Default Category

Η κατάσταση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σε όλο τον κόσμο

By N.

May 26, 2015

Μετάφραση: Κώστας Σκλιάμης

Το κύμα της αποδοχής για ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν έχει φτάσει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Πολλές χώρες εξακολουθούν να τιμωρούν τις ομοφυλοφιλικές πράξεις με φυλάκιση, βασανιστήρια, ακόμα και θάνατο. Η Washington Post παρουσιάζει τις χώρες με τους πιο αξιοσημείωτους νόμους.

Συγκεκριμένα υπάρχουν 12 χώρες όπου οι ομοφυλοφιλικές πράξεις τιμωρούνται με θάνατο.

1.Αφγανιστάν: Υπάρχουν νόμοι για θανατική ποινή, αλλά είναι απίθανο να υλοποιηθούν, σύμφωνα με την έκθεση του IGLA 2015

2.Μπρουνέι: To Μπρουνέι έχει υιοθετήσει την θανατική ποινή (λιθοβολισμός) για ομοφυλοφιλικές πράξεις και σχεδιάζει να το εφαρμόσει το 2016.

  1. Ιράν :Σύμφωνα με το νόμο της σαρία, η ομοφυλοφιλική επαφή μεταξύ ανδρών μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο, και οι άνδρες μπορεί να μαστιγωθούν για μικρότερες πράξεις, όπως φιλιά. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να μαστιγωθούν.
  2. Ιράκ : Ο ποινικός κώδικας δεν απαγορεύει ρητά τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, αλλά άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από τους δικαστές επικαλούμενοι το νόμο της σαρία.
  3. Μαυριτανία: Μουσουλμάνοι άνδρες που ασκούν ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή μπορεί να λιθοβοληθούν μέχρι θανάτου, σύμφωνα με το νόμο του 1984. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν φυλακή.
  4. Νιγηρία: Η ομοσπονδιακή νομοθεσία κατατάσσει την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά ως κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση, αλλά αρκετές επαρχίες έχουν υιοθετήσει το νόμο της σαρία και έχουν επιβάλει την ποινή του θανάτου για τους άνδρες.

7.Πακιστάν: Υπάρχουν νόμοι για θανατική ποινή, αλλά είναι απίθανο να υλοποιηθούν, σύμφωνα με την έκθεση του IGLA 2015.

8.Κατάρ: Οι μουσουλμάνοι μπορούν να τιμωρηθούν σε θάνατο για εξωσυζυγική σεξ, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό. Υπάρχουν νόμοι για  θανατική ποινή, αλλά είναι απίθανο να υλοποιηθούν, σύμφωνα με την έκθεση του IGLA 2015.

  1. Σαουδική Αραβία: Σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου της Σαρία, ένας παντρεμένος άντρας με συμμετοχή σε σοδομισμό ή οποιοσδήποτε μη μουσουλμάνος που διαπράττει σοδομισμό με μουσουλμάνα μπορεί να λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου. Το σεξ εκτός γάμου είναι επίσης παράνομο.
  2. Σομαλία:Ο ποινικός κώδικας προβλέπει φυλάκιση, αλλά σε ορισμένες νότιες περιοχές, τα ισλαμικά δικαστήρια έχουν επιβάλει τον νόμο της Σαρία και τη θανατική ποινή.

11.Σουδάν: Όσοι παραβούν το νόμο του σοδομισμού τρεις φορές, σύμφωνα τη νομοθεσία του σοδομισμού μπορεί να τιμωρηθούν με θάνατο. Η πρώτη και δεύτερη καταδίκη οδηγεί σε μαστίγωση και φυλάκιση.

  1. Υεμένη: Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του 1994, οι έγγαμοι άνδρες μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο διά λιθοβολισμού για ομοφυλοφιλική επαφή. Οι άγαμοι άνδρες αντιμετωπίζουν μαστίγωμα ή φυλάκιση ενός έτους. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν έως και επτά χρόνια φυλάκιση.

Επιπλέον, σε 66 χώρες οι ομοφυλοφιλικές πράξεις θεωρούνται παράνομες. Αξίζουν τα επισημανθούν τα παραδείγματα 3 χωρών.

1.Τσαντ:  Ένας νόμος του 2014 καθιστά τις σχέσεις ιδίου φύλου έγκλημα που τιμωρείται από 15 έως 20 χρόνια στη φυλακή.

  1. Ινδία: Η απαγόρευση σχετικά με τις σχέσεις του ιδίου φύλου αποσύρθηκε από το νομικό σύστημα το 2009, αλλά επανήλθε το 2013.
  2. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το αν η ομοσπονδιακή νομοθεσία προβλέπει τη θανατική ποινή για συναινετική ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή ή μόνο για βιασμό. Η Διεθνής Αμνηστία ερμηνεύει το νόμο ως νόμο που επιφέρει θανατική ποινή για βιασμό, αλλά όχι για συναινετικό σεξ, και επίσης δεν ήταν ενήμεροι για τυχόν θανατικές ποινές για ομοφυλοφιλικές πράξεις. Τέλος, όλες οι σεξουαλικές πράξεις εκτός γάμου απαγορεύονται.

 

Σε 20 χώρες παγκόσμια, οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου επιτρέπονται.

 

1.Αργεντινή: Πάνω από τις αντιρρήσεις της Καθολικής Εκκλησίας και των ευαγγελικών προτεσταντικών εκκλησιών, η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που επέτρεψε σε άτομα του ίδιου φύλου να παντρεύονται, ήδη απο τον Ιούλιο του 2010.

2.Βέλγιο: Το 2003, αναγνωρίστηκαν οι γάμοι από άλλες χώρες όπου η πρακτική είναι νόμιμη. Το 2004, ο νόμος επεκτάθηκε για να επιτρέψει το γάμο στο Βέλγιο, αν ένα από τα δύο άτομα είχαν ζήσει εκεί για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ένας μεταγενέστερος νόμος έδωσε στα άτομα του ίδιου φύλου το δικαίωμα να υιοθετούν.

3.Βραζιλία: Το 2013 το Συμβούλιο της Δικαιοσύνης δήλωσε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που εκδίδουν άδειες γάμου δεν μπορούν να εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων ζευγαριών, κάνοντας τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου νόμιμο μέσω δικαστικής απόφασης και όχι μέσω νόμου.

  1. Καναδάς: Γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου ήταν ήδη νόμιμοι σε εννέα από τις 13 επαρχίες, όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο στη χώρα το 2005.

5.Δανία: Το Δίκαιο της Δανίας απαιτεί από την κρατική Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία να επιτρέψει τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά δεν υποχρεώνει κληρικούς να τους εκτελέσουν.

6.Εσθονία: Ένας νόμος για την ισότητα του γάμου εγκρίθηκε το 2014 και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να αρχίσουν να παντρεύονται το 2016.

7.Φινλανδία: Ένας νόμος για την ισότητα του γάμου εγκρίθηκε το 2015 και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να αρχίσουν να παντρεύονται από τον Μάρτιο του 2017.

  1. Γαλλία: Ο αμφιλεγόμενος νόμος που υπεγράφη Μάιο τον 2013 εκπλήρωσε την υπόσχεση της εκστρατείας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξελέγη το 2012. Νομιμοποίησε τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου και έδωσε στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια το δικαίωμα να υιοθετούν.
  2. Ισλανδία: Κανένα μέλος του νομοθετικού σώματος δεν ψήφισε ενάντια στο νόμο του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, όταν πέρασε το 2010. Η τότε πρωθυπουργός Johanna Sigurdardottir και η συνεργάτης της ήταν μεταξύ των πρώτων ζευγαριών του ιδίου φύλου που παντρεύτηκαν.
  3. Ιρλανδία: Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι έχουν υποστηρίξει την τροποποίηση του συντάγματος για να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων. Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 23ης Μαΐου θα καταστήσουν την Ιρλανδία την πρώτη χώρα που θα νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων από τη λαϊκή ψήφο.
  4. Λουξεμβούργο: Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2015 και τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Xavier Bettel παντρεύτηκε τον σύντροφό του, έναν Βέλγο αρχιτέκτονα.
  5. Ολλανδία: Όταν κοινοβούλιο τροποποίησε μια πρόταση στο καθεστώς για τον ολλανδικό πολιτικό γάμο, τον Δεκέμβριο του 2000, η ​​χώρα έγινε η πρώτη που νομιμοποίησε το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.

13.Νέα Ζηλανδία: Το 2013, η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην περιοχή της Ασίας κα του Ειρηνικού που επέτρεψε τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.

  1. Νορβηγία: Ένας νόμος του 2009 επιτρέπει το γάμο και την υιοθεσία και περιλαμβάνει διάταξη για την επιλογή της τεχνητής γονιμοποίησης. Η Εκκλησία της Νορβηγίας δεν εκτελεί τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.
  2. Πορτογαλία: Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Ιούνιο του 2010 και θεωρείται συνταγματικός από τα δικαστήρια. Δεν παρέχει το δικαίωμα στα ζευγάρια να υιοθετούν.
  3. Σλοβενία: Τον Μάρτιο του 2015, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ψήφισε για να δώσει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου το δικαίωμα να παντρεύονται και να υιοθετούν.
  4. Νότια Αφρική: Το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε το γάμο ομοφυλοφίλων το 2006, αλλά επιτρέπει στους κληρικούς και στους κρατικούς αξιωματούχους να μπορούν να αρνηθούν να εκτελέσουν τελετές.
  5. Ισπανία: Το 2005, το Κοινοβούλιο εγγυήθηκε τα ίδια δικαιώματα σε όλα τα παντρεμένα ζευγάρια, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού εν μέσω μεγάλης διαμάχης και αντιπολίτευσης από την Καθολική Εκκλησία.
  6. Σουηδία: Ο νόμος του 2009 επιτρέπει σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να παντρεύονται σε πολιτικές και θρησκευτικές τελετές, αλλά δεν απαιτεί από τον κλήρο να εκτελέσουν τις τελετές.
  7. Ουρουγουάη: Το 2013, ο νόμος που επιτρέπει το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου ήταν ανάμεσα σε μια σειρά από φιλελεύθερες νομοθεσίες στην Ουρουγουάη.

 

Τρεις x ώρες όπου οι γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου επιτρέπονται σε ορισμένες περιοχές δικαιοδοσίας.

 

1.Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν νόμιμα στην Πόλη του Μεξικού από το 2009, και το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το 2010 ότι οι γάμοι θα πρέπει να αναγνωριστούν και στην υπόλοιπη χώρα. Το κύμα των δικαστικών αποφάσεων υπέρ των ζευγαριών του ίδιου φύλου σε διάφορες περιοχές δικαιοδοσίας δείχνουν ότι ένα εθνικό δικαίωμα στο γάμο δεν μπορεί να είναι μακριά.

2.Ηνωμένο Βασίλειο: Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να παντρευτούν νόμιμα στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Σκωτία αρχής γενομένης από το 2014. Στη Βόρεια Ιρλανδία είναι το μόνο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ο γάμος του ιδίου φύλου δεν είναι νόμιμος.

3.Ηνωμένες Πολιτείες: Τριάντα-επτά πολιτείες και η Washington DC έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, με την Μασαχουσέτη να ήταν η πρώτη το 2003. Το 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την υπεράσπιση της πράξης γάμου, το οποίο σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει τους γάμους που πραγματοποιήθηκαν στις 37 αυτές Πολιτείες.

πηγή: The Washington Post