Επικαιρότητα

Η νεοαποικιοκρατική ΕΚΤ απορρίπτει την αίτηση για επαναλειτουργεία του Χ.Α.

By N.

July 27, 2015

 

 

 

Η νέα αποικιοκρατία της Ευρώπης: Η ΕΚΤ απορρίπτει το αίτημα της Ελλάδας για να επαναλειτουργήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

 

Έχει παρέλθει μόλις ένας μήνας από τότε που επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) στην Ελλάδα, και όπως εξηγήσαμε παλιότερα, η χώρα είναι τώρα πολύ κοντά στο να γίνει αύξηση των ορίων για καταθέσεις. Στην πραγματικότητα, ύστερα από αρκετούς ακόμα μήνες τουλάχιστον, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να σημειώσουν  συνεχείς μειώσεις των ισολογισμών τους,γεγονός που στο τέλος θα οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων των καταθετών. Μάλιστα, η Γερμανία ήδη πιέζει για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

 

Παρ’ όλα αυτά, όταν πρόκειται για τις τράπεζες, υπάρχει, τουλάχιστον ακόμα, η ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα έχει κάποια εναπομείνασα εθνική κυριαρχία. Η πραγματικότητα όμως ορίζει πως δεν έχει, καθώς δεν είναι πλέον ανεξάρτητο έθνος και, όπως απεδείχθη την 15η Ιουλίου, την Ελληνική «Ημέρα Ανεξαρτησίας», κάθε απόφαση που λαμβάνει η Ελλάδα πρέπει να έχει προ-εγκριθεί από την ΕΚΤ, τις Βρυξέλλες και, φυσικά, το Βερολίνο.

 

Αυτό κατέστη σαφές σήμερα που το Reuters ανέφερε ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρέμεμεινε κλειστό σήμερα Δευτέρα, αλλά ίσως ξανά-ανοίξει αύριο Τρίτη, έπειτα από έναν μήνα που ήταν κλειστό από τις 29 Ιουνίου. «Είναι βέβαιο ότι δεν θα ανοίξει την Δευτέρα, μπορεί την Τρίτη» είπε ένας εκπρόσωπος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην Αθήνα στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του.

 

Ένας εκπρόσωπος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο της Αθήνας είπε ότι την Παρασκευή κατατέθηκε στην ΕΚΤ μια πρόταση για να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο και ζητήθηκε η γνώμη της, προτού να ληφθεί απόφαση επί του θέματος από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Κάποιος με άμεση επίγνωση του θέματος, επιβεβαίωσε ότι οι Ελληνικές Αρχές στόχευαν να το ανοίξουν την Τρίτη.

 

Όμως, για να κατανοήσουμε τι πραγματικά συνέβη, οφείλουμε να διαβάσουμε την εξήγηση του πρακτορείου Bloomberg,  σύμφωνα με την οποία, ήταν η ΕΚΤ αυτή που απέρριψε τις προτάσεις των Ελληνικών Αρχών για να επαναλειτουργήσουν οι αγορές και το Χρηματιστήριο της χώρας χωρίς περιορισμούς για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η εξήγηση αυτή προκύπτει από τα λόγια ενός εκπροσώπου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

 

Τώρα αναμένεται υπουργική απόφαση – διάταγμα που θα θέτει κάποιους περιορισμούς στην διαχείριση χρημάτων από λογαριασμούς Ελληνικών τραπεζών για εμπορικές/ επενδυτικές συναλλαγές.

 

Και με αυτόν τον τρόπο, αποχαιρετάμε την Ελληνική Δημοκρατία, και χαιρετίζουμε την «Μεσογειακή Υποτελή Επαρχία» του Μάριο και της Μέρκελ. Επειδή μέχρι αυτήν την στιγμή, δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση ελληνική χωρίς την άμεση ή έμμεση κατάθεση προς έγκριση από την ΕΚΤ και/ή το Βερολίνο.

 

Ωχ, και εντελώς κατά τύχη, η Ελλάδα ίσως είναι καλύτερα να αφήσει τις αγορές στο Χρηματιστήριο κλειστές επ’ αόριστο για όσο καιρό χρειαστεί, καθώς την ημέρα που αυτή «σωζόταν», το ελληνικό Εxchange-trade fund, που είναι ο μόνος τρόπος για συναλλαγές με την Ελλάδα, βούλιαξε κατά 15%.

 

Μάλιστα επηρεάστηκε ο δείκτης της Standard and Poor’s 500 , παρ’ ότι οι Έλληνες μπορεί υποθετικά να έχουν αφεθεί «εκτός παιχνιδιού» για τουλάχιστον λίγους μήνες ακόμα.

 

Και τη στιγμή που, όσοι είναι εντός της χώρας, μπορέσουν να εκταμιεύσουν τα χρήματά τους από τις εγχώριες τράπεζες, γεγονός που, όπως εξηγήσαμε, είναι ένα εξασφαλισμένο «δώρο» για τους υπάρχοντες επενδυτές αφού εκρεμούν είτε η χρεοκοπία είτε οι μαζικές ρευστοποιήσεις που θα εξαφανίσουν όλους τους υπάρχοντες εμπλεκόμενους (και η τύχη των καταθετών θα εξαρτηθεί από το εάν θα μπορέσει να βρεθεί το συντομότερο πηγή ρευστότητας ύψους 25 δις ευρώ). Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε άλλο κλείσιμο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μόνο που είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να είναι μόνιμο.

 

 

Κεντρική φωτογραφία του παρόντος:Η Νατάλια Βοντιάνοβα φωτογραφημένη από τον Στήβεν Κλάιν για την Αμερικανική Vogue

 

Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου:Συντακτική ομάδα Νόστιμον ήμαρ

 

Πηγή