό, ακόμα και ευχάριστο. Όλες οι οικογένειες έχουν τα μικρά τους προβλήματα, έτσι δεν είναι; Αλλά δουλεύουν προς την κατέυθυνση να τα ξεπεράσουν. Οι άνθρωποι βλέπουν το λόγο. Όταν αναγκάζονται.

  Με το να ταπεινώνει την Ελλάδα, η Γερμανία μοιάζει με ένα παιδί που κλείνει τα μάτια του και νομίζει ότι δεν μπορούμε να το δούμε. Μπορούμε. Ο κόσμος παρακολουθεί τι υφίσταται η Ελλάδα στο όνομα της σταθερότητας του ευρώ.

  Βλέπει ένα έθνος απογυμνωμένο από την αξιοπρέπεια, την κυριαρχία, το μέλλον του. Τι είδους οικογένεια, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει, το κάνει αυτό σε ένα από τα μέλη της; Ακόμη και το Der Spiegel on-line περιέγραψε τις συνθήκες των διαβουλεύσεων ως «έναν κατάλογο από ωμότητες», αλλά ίσως θα πρέπει να το εκφράσουμε με κάποιον άλλο τρόπο, δεδομένου ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αρνήθηκε ότι οι Έλληνες έχουν ταπεινωθεί. Αντί αυτού ο Γιουνκέρ λέει ότι αυτή η συμφωνία είναι ένας τυπικός “ευρωπαϊκός” συμβιβασμός. Ναι, το βλέπουμε.

  Οι μηχανορραφίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (της τρόικας δηλαδή), έχουν εκτεθεί τόσο πολύ όσο και τα ίδια τα ιδρύματα. Ποιος και για ποιούς διευθύνει αυτές τις τράπεζες; Σλόγκαν στο Twitter μιλάνε για τρεις παγκόσμιους πολέμους: τον πρώτο να διεξάγεται με όπλα, τον δεύτερο με τανκς και αυτόν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο μέσω τραπεζών. Ακραίο; Λοιπόν, υπάρχει σαφέστατα περισσότερο από ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς μια χώρα.

  Η ευρωζώνη και η Γερμανία θέλουν την αλλαγή του καθεστώτος στην Ελλάδα, ή τουλάχιστον να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αγωνιστεί με νύχια και με δόντια για κάτι που να μοιάζει με αναδιάρθρωση του χρέους που ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει ότι χρειάζεται. Η ανικανότητα μιας σειράς διαδοχικών κυβερνήσεων και η ύπαρξη φοροδιαφυγής στην Ελλάδα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Όμως, οι πιστωτές της οικογένειας του ευρώ το γνώριζαν αυτό όταν δάνειζαν όλο και περισσότερα στην Ελλάδα, και δεν πρέπει τώρα να τρέφουν αυταπάτες πώς ότι έκαναν το έκαναν για το καλό της. Δεν είχαν αυτόν τον σκοπό, και τώρα η ίδια η οικογένεια θα βγάλει στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία μια χώρας που δεν μπορεί πλέον να παράγει ούτε κάποια βασικά φάρμακα. Σε τρεις ημέρες η Ελλάδα πρέπει να περάσει ένα σωρό νομοσχέδια σχετικά με ιδιωτικοποίησεις, φορολογία και συντάξεις, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ακόμη φτωχότερη.

  Δεν υπάρχει άφεση χρέους σε αυτήν τη οικογένεια. Ο Τσίπρας πρέπει να το ‘πουλήσει’ αυτό στο λαό του έτσι ώστε να μπορέσουν να ξανανοίξουν οι τράπεζες. Η αντοχή του μέχρι τώρα ήταν αξιοθαύμαστη, αλλά θα χρειαστεί και πολλή ακόμη. Το ελληνικό χρεός εξακολουθεί να παραμένει μη βιώσιμο, ακόμη και αν η χώρα μπορούσε να επιτύχει κάποια ανάπτυξη. Οι λέξεις πίστη και εμπιστοσύνη ακόμη χρησιμοποιούνται από τους λάθος ανθρώπους . Η εμπιστοσύνη δεν βρίσκεται πουθενά σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο. Ο Φρανσουά Ολάντ, πάντα στο ρόλο του ‘ψευδο-μεσολαβητή’, μπορεί να αναμασάει κουβέντες για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Έχει όμως δείξει την πραγματική του αξία. Η αξία του είναι καθαρά συμβολική. Δεν αξίζει τίποτα.

  Η οικογένεια του ευρώ έχει πλέον ξεσκεπαστεί. Δεν είναι τίποτα άλλο από έναν όμιλο τοκογλύφων μεγαλοκαρχαριών που ουδόλως νοιάζονται για την δημοκρατία. Αυτή η οικογένεια είναι διεφθαρμένη. Αυτό το «πακέτο διάσωσης», το οποίο θα το ‘πουλήσουν’ ως μία σκληρή, αλλά κατά βάθος καλή, συμφωνία, μόνο τέτοιο δεν είναι. Είναι απλά σκληρό για να είναι σκληρό.

 

 

 

Πηγή: https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/13/euro-family-angela-merkel-greek-bailout?CMP=fb_cif

 

Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου Σοφία Σπανού για το Νόστιμον ήμαρ